Autor Tema: Identifikacija palme  (Posjeta: 424500 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Yonex

• Global Moderator
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Identifikacija palme
« Odgovori #870 u: Ožujka 12, 2011, 18:39:45 poslijepodne »
Ako budem opet isao tamo gde je ta sa korenjem uz deblo, slikacu je. Ova desno nekako izgleda kompaktnije i tamnije, mozda je neka druga chamaedorea, a mozda je isto elegans... :misli:
milka

Offline blueboy

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #871 u: Ožujka 15, 2011, 19:17:35 poslijepodne »
neko mi rece da je ovo c.humilis ,ali kada sam vadio iz saksije stablo je bilo u zemlji skoro 20cm za divno cudo,mislim da je ovo sabal minor,presadio sam ih u bastu pa sta im Bog da
-Moramo se vratiti prirodi.Nista ne postoji,nego sve postaje.
-Istina postoji,izmisljati se moze samo laz.Izgubljeno je samo ono,cega se odreknemo.

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #872 u: Ožujka 15, 2011, 19:28:13 poslijepodne »
Onda je to minor cim je stablo u zemlji. :thumb_up:
milka

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #873 u: Ožujka 15, 2011, 19:42:27 poslijepodne »
Yonex  :wink: nije minor sigurno , C. humilis je, istina malo neobičan, ali C. humilis je ili možda neki zakržljali T. fortunei. Na slici se ne vidi najbolje, ali trebao bi imati bodlje na lisnim drškama, ako ih ima onda sigurno nije Sabal minor.
« Zadnja izmjena: Ožujka 15, 2011, 19:43:36 poslijepodne od Henoh »
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #874 u: Ožujka 15, 2011, 20:01:56 poslijepodne »
druge dve sa lepezastim listovima su c.humilis
Ja sam mislio da je humilis u pocetku, ali cim je rekao blueboy da ima stablo ispod zemlje, odma sam k'o iz topa rekao da je minor.Zar humilis moze da ima podzemno stablo... :misli: Mislim da sam pitao blueboy-a na SB da li ima bodlje-nema. Onda moze da bude i fortunei.
« Zadnja izmjena: Ožujka 15, 2011, 20:07:47 poslijepodne od Yonex »
milka

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #875 u: Ožujka 15, 2011, 20:15:36 poslijepodne »
Oblik lista nije minorski, nit je deblo, ili je niska il visoka zuzuzumara  :mrgreen:

Offline blueboy

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #876 u: Ožujka 15, 2011, 20:59:46 poslijepodne »
ima bodlje,prvo sam mislio da nema kasnije sam napisao da ima bodlje na tim petiolama granama sto drze lepezu
-Istina postoji,izmisljati se moze samo laz.Izgubljeno je samo ono,cega se odreknemo.

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #877 u: Ožujka 16, 2011, 06:19:54 prijepodne »
Onda je humilis, nego mi je bilo cudno to stablo 20cm u zemlji.Ali slazem se da oblik lista ne odgovara...
Moze mala pomoc ljudi, dobih danas ovu chamaedoreu, ali ne znam koja je.Znam da nije elegans jer je ista vrsta kao jedna veca kojoj kao iz stabla raste korenje, ne znam kako da vam opisem.Postoji stablo kao i kod c.elegans ali iz ivica onih segmenata raste kratko debelo kao ''korenje'' ili sta je vec.Evo slike te male chamaedoree(desno) i c.elegans(levo) pa uporedite.Nazalost tu veliku chamaedoreu nisam slikao, nestalo baterije. :icon_sad: Nadam se da ce slika koliko toliko pomoci.

Nego... moze neko meni da pomogne u identifikaciji. :mrgreen: :sretan:  Da li i ova desno moze da bude elegans, mada je malo drugacija od one koja je sigurno elegans(levo). :misli: Cudno mi je to korenje sto izlazi duz stabla te vece od koje mi je zena dala, po njenim recima, ''izdanak''... Ja nisam primetio oko te palme neke izdanke, a ova mala je bila u posebnoj saksiji. :zbunjen: :misli:
milka

Offline franceska

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #878 u: Ožujka 16, 2011, 12:06:07 poslijepodne »
Desna tamnija bi mogla biti elegans, ali ova lijeva na slici, malo zuta, mogla bi biti neki dypsis, oni na truplu izbacuju "izdanke", to se barem desava mojima.
Ako je dypsis s vremenom ce poceti pokazivati tamno crvene, skoro crne flekice na stablu.
Ne znam jeli elegans izbacuje takve izdanke Yonex, o tome ce ti sigurno drugi moci vise reci  :wink:

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #879 u: Ožujka 16, 2011, 13:05:19 poslijepodne »
Obe su chamaedore-e sigurno, ova levo je moja, ja je odgajio i stavio je cisto za poredjenje. :mrgreen: Ali ova desno mi je sumnjiva, kaze zena da je njena (veca) izbacila izdanak i da je ona njega presadila.Zanimljivo mi je sto oko te vece palme od koje je navodno ova tamnija(koja nije dypsis ili nesto drugo, vec chamaedorea), nisam video izdanke vec jedno stablo i iz njega izlazi kao ''korenje''.Na mojoj vecoj nema tog korenja kao i na Scalarovoj koja je bas velika.Ja mislim da bi to mogla da bude elegans, jer nisam nasao ni jednu slicnu joj palmu ako gledam list, ali mozda neka malo drugacija forma. :misli: Zanimljivo je to sto c.elegans ne stvara izdanke tako da se ta zena mozda malo zeznula. :wink:
milka

Offline blueboy

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #880 u: Ožujka 17, 2011, 12:29:46 poslijepodne »
Oblik lista nije minorski, nit je deblo, ili je niska il visoka zuzuzumara  :mrgreen:

:misli: sta je zuzumara ?

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #881 u: Ožujka 17, 2011, 12:38:15 poslijepodne »
Ma mi se malo šalimo, nije zuzuzumara nego zumara, postoje niska(chamaerops humilis) i visoka(trachycarpus fortunei).Ti najverovatnije imas nisku zumaru, tj c.humilis. I nemoj bas
pa sta im Bog da
- lepe su ti palmice, mogu da prezive uz pasivnu zastitu... cuvaj ih. :thumb_up:

« Zadnja izmjena: Ožujka 17, 2011, 12:38:50 poslijepodne od Yonex »
milka

Offline Nicisy

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #882 u: Ožujka 20, 2011, 11:15:27 prijepodne »
Kupio sam 2 Washingtonie,da li se moze odretiti koje su vrste  :sretan:

« Zadnja izmjena: Ožujka 20, 2011, 11:17:12 prijepodne od Nicisy »

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #883 u: Ožujka 20, 2011, 12:00:49 poslijepodne »
Jako je tesko reci, nekad je mnogo tesko identifikovati i mnogo vece primerke, a kamoli ove manje... Ali, obe su dosta slicne mojoj koja je identifikovana kao filibusta tako da tvoje mogu da budu filibuste.
milka

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #884 u: Ožujka 20, 2011, 17:08:15 poslijepodne »
to se jos nezna tek kad budu odrasle cak ionda ih je tesko razlikovati sve su one dobre.
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati