PALME > PALME (Arecaceae)

Sve oko palmi za početnike

(1/82) > >>

Veruda:
Ovaj topik je zamišljen kako bi olakšao snalaženje mnogih početnika (svi smo mi bili početnici) i odgovarat će na neka osnovna pitanja. Poželjno je da se što više ljudi javljaju sa bilo kakvim pitanjima oko palmi. (izbor, sadnja, njega....).

Ja ću polako popunjavati ovaj topik (poželjno je i da se drugi stariji članovi uključe ako žele) sa nekim osnovama oko palmi tako da vjerujem da će ovo mnogima olakšati stvari i odgovoriti im na neka pitanja. Za početak prvi koraci...
1. Izbor prave palme za određene klimate

U kontinentalnim uvjetima palmi bi trebala biti najmanje 50 cm velika ili oko 4 godine stara (ima iznimaka, kao npr, Sabal minor koji može i ranije u zemlju). Za područja uz Jadran i toplije klime to nije toliko važno (naravno, ovisno o vrsti palme). Što je palma starija to je i otpornija na niske temperature.

Jedna od bitnijih stvari kod palmi je porijeklo te rast u raznim toplim staklenicima u kojima su do prodaje rasle tokom čitave godine. Takve palme prepoznajemo po znatno duljim drškama listova i većim razmakom između njih. Bitno je tada aklimatizirati palmu postepenim izlaganjem suncu, vjetru i ostalim vanjskim vremenskim faktorima kojima do tada nisu bile izložene. Proces prilagodbe može trajati od mjesec dana pa sve do tri mjeseca, ovisno o vrsti palme i klimi u kojoj se ona sadi.

2. Izabrati pravo vrijeme za sadnju

Najbolje vrijeme za sadnju je proljeće, kada smo sigurni da neće biti više mrazeva. Palma tada ima dovoljno vremena da se prilagodi novom mjestu u vrtu i da se dobro ukorijeni do novih hladnijih dana.

3. Izbor pravog mjesta u vrtu

Mnogi vrtovi imaju brojne „hladne đepove“ tj. mikroklime i izbor pravog mjesta u vrtu za svaku određenu vrstu palme je značajno ako ne i presudno. Osim temperaturnih razlika bitno je i poznavati potrebe same palme za ostalim vremenskim prilikama kao što su sunce, vjetar, vlaga i ostalo. Za osjetljivije palme na Jadranu ili one otpornije u unutrašnjosti najbolje su pozicije okrenute prema jugu  koji su zaštićeni od hladnih vjetrova kamenim zidom (koji je i dobar izvor topline), drugim zimzelenim biljkama ili nekom drugom zaštitom.

4. Analiza tla i poboljšanje njegove propusnosti

Velika većina palmi ne voli glinasta, nepropusna i teška tla. Pogotovo po zimi takva vrsta nepropusnih tla dovode do skupljana vode i vlage što može vrlo lako biti kobno za palmu koje lakše podnose niske temperature u suhim uvjetima. Jedna od najbitnijih stavki je poboljšanje tla dobrom drenažom. Kod takvih tipova tla osim dobre drenaže (mješanje pijeska, šljunka, humusa i sl.) pametno je i podignuti ili izdignuti palmu (povišena sadnja) pri sadnji kako ne bi došlo do skupljanja vode uz samu palmu.


5.Popis nekih od palmi koje dobro podnose niske temperature i pogodne su za neke kontinentalne (naravno i toplije) klime:

Trachycarpus fortunei
Trachycarpus takil
Trachycarpus wagnerianus
Sabal minor
Trithrinax campestris
Rhapidophyllum hystrix
Nannorrhops ritchiana

Veruda:
Malčiranje (pokrivanje tla prikladnim materijalom)

Kod novo posađenih palmi jedna od bitnijih stavki je stavljanje malča koje ima višestruko djelovanje i pozitivno utjeće na rast palme.

Palme imaju jedan dio korijenskog sustava plitko ispod zemlje, uz pravilno malčiranje to osjetljivo korijenje u plićem sloju zemlje za vrijeme vrućih ljetnih mjeseci ostaje dovoljno svježe i vlažno za daljnji rast korijena. Malč na površini zemlje znatno smanjuje stres kojoj je palma podložna za vrijeme vrućina.
Dodatna prednost je da se uz pravovremeno malčiranje (odmah nakon presadnje) zaustavlja rast korova i trave s kojima bi se palma (pogotovo manje tek presađene palme) borila za vodu i hranu. Osim toga, kod glinastih tla uz dobar odabir malča voda lakše prodire u zemlju i ne dolazi do stvaranja zimi opasnih barica vode zbog nesposobnosti tla da apsorbira vodu.

Za odabir materijala prikladnog za malčiranje spominju se razni materijali, kako organskog porijekla tako i anorganskog.

Od anorganskih najčešći su: pijesak, šljunak, sitnije kamenje i kamenje.
Kod organskih materijala najpoznatiji su: kora drveta, piljevina, sijeno, usitnjene kikiriki ljuske i slično.

Pivi:

--- Citat: Veruda - Travanj 12, 2009, 22:45:59 poslijepodne ---Kod organskih materijala najpoznatiji su: kora drveta, piljevina, sijeno, usitnjene kikiriki ljuske i slično.

--- Kraj citata ---

borove iglice  (pine straw - link) :wink:

platonri:
Ja sam potpuni početnik, prošle godine sam posadio 2 palme na kosom terenu u sred trave, palme očajno (nikako) ne napreduju, lišće im je žuto i povijeno, što mi je činiti?

Veruda:
Prvo dobrodošao (upiši lokaciju u profil)  :thumb_up:

Drugo, o kojoj vrsti palme se radi, tu se teško može šta reći bez slika palmi...

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju