Autor Tema: Brahea armata  (Posjeta: 123217 vremena)

0 Članova i 5 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
  • Spol: Muški
Odg: Brahea armata
« Odgovori #135 u: Lipnja 24, 2009, 10:58:10 prijepodne »
Od 4 klijanca b.armate stara 3-4 meseca koje sa dobio od Henoh-a...3 sam presadio u veće posude i 2 klijanca su se osušila u roku od par dana a treći presađeni koji je na jednom listu kao i ostali se sušio takođe ali desilo se neko čudo....na 5-6cm od osnove lista je stao sa sušenjem i sad tera novi listić iz te osnove a ovaj list što se sušio je ostao u tom stanju.... :thumb_up:
Dobro da nisam sva četiri presađivao jer bio dobio nervni slom...
inače četvrti koji nisam presadio je krenuo sa drugim listom.. :thumb_up:

Vidim da će biti gadno pri svakom presađivanju u budućnosti...moram smisliti neki način da zemlja bude kompaktna pri presađivanju jer i najmanje otkrivanje korenčića se pokazuje kao fatalno kod b. armate...

p.s.bile su u dvolitrama pa ih je teško odatle iščupati a da se zemlja ne odvali i otkrije koren...
« Zadnja izmjena: Lipnja 24, 2009, 10:58:45 prijepodne od vladimiro »

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #136 u: Lipnja 24, 2009, 11:06:52 prijepodne »
boce se po visini presjeku skalperom sa dvije strane tako da se boca prepolovi i zemlja ostane, naravno ako je kompaktna  :wink:

Offline vladimiro

• Phoenix
  • *
« Odgovori #137 u: Lipnja 24, 2009, 11:27:36 prijepodne »
Jeste tako sam i ja mislio ali se nekako na dnu dvolitre zemlja zalepi jer je tu suženje pa obično ne izađe cela...
Oko 30 sadnica sam presadio s.palmeta,2filifere,nekoliko p.acaulisa i p.theophrastii...kod svih se malo korenčić otkrio kod dna posude....i nije bilo gubitaka osim ovih 2 b.armata... :thumb_up:

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #138 u: Srpnja 09, 2009, 21:42:04 poslijepodne »
Moram priznati da sam se malo zabrinuo za moju B. armatu. Presadjivanje je uspesno proslo, nastavila je da raste, ali u proteklih mesec dana je palo toliko kise da je na gornjem sloju zemlje u saksiji pocela da raste nekakva mahovina. Videcemo koliko se Brahei svidja ogromna kolicina kise. Ja se nadam da joj to nece smetati.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #139 u: Srpnja 09, 2009, 23:19:50 poslijepodne »
To zelenkasto na površini zemlje vjerojatno nije mahovina, već kišna alga, ona nastaje kad ima previše vlage a premalo sunca, bez brige, nije uopće opasna i sama će nestati kada se zemlja prosuši i bude više sunca.
USDA zone: 7a

Offline lovranpalm

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #140 u: Srpnja 19, 2009, 10:26:57 prijepodne »
Pozdrav svima, samo bih se nadovezao na one slike s Malog Lošinja-uvala Čikat; često sam odlazio tamo devedesetih godina i sjećam se da je u vrtu vile Karolina bilo daleko više palmi i općenito više egzotičnog bilja, vila je bila dosta zapuštena, a i vrt isto. Sada se na slikama od Henoha vidi da se vila obnavljala, pa je vjerojatno opet bilo redukcija i piljenja po vrtu. Bilo je tu pravih datulja, canariensisa i puno više humulisa, da o agavama salmiana i ne govorim. Izgleda da su vlasnici vile odlučili reducirati raslinje, srećom, razumiju svevremensku ljepotu armata. U monografiji "Parkovi i perivoji Jadrana" (ne sjećam se sad autora) vidi se prilog sa slikama iz vrta vile Karoline početkom 20tog stoljeća i armate u vrtu velike više od 1 metra, što znači da te armate imaju više od 100 godina.
Moram iskopati svoje slike iz 90tih sa armatama, ali i butiama i b.edulisom s Lošinja i postaviti ih ovdje na forum.

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #141 u: Srpnja 19, 2009, 11:49:15 prijepodne »
Znači, starije i od 100 godina :shocked:

Ajde, nadam se da ćeš staviti pokoju sliku sa Lošinja...a i iz tvoga vrta bi dobro došla pokoja nova slikica  :icon_mrhappy:

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #142 u: Srpnja 19, 2009, 16:04:48 poslijepodne »
Lovranpalm, super za ove podatke. Svi jadranski otoci i dijelovi obale koji su imali pomorsku tradiciju uglavnom imaju i veći broj vrsta palmi koje su donosili mornari sa svojih putovanja, tako je vjerojatno bio slučaj i s Lošinjom.
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Mary-Jo

• Washingtonia
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #143 u: Rujna 10, 2009, 00:54:30 prijepodne »
Ima li neko iskusta sa Braheom armatom? Dobila sam klijanac. Naravno, osnovno je pitanje da li ce opstati na kontinentu posto poraste dovoljno da bi mogla da bude zasadjena napolje. A to znaci zona 7b -8a zbog mikroklime koju imam u vrtu. Ono sto sam procitala na netu je da izdrzava -10/-15C. :misli:

Offline jovanovm

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #144 u: Rujna 10, 2009, 06:23:43 prijepodne »
Koliko se sećam te palme iz mog života u Nju Meksiku i proputovanja po severu Meksika, izdržala bi -10 ili u izrazitim slučajevima -15, ali vrlo suve klime. Čak mislim da hladnoća joj nije toliki problem vec vlaga. Ako je održiš dovoljno suvom, ko zna? Sve je moguće...

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #145 u: Rujna 10, 2009, 23:44:17 poslijepodne »
U nasoj kontinentalnoj klimi B. armati je potrebna zastita.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline Mate2008

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #146 u: Siječnja 19, 2010, 22:36:29 poslijepodne »
B.Armata now days:

Usda zone 9a

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #147 u: Siječnja 19, 2010, 23:08:30 poslijepodne »
Nice looking one  :thumb_up:
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Liliput

• ex. larisa
  • Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
    • www.lifebeautification.com
« Odgovori #148 u: Siječnja 20, 2010, 17:30:29 poslijepodne »
Beautiful

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #149 u: Siječnja 22, 2010, 13:34:22 poslijepodne »
Brahea armata u suhim uvjetima bez problema podnosi hladni val iz Kanade, tjekom kojeg se temperatura može spustiti i do -17C, ali na obali Meksićkog zaljeva lako ugine već pri -7C, od tog istog hladnog vala.
USDA zone: 7a