RAZNO > VRIJEME/KLIMA

Najave vremenskih nepogoda

(1/167) > >>

Sedum:
Za uzgajivače palmi te inih egzota, u hladnije doba godine kod nas su posebno opasni mrazovi i jaki vjetrovi, pa su zbog zaštite korisne njihove rane pravodobne najave. Sve do kraja 20. stoljeća bile su ostvarive tek kratkoročne prognoze, većinom po 3 do najviše tjedan dana, a duže su još bile dvojbene i amaterske. Uz noviji tehnološki napredak se danas već na internetu i službeno objavljuju dugoročne dvotjedne (polumjesečne) prognoze npr. http://www.intermeteo.com i http://www.accuweather.com koje u Hrvatskoj obuhvaćaju po tridesetak postaja i na ex-Yu području preko stotinu, dok su mjesečne i duže prognoze zasad još uvijek neslužbene i stručno dvojbene (uglavnom po dužem iskustvu ranijih godina - što je uz noviju promjenjivu klimu sve manje sigurno). Iz ovih i drugih dostupnih izvora, za članove Palmapedije ovdje kanimo uzastopno izvlačiti dugoročne kombinirane najave budućih pogoršanja, mrazova i jačih vjetrova za idućih 15 dana i tu postati triput mjesečno tj. oko 1., 10. i 20. u tekućem mjesecu, počevši od 20. 10. 09. pa do proljeća.

Uvodno dajemo tek opću okvirnu najavu koliko je moguća za očekivati, o predvidivom općem značaju nadolazeće zime (dakako da su detaljnija mjerna predvidjanja nemoguća). Iako je noviji opći trend klimatskih promjena da su zime donekle toplije, to nije jednostavno pravilo, jer na karakter zime utječu i vanjski izvanzemaljski faktori, prvenstveno promjene u Sunčevoj aktivnosti na koje (bar zasad) čovjek nema utjecaja. To su ciklusi Sunčevog zračenja poznati već više stoljeća koji traju oko 11 godina, pa su na vrhuncu aktivnosti s najjačim zračenjem ljeta toplija i zime blaže, a izmedju toga je obratno. Upravo god. 2009/2010, Sunce je stiglo na minimum aktivnosti uz slabiju insolaciju i zato je po ranijem geofizičkom očekivanju i prošla zima bila razmjerno oštrija od prethodnih godina s jačim i češćim mrazovima kod nas (što je iznenadilo samo laike bez geofizičkih uvida), ali su takve zime bile uobičajene i prosječne u prošlom stoljeću. Po toj zakonitosti realno treba očekivati da će i slijedeća zima 2009/2010. biti razmjerno oštrija kao i lanjska, nakon čega treba opet očekivati sve blaže zime do vrhunca Sunčeve aktivnosti 2014/2015, kad su vjerojatne razmjerno tople zime, pa zatim ponovo slični trend u daljnih 11 godina.

Veruda:
Utjecaj sunca na temperaturna kretanja žestoko je osporavan i zapravo je doveo do polarizacija u znanstvenim krugovima. Naime, još nema dokaza da li i koliko sunčevi ciklusi utjeću na temperaturu, procijene variraju od svega 2-3% pa sve do 20%. Mnogi zastupaju teoriju da se ovaj ipak poduži minimum neće odmah manifestirati na temperaturu već sa nekakvim vremenskim zadrškom. Kako bilo upravo zadnje 2-3 godine koliko već traje mrtvilo na suncu (nedostatak sunčevih pjega) pokazuju da sunce i nema veliki utjecaj na temperaturu i ako je naravno uz ostale prirodne faktore vrlo važan te se nagađa da je ljudsko zagrijavanje atmosfere prevladavajuće i zasjenjuje te prirodne faktore (osim možda iznenadnih djelovanja nepredvidivih super vulkana).

Broj sunčevih pjega i neobično duga sunčeva neaktivnost (minimum) od 2006. do danasZadnje tri godine (gledajući globalno) temperature su bile debelo iznad prosjeka sa toplim zimama (pogotovo 2006/2007 i 2007/2008) tako da je ta teorija vrlo upitna.

Pogledajte podatke globalnih temperatura od 1880 godine do danas (podjeliti sa 100 kako biste dobili odstupanja od prosjeka u °C)

http://data.giss.nasa.gov/gistemp/tabledata/GLB.Ts+dSST.txt

________________________________________________________________________________________________

Da se vratim temi, postoji nekoliko institucija koje se bave dugoročnim prognozama pa i sezonskim.  (ECMWF, UKMO, IRI, NOAA...)  Kvaliteta tih sezonskih prognoza je vrlo upitna i treba se uzeti sa rezervom.

Imamo i modele (GFS, ECMWF, UKMO...) koje javno i svakih 6-12 sati obnavljaju svoje prognoze do 14 dana. Američki i europski modeli su nekako najpouzdaniji koliko sam uspio shvatiti u ovih 5 godina koliko se bavim amaterski meteorologijom.

I sada ono najvažnije, nakon ovog hladnoh prodora i duljim zadržavanjem visinske ciklone nad nama ili nešto sjevernije već za dva dana dolazi do okretanja na južne vjetrove i značajnog rasta temperature uz oborine.

Trenutno nema naznaka novom prodoru hladnog zraka sa sjevera ili istoka narednih 10-ak dana već nas očekuje tipično jesensko vrijeme.

akaranus:
zanimljivo baš sam sluša jednu dugoročnu prognozu prije mjesec dana, rekli su da će 10 biti niži od prosjeka ali će zato ostatak zime biti dosta topliji od prosjeka. Iako su te dugoročne prognoze isto što i mačak u vrići, lipo bi bilo da su pogodili :wink:

Sedum:
Dobro - OK. Ako smatrate da ste bolje verzirani u klimatologiji i geofizici, slobodno Vam prepuštam da tu umjesto mene dajete vremenske najave i 'teorije' - bar ću imati manje posla s najavljenom obavezom uzastopnog pisanja niza postova ovdje. Stoga dobivene podatke kanim i nadalje zadržati privatno za vlastitu uporabu, odnosno objaviti ih drugdje na stručnijim mjestima (kao i ranije dosad). Pozdrav, Sedum.

Veruda:
Naprotiv, itekako nas zanimaju vaši podaci i najave. Onaj moj post odnosio se na neka moja saznanja oko sunčeve aktivnosti i utjecaja na globalnu temperaturu.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju