Autor Tema: Tehnike klijanja - "germination"  (Posjeta: 240379 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline KT

• Phoenix
  • *
  • Spol: Muški
Odg: Tehnike klijanja - "germination"
« Odgovori #1425 u: Srpanj 18, 2020, 10:56:53 prijepodne »
Azores :sun:

Offline zucca

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #1426 u: Siječanj 25, 2021, 20:25:18 poslijepodne »
tokom vikenda iscitah 38 stranica teme, puno zanimljivih informacija... no ne dobih jos uvijek konkretan odgovor...
dok nasatvljam citati, u nadi da ce neko od kolega s iskustvom vidjeti, evo pitanja koje me zanima:
- koji je najbolji nacin isklijavanja Sabal minora?
- da li S. minor tesko isklijava?

uglavnom, dobio sam 30 sjemenki, koje su smjestene u frizider (dok istrazujem  nacine germinacije) :)

prije nekih 12-13 godina donio sam pregrst sjemenki S. minora  iz Houstona od kojih mi niti jedna nije isklijala (mada nisu bile pod mojim nadzorom, jer sam ubrzo opet otputovao). 
stoga i malena bojazan da cu opet upropastiti sjetvu, lol

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #1427 u: Siječanj 25, 2021, 23:11:06 poslijepodne »
Sabal minor je iz mog iskustva jedna od najlaksih palmi za klijanje ukoliko je seme sveze. Sa starijim semenom je uspesnost klijanja znatno umanjena.

Ja sam imao procenat klijanja od preko 85% unutar 15 dana u poluvlaznom supstratu gde je temperatura bila oko 20°C nocu i oko 40°C preko dana. Seme ume da bude osetljivo na gljivice, pa ne bi bilo lose dodati malo fungicida u supstrat. Stratifikaciju nisam radio jer sam seme ubrao u januaru, tj. vec je dugo bilo na hladnom.

Bitno je odmah staviti proklijalo seme u dublje posude jer Sabal minori dosta energije guraju u koren, imaju jako razvijen koren u poresjenju sa nadzemnim delom biljke, i bez mesta za razvoj korena ce biti kilavi i ostati mali i osetljivi, tako da ne u case od jogurta i slicno, odma u plasticne flase od 2 litra ili tako nesto.
« Zadnja izmjena: Siječanj 25, 2021, 23:16:44 poslijepodne od Xenon »
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline zucca

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #1428 u: Siječanj 26, 2021, 00:19:35 prijepodne »
 :thumb_up:

Hvala za detaljan (i brz) odgovor!!

Offline gjoko-mkd

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #1429 u: Srpanj 10, 2021, 21:03:59 poslijepodne »
Šta mislite, koja e ovo palma i koja bi mogla biti najbolja tehnika klijanja za ovu vrstu palme. Pokupio sam 20-tak semena ispod jedne palme, 5 sam stavio u posudu sa običnom zemljom iz vrta, ali pre toga sam malo pokidao ono narandžasto ,,meso,, ploda palme

PS:imam 10-tak semena viška, pa ako neko voli, mogu ih poslati na moj račun gde i da treba

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #1430 u: Srpanj 11, 2021, 00:04:30 prijepodne »
Syagrus romanzoffiana. Imamo temu o njoj: http://palmapedia.com/index.php/topic,88.0.html.

Sto se tice klijanja, malo fungicida u blago vlazan supstrat i drzati na temperaturi preko 25 stepeni, idealno na 30-35 (dakle napolju u hladu ili sarenom hladu u ovo doba godine).
« Zadnja izmjena: Srpanj 11, 2021, 00:08:46 prijepodne od Xenon »
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline Vranjanac

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #1431 u: Kolovoz 19, 2022, 05:31:47 prijepodne »
Nakupio sam 30-ak semenki Dactylifere od urmi sto sam uzeo i resio sam da ih stavim na klijanje.
Planiram da ih stavim u supstrat i da posuda bude maksimalno na suncu.
Da li je pametno termicki obraditi supstrat pre toga i da li je pozeljno nakon sadnje prekriti najlonom zarad vise vlage?

Takodje se mislim, da li je ovo malo kasni period za klijanje napolju posto nece jos dugo biti letnje toplote, a semenkama ce mozda trebati nekoliko meseci.
average minimal: -15,01 (1949-2014)