Autor Tema: Najave vremenskih nepogoda  (Posjeta: 32693 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Sedum

 • Brahea
 • *
 • Postova: 939
 • Karma: +0/-0
 • Spol: Muški
  • Wiki-Flora Jadrana
Odg: Najave vremenskih nepogoda
« Odgovori #30 u: Siječanj 11, 2010, 18:09:27 poslijepodne »
Evo druge dugoročne najave u ovoj godini. Prijeteći hladni val koji nam je nedavno bio najavljen, izgleda da nas je zasad uglavnom zaobišao, tj. sa žešćim dvocifrenim mrazovima je zahvatio sjevernu i zapadnu Evropu, dok se kod nas bar zasad ne očekuju jača pogoršanja. U idućih desetak dana trebalo bi i dalje biti uglavnom mlačno vrijeme:  U kopnenom zaledju i na kvarnerskom primorju većinom oko nule tj. danju do desetak nad nulom, a noću povremeno tek blaži jednocifreni mrazovi uz povremenu susnježicu. Uz Jadran u Istri i na dalmatinskom kopnu kroz idućih desetak dana danju bi bilo oko desetak nad nulom i noći do nule bez jačeg mraza, uz povremenu kišu i promjenjivi vjetar tj. jugo ili umjerena bura. Na otocima toplije i povremeno s nešto sunca, uglavnom bez mraza osim Kvarnera (noću oko nule).

Nakon toga, do kraja siječnja može se očekivati opet hladniji val: Od predzadnjeg vikenda nadalje u kopnenom zaledju bi danju moglo biti oko nule i noći s jačim mrazovima do desetak ispod nule s više snijega, a povremeno su mogući prema kraju mjeseca i kraći dvocifreni mrazovi u zaledju po -10C do -14C. Na kopnenom primorju u zadnjem tjednu siječnja bi danju vjerojatno bilo sve toplije i noću još moguće oko nule uz jaču buru, dok na otocima do kraja mjeseca nema izglednih mrazova. Zatim bi se početkom veljače mogao očekivati neki topliji val uglavnom bez mraza, ali koliko će biti topliji i koliko bi trajao - zasad još nije jasno.

Za dalje izglede kroz veljaču još nema dostupnih pokazatelja,- ali ipak po statističkim iskustvima iz niza ranijih godina treba upozoriti da s mrazovima vjerojatno još nije gotovo, jer su u zaledju (i na Kvarneru) bar načelno mogući čak i dvocifreni mrazovi još do sredine veljače, a tek potom je vjerojatnija blaža hladnoća tek povremeno s jednocifrenim mrazom u zaledju. Po dugoročnim mjesečnim najavama (koje su vrlo nesigurne), kod nas bi iduća veljača u cjelini navodno mogla biti uglavnom slična mjesečnom prosjeku iz niza prethodnih godina, ali uz nešto više oborina od ranijih prosjeka. Vjerojatno će u idućoj najavi već biti nešto jasniji mjesečni pokazatelji barem do sredine veljače.
Wiki-FLORA JADRANA (primorsko i otočno bilje, sukulenti i južni egzoti):  http://wwtrade.org/Hrvatski/index.php/WikiFlora_Jadrana

Offline Sedum

 • Brahea
 • *
 • Postova: 939
 • Karma: +0/-0
 • Spol: Muški
  • Wiki-Flora Jadrana
Odg: Najave vremenskih nepogoda
« Odgovori #31 u: Siječanj 21, 2010, 09:13:47 prijepodne »
Ovo je treća dugoročna najava u god. 2010. U odnosu na prethodne dvije, opet se ponavlja relativna promjenjivost tih dužih najava: U prvoj novogodišnjoj najavi se očekivao hladni val iz Sibira koji nas je već u drugoj najavi zaobišao tj. usmjerio se sjevernije protiv zapadne Europe gdje je nastradala Engleska i Skandinavija (umjesto nas). U prošloj drugoj najavi se na mjesečnoj smjeni siječanj/veljača očekivao topli val iz Afrike - ali po najnovijim pokazateljima izgleda da će nas i ta toplina promašiti i zaobići jer je odsad uglavnom usmjerena kroz Sredozemlje i možda tek rubom blaže zahvati Dalmaciju. Umjesto toga, kod nas se po najnovijim pokazateljima iz većine dužih prognoza, krajem siječnja opet očekuje oštriji hladni val s dvocifrenim mrazom.

Dakle u idućih tjedan dana oko predzadnjeg vikenda se očekuje hladnije mrazno vrijeme tj. u zaledju i na kvarnerskoj obali uz povremeni snijeg i višednevne vezane mrazove, danju oko nule ili par stupnjeva ispod, a noću i jači mrazovi po desetak ispod nule, ponegdje i povremeno krajem siječnja -12°C do -15°C bar u brdskim područjima i Medjimurju. U Istri i na dalmatinskom kopnu uz jaču buru se dotle očekuje danju malo iznad nule, a noću povremeno jednocifreni mrazovi, moguća i susnježica. Idući tjedan samo na dalmatinskim otocima i kod Dubrovnika treba biti malo toplije uglavnom bez mraza, uz povremenu kišu i nešto sunca.  Zatim bi se potkraj siječnja i oko zadnjeg vikenda moglo opet očekivati tek malo blaže prohladno vrijeme približno kao sredinom siječnja: U kopnenom zaledju i na Kvarneru dnevne temperature uglavnom par stupnjeva oko nule, a svake noći jednocifreni mrazovi uz povremenu susnježicu. U Istri i dalmatinskom kopnu krajem mjeseca danju po desetak iznad nule uz povremenu kišu i promjenjive vjetrove, a noću mogući tek blaži mrazovi oko nule, te na dalmatinskim otocima i kod Dubrovnika toplije i dijelom sunčano bez mraza.

Potom bi se u prvom tjednu veljače opet moglo očekivati postupno zahladjenje bar u kopnenom zaledju, što bi bilo najjače oko prvog vikenda u mjesecu: U zaledju snijeg i danju oko nule a noću mrazovi bar desetak ispod nule ili još hladnije, na primorju malo toplije s burom i noću povremeno možda blaži mraz oko nule (osim otoka i Dubrovnika). Slično prohladno vrijeme barem u zaledju s noćnim mrazovima, moglo bi se bez bitnih promjena nastaviti vjerojatno do sredine veljače, a nakon toga zasad još nema na vidiku jasnih pokazatelja za dalje vremenske trendove do kraja idućeg mjeseca. Od ta 2 najavljena hladna vala će vjerojatno bar jedan tj. ovaj prvi što neposredno slijedi, opaliti i naše krajeve pa vani posadjene palme i egzote trebamo barem u kopnenom zaledju i na Kvarneru još i dalje pasivno zaštititi najmanje do sredine veljače, a vjerojatno i duže.
« Zadnja izmjena: Siječanj 21, 2010, 09:37:04 prijepodne od Sedum »
Wiki-FLORA JADRANA (primorsko i otočno bilje, sukulenti i južni egzoti):  http://wwtrade.org/Hrvatski/index.php/WikiFlora_Jadrana

Offline Sedum

 • Brahea
 • *
 • Postova: 939
 • Karma: +0/-0
 • Spol: Muški
  • Wiki-Flora Jadrana
Odg: Najave vremenskih nepogoda
« Odgovori #32 u: Siječanj 31, 2010, 19:28:27 poslijepodne »
Slijedi nova mjesečna najava za veljaču:  Ovakva slična najava pred desetak dana se (nažalost) ostvarila, prošli tjedan opet sa žestokim mrazovima sve do Istre i kopnene Dalmacije. Najžešće je u zaledju i na sjeveroistoku Kvarnera (Senj-Krk) gdje je s burom podjednako hladno kao oko Zagreba, a dvocifreni mrazovi se ponavljaju skoro kao i u prosincu. Sada se kao i pred desetak dana, sve razne polumjesečne prognoze uglavnom slažu da će se sličan trend manjeviše nastaviti bar kroz prvih desetak dana veljače, razlike su samo par stupnjeva više-niže, ali svako opet niz mrazova.

Dakle idemo redom:  prvi tjedan mjeseca treba biti sličan ovomu zadnjem vikendu tj. u zaledju i na Kvarneru danju oko nule a noću uvijek mrazovi do desetak ispod nule, uz dosta snijega. U Istri i na dalmatinskom kopnu uz buru danju toplije, ali noću opet mrazovi ispod nule uz susnježicu, jedino južni dalmatinski otoci topliji bez mraza i snijega. Navodno bi moglo ponovo biti najhladnije u veljači oko prvoga idućeg vikenda, kada razne prognoze u zaledju noću najavljuju i dvocifrene mrazove, negdje izmedju -9°C do -12°C i danju ispod nule, a na primorju uz jaku buru za taj vikend jednocifreni noćni mrazovi i snijeg, osim toplijih južnih otoka.

Nakon ledenih valova sredinom prosinca i krajem siječnja, ovo bi mogao biti treći i vjerojatno posljednji izrazito hladni val ove zime. Nakon tih prvih desetak ledenih dana, dalje prema kraju mjeseca bi se možda moglo očekivati vrlo sporo i postupno ublažavanje (ali još ne prestanak) zime, tj. bez izrazitih toplih valova. Tako bi drugi tjedan do sredine mjeseca trebao biti prohladan, u zaledju i do Kvarnera još sa snijegom te bar jednocifrenim noćnim mrazovima, u Istri i dalmatinskom kopnu nešto toplije - ali je tu još moguća susnježica i blaži noćni mraz ispod nule, samo na južnim otocima znatno toplije bez mraza i snijega.

Tek od drugog vikenda sredinom mjeseca, moglo bi se očekivati pomalo toplije, pa bi kroz drugu polovicu mjeseca u zaledju moglo biti noću povremeno tek blaži jednocifreni mraz malo ispod nule, a danju toplije iznad nule. Na primorju se dotle u Istri, Kvarneru i dalmatinskoj Zagori do kraja mjeseca mogu očekivati noći tek povremeno najniže do nule i danju znatno toplije uz slabiju buru i više juga s kišom, na južnim otocima dakako toplije i povremeno sunčano. Nakon toga, od početka ožujka zasad još nema na vidiku jasnih pokazatelja za dalje vremenske trendove, iako su dugoročne (vrlo nesigurne) sezonske najave da bi navodno idući ožujak mogao uglavnom biti u okviru višegodišnjih prosjeka iz niza ranijih godina.
« Zadnja izmjena: Siječanj 31, 2010, 19:29:14 poslijepodne od Sedum »
Wiki-FLORA JADRANA (primorsko i otočno bilje, sukulenti i južni egzoti):  http://wwtrade.org/Hrvatski/index.php/WikiFlora_Jadrana

Offline lovranpalm3

 • Washingtonia
 • *
 • Postova: 88
 • Karma: +0/-0
  • Email
Odg: Najave vremenskih nepogoda
« Odgovori #33 u: Veljača 08, 2010, 17:35:27 poslijepodne »
Pogledajte prognoze na internetu za period srijeda-ponedjeljak....ovo očito ne stane prije nego što nam sve ne uništi...

Offline Sedum

 • Brahea
 • *
 • Postova: 939
 • Karma: +0/-0
 • Spol: Muški
  • Wiki-Flora Jadrana
Odg: Najave vremenskih nepogoda
« Odgovori #34 u: Veljača 08, 2010, 21:52:56 poslijepodne »
Razne duže prognoze koje inače već dugo pratim (odnedavna i zbog ove teme), sada i nisu više toliko loše. Doduše, za kopneno zaledje se i nadalje kroz idućih 10 do 15 dana još očekuju česti noćni mrazovi npr. oko Zagreba. Ipak na Jadranu pa ni na Kvarneru (po nicku 'lovranpalm' pretpostavljam da ste odatle), ubuduće vjerojatno do kraja veljače nebi trebalo biti jačih mrazova. Kod mene na susjednom Krku (Baška) gdje je inače zbog Senjske bure najhladnije medju otocima, bili su u prosincu i siječnju uz buru kroz 2 tjedna žestoki noćni mrazovi (-11°C do -14°C), ali sad je od početka veljače već vidno toplije i počelo je proljeće: tu već tjedan dana nema jačih noćnih mrazova (najniže oko nule) i danju je uz sunce po desetak iznad nule. Stoga mislim da više ne treba strahovati niti jadikovati (osim ako niste u mraznom zaledju).
« Zadnja izmjena: Veljača 08, 2010, 21:59:51 poslijepodne od Sedum »
Wiki-FLORA JADRANA (primorsko i otočno bilje, sukulenti i južni egzoti):  http://wwtrade.org/Hrvatski/index.php/WikiFlora_Jadrana

Offline Sedum

 • Brahea
 • *
 • Postova: 939
 • Karma: +0/-0
 • Spol: Muški
  • Wiki-Flora Jadrana
Odg: Najave vremenskih nepogoda
« Odgovori #35 u: Veljača 10, 2010, 09:55:57 prijepodne »
Slijedi mjesečna najava do početka ožujka. U odnosu na prethodnu najavu početkom mjeseca su se (nažalost) te loše prognoze uglavnom ostvarile, pa imamo u zaledju već niz dana s mrazovima, a povremeno je s burom bilo blažeg mraza i na sjevernom Jadranu. Ovakvo slično vrijeme se očekuje još nekoliko dana, barem do idućeg vikenda, a nakon toga pomalo sve toplije. Većina tjednih prognoza idućih dana do vikenda u kopnenom zaledju najavljuju danju oko nule ili malo iznad, a noću redovno mrazove uz povremeni snijeg (neke prognoze za taj vikend najavljuju bar desetak ispod nule, a drugi tek blaži mraz u zaledju). Istodobno na primorju treba već biti toplije samo uz kišu (bez snijega), pa bi Istra, Kvarner i Dalmatinska Zagora imali tek povremeno noću oko nule, a danju bar desetak iznad nule. Na dalmatinskoj obali i otocima već počinje pravo proljeće tj. nadalje bez mraza i puno toplije.

Nakon vikenda bi do kraja mjeseca trebalo biti u zaledju neznatno toplije, tj. noći prosječno oko nule ili povremeno par stupnjeva ispod sa susnježicom, a danju i do desetak iznad nule. Na cijelom primorju i otocima dotle počinje proljeće, tj. noću oko desetak iznad nule i danju još toplije i većinom sunčano. Zatim bi se u prvom tjednu ožujka moglo uglavnom nastaviti slično vrijeme kao krajem veljače, odnosno u zaledju još prohladno i noću oko nule uz moguću susnježicu, a na primorju toplije i proljetno vrijeme. Dalje do sredine ožujka još nema na vidiku jasnih pokazatelja za vremenske trendove. Iz navedenog slijedi da zbog sigurnosti, u zaledju još treba bar do kraja mjeseca nastaviti pasivnu zaštitu vanjskih palmi i egzota, jer su takodjer iz dugogodišnjih prosjeka tu povremeno mrazovi mogući bar do sredine ožujka (a iznimno za oštrijih zima ponekad i do početka travnja). Na primorju i otocima postojeća zaštita je dovoljna možda još tjedan dana, a nakon toga više nije nužna jer uz more vjerojatno više nebi trebalo biti mrazova do sljedeće zime.
« Zadnja izmjena: Veljača 10, 2010, 10:05:04 prijepodne od Sedum »
Wiki-FLORA JADRANA (primorsko i otočno bilje, sukulenti i južni egzoti):  http://wwtrade.org/Hrvatski/index.php/WikiFlora_Jadrana

Offline akaranus

 • Global Moderator
 • *****
 • Postova: 3427
 • Karma: +0/-0
 • Spol: Muški
  • Mediterranean gardens and nature
Odg: Najave vremenskih nepogoda
« Odgovori #36 u: Veljača 10, 2010, 10:53:11 prijepodne »
Na primorju i otocima postojeća zaštita je dovoljna možda još tjedan dana, a nakon toga više nije nužna jer uz more vjerojatno više nebi trebalo biti mrazova do sljedeće zime.
to to, takvog te oću :mrgreen:
« Zadnja izmjena: Veljača 10, 2010, 10:53:58 prijepodne od akaranus »


Offline Zexland

 • Jubaea
 • *
 • Postova: 1422
 • Karma: +0/-0
 • Spol: Muški
  • Z&Z Design Studio
Odg: Najave vremenskih nepogoda
« Odgovori #38 u: Veljača 10, 2010, 23:11:34 poslijepodne »
 :rofl:
http://www.zizstudio.com

USDA zone for Zexland: 7b/8a
---------------------------------
Aps. minimum in last 25 years: -18c
Aps. maximum in last 25 years: +47c

Offline Sedum

 • Brahea
 • *
 • Postova: 939
 • Karma: +0/-0
 • Spol: Muški
  • Wiki-Flora Jadrana
Odg: Najave vremenskih nepogoda
« Odgovori #39 u: Veljača 16, 2010, 02:36:19 prijepodne »
Slijedi mjesečna najava do sredine ožujka: ukratko, nadalje sve toplije i na Jadranu već pravo proljeće - (vjerojatno) bez mrazova do iduće zime. Pritom opet ima "ali" koje važi uglavnom samo za kopneno zaledje (i možda Kvarner ?) gdje se kroz idućih mjesec dana može dvaput očekivati uzastopna izmjena toplo-hladnih valova (približno kao protekli prosinac), dok je u Dalmaciji uz more sigurno toplije bez mrazova (osim možda u Zagori noću do nule). Idemo sad redom detaljnije.

Zadnji jači mrazovi se bar zasad očekuju ovaj utorak, a već od iduće srijede na primorju i u zaledju treba biti ljepše i podjednako toplije, tj. noću svugdje bez mraza iznad nule (osim možda Like i Medjimurja). Najtoplije ovog mjeseca treba biti zadnji tjedan kad se u većini naših krajeva očekuje danju oko +10°C do +16°C. Nakon toga, krajem mjeseca slijedi na posljednji vikend jedan manji hladni val koji treba zahvatiti samo kopneno zaledje gdje su tad mogući noćni mrazovi po -3°C do -7°C uz susnježicu, ali na primorju i dalje razmjerno toplije bez mraza osim kraće bure na Kvarneru. Nakon toga kraćeg zahladjenja, od početka mjeseca se opet može očekivati sve toplije i ljepše vrijeme bez mraza, pa bi taj uranjeni i neuobičajeno topli val mogao biti najjači u drugom tjednu ožujka kada su u zaledju moguće danju temperature bar oko 12°C do 17°C, a u Dalmaciji i po dvadesetak iznad nule.

Kao što se i može očekivati nakon takvoga pretoplog vala, predvidja se zatim sredinom ožujka za drugi vikend jači ledeni val s naglim i oštrim zahladjenjem (slično onomu prošlog prosinca), kada su u kopnenom zaledju dosta vjerojatni bar noćni mrazovi ispod nule uz moguću susnježicu, što je manje vjerojatno za primorje osim možda na Kvarneru gdje je tada vjerojatna višednevna olujna bura. Nakon toga, o trendovima za drugu polovicu ožujka zasad još nema odredjenih pokazatelja. Ipak iz višegodišnjih prosjeka niza prethodnih godina, moguće je očekivati da bi takvi hladni valovi s mrazom i u kopnenom zaledju trebali konačno prestati negdje oko 20. 3., nakon čega je definitivno vjerojatno proljeće u svim našim krajevima - osim možda Like i Medjimurja gdje su noćni mrazovi načelno još mogući i do početka travnja. Dakle u pogledu palmi i egzota, na Jadranu se od idućih dana može prestati sa zimskom zaštitom, ali u kopnenom zaledju treba i dalje biti spreman za povremeno bar blaže noćne mrazove oko nule sve do sredine ožujka, nakon čega bi se i tu već moglo prestati sa zaštitom.
Wiki-FLORA JADRANA (primorsko i otočno bilje, sukulenti i južni egzoti):  http://wwtrade.org/Hrvatski/index.php/WikiFlora_Jadrana

Offline Liliput

 • ex. larisa
 • Jubaea
 • *
 • Postova: 1105
 • Karma: +1/-0
 • Spol: Ženski
  • www.lifebeautification.com
Odg: Najave vremenskih nepogoda
« Odgovori #40 u: Veljača 16, 2010, 07:37:25 prijepodne »
Super ovo zvuči, jučer je u dalmaciji bio neobično topal dan i ptice su se glasale kao u pravo proljeće... :sun: zimi se bliži kraj, juhuuuuu

Offline lovranpalm3

 • Washingtonia
 • *
 • Postova: 88
 • Karma: +0/-0
  • Email
Odg: Najave vremenskih nepogoda
« Odgovori #41 u: Veljača 25, 2010, 14:50:28 poslijepodne »
Za sve u kontinentalnom dijelu, ali i one sa Sjevernog i dijela Srednjeg Jadrana: nekoliko izvora se slažu da stiže zima sa snijegom i burom, najvjerojatnije je od petka 5.3. do nedjelje 7.3, gdje se predvidja pad od cca 8-10C!!! Gdje god budu oborine, biti će na sniježnoj granici, a kad se to razvedri, vjerojatan umjereni mraz. To je vjerojatno točka na "i" za ovu zimu, a i za mrazom već oštećene biljke. NE SKIDAJTE ZIMSKU ZAŠTITU!!!

Offline Zexland

 • Jubaea
 • *
 • Postova: 1422
 • Karma: +0/-0
 • Spol: Muški
  • Z&Z Design Studio
Odg: Najave vremenskih nepogoda
« Odgovori #42 u: Veljača 25, 2010, 18:39:09 poslijepodne »
Kako stoje stvari...verovatno u sledecu sredu treba obratiti paznju na prognoze i ako zatreba vratiti privremeno zastitu dok ne prodje ovaj rekao bih ipak umeren hladni talas, mada kod nas jos uvek ne najavljuju tmp ispod nule, sem za 06.03. i 07.03 gde pise da ce jutarnje biti oko 0c.
Mada opet oni uvek znaju da pogrese... :icon_lol:

« Zadnja izmjena: Veljača 25, 2010, 18:39:25 poslijepodne od Zexland »
http://www.zizstudio.com

USDA zone for Zexland: 7b/8a
---------------------------------
Aps. minimum in last 25 years: -18c
Aps. maximum in last 25 years: +47c

Offline Liliput

 • ex. larisa
 • Jubaea
 • *
 • Postova: 1105
 • Karma: +1/-0
 • Spol: Ženski
  • www.lifebeautification.com
Odg: Najave vremenskih nepogoda
« Odgovori #43 u: Veljača 25, 2010, 19:39:22 poslijepodne »
Za sve u kontinentalnom dijelu, ali i one sa Sjevernog i dijela Srednjeg Jadrana: nekoliko izvora se slažu da stiže zima sa snijegom i burom, najvjerojatnije je od petka 5.3. do nedjelje 7.3, gdje se predvidja pad od cca 8-10C!!! Gdje god budu oborine, biti će na sniježnoj granici, a kad se to razvedri, vjerojatan umjereni mraz. To je vjerojatno točka na "i" za ovu zimu, a i za mrazom već oštećene biljke. NE SKIDAJTE ZIMSKU ZAŠTITU!!!

Eh da je to bilo lako, gotova stvar-skinula već...a ništa vratit ću natrag ajoj

Offline dalmatiansoap

 • Global Moderator
 • *****
 • Postova: 2625
 • Karma: +0/-0
 • Spol: Muški
Odg: Najave vremenskih nepogoda
« Odgovori #44 u: Veljača 25, 2010, 19:47:53 poslijepodne »
Ma mene je ove godine nekako najviše strah "Marčanskih bura". Poslje ovih pustih kiša moglo bi puvat za sve šta se ispadalo :thumb_down: