Autor Tema: Phoenix sylvestris  (Posjeta: 14442 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
  • Spol: Muški
Odg: Phoenix sylvestris
« Odgovori #15 u: Listopad 23, 2008, 20:09:24 poslijepodne »
Ovako sredjena izgleda savrseno.  :klanjase:
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #17 u: Kolovoz 21, 2011, 17:25:10 poslijepodne »
Molim za pogledati galeriju slika i obratiti pozornost na Phoenixe

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.190719774283033.40473.190663237622020

Lokacija je Kot Manzarai Baba dolina, Malakand agencija, u Pakistanu. U Pakistanu bi trebali biti autohtoni P. sylvestrisi, no ovi ne izgledaju baš kao sylvestrisi koje sam viđao do sada na netu. Na istoj lokaciji autohtono rastu i Nannorrhopsi. U Pakisatnu se susreću još i canariensisi, dactylifere i Phoenix loureirii. Ovi sa slika rastu dosta visoko iznad doline. Meni izgledaju kao prirodni križanci između P. canariensisa i još nečega sylvestrisa? ili je to samo ekotip sylvestrisa?

O klimi područja iz članka CHECKLIST OF PLANTS IN MANZARAY BABA VALLEY
MALAKAND AGENCY, PAKISTAN  "The valley lies in the semiarid region
with maximum precipitation in winter in the western half and in summer in the eastern half. The
mean minimum and maximum temperature is 6.60C and 23.70C respectively. Hottest months are
June, July and August with temperature ranges from 30 – 340C, while coldest months are
December, January and February with temperature ranges from 1.7 – 3.10C. Maximum rainfall
occurs in the months of March (520 – 530mm), August (230 – 250mm) and December (110 –
140mm). Annual precipitation is about 600mm up to 90% during monsoon. The present research
area is the cradle of certain floristic elements, which starts here in the east and extends in the west
up to Morocco. Some of these floristic elements are represented by Monotheca buxifolia,
Nannorrhops ritchiana and Quercus ilex etc."
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #18 u: Kolovoz 21, 2011, 20:40:29 poslijepodne »
I ja sam dobio isto onakvo sjeme P.sylvestris,nigdje na netu nisam vidio slike takvih sjemenki sylvestrisa,uvijek su manje,puno manje i kvrgavije,na palmtalku(kumar) se mogu vidjeti i slike tih sylvestrisa koji su po habitusu slični ali i njima malo nedostaje boje,srebrne,ja ih držim kao P.sylvestris a da li su vidit ćemo za koju godinu.Vjerojatno ima puno tipova,puno je u tim krajevima raznih dolina ,svaka može imati neki svoj varijetet,tko zna kakvi su u nekoj dolini u koju još nije došla kamera.Vidi se da su uslovi u kojima rastu ti phoenixi dosta surovi,vidi se na slikama kako su oni koji rastu u usjecima,gdje sigurno ima više zemlje i hraniva a sigurno i više vode puno veći od onih koji rastu na bokovima,ili koji rastu u samom kamenu.Možda bi i te palme izgledale kao ona ljepotica iz vrta sa palmtalka,da ih je netko uredno podšišavao i zalijevao.Općenito vrijedi za sve biljke,koje su služile i služe i danas za ljudsku hranu da je teško reći koji je i kakav ishodišni oblik neke vrste,datulje se uzgajaju nekih 5000 godina,u tim krajevima sigurno da nema kvadratnog kilometra gdje u tom periodu(a sigurno i puno prije)netko nije odbacio sa užitkom oglođanu sjemenku datulje,tako da su moguće sve kombinacije i vrsta i podvrsta,sorti,i eko tipova.A da ne spominjemo još i utjecaj životinja.Ali mene baš to veseli,to bogatstvo oblika,trenutno imam što vrsta što sorti 13 raznih phoenixa,kanarku i ne računam,da imam di s njima skupio bih još bar 30.Ima li netko viška koji P.loureirii? :sun:
bvb

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #19 u: Kolovoz 22, 2011, 11:10:57 prijepodne »
Na slikama se vidi da su ti Phoenixi dosta visoko u odnosu na dolinu i izmješani su s Pinusom, vjerojatno Pinus roxburghii (jedini se navodi u članku CHECKLIST OF PLANTS IN MANZARAY BABA VALLEY MALAKAND AGENCY, PAKISTAN) koji se susreće na visinama od 500 - 2000 m, a iznimno do 2300 mnm (ako je vjerovati Wikipediji). Interesantno da je taj Pinus dosta sličan i povezan s Pinus canariensisom od kojeg je udaljen oko 8000 km. Također, Pinus canariensis dijeli stanište (rubne niže dijelove) s Phoenix canariensisom kao što Pinus roxburghii dijeli stanište s ovim Phoenix sylvestrisom (ili ovim njegovim zanimljivim ekotipom, križancem?). U gore navedenom članku od predstavnika Phoenixa u dolini se nalazi Phoenix dactylifera, no ovi sa slika mi ne izgledaju kao Phoenix dactylifere. Čini mi se da bi ovo mogao biti prilično otporan ekotip ili prirodni hibrid što god da je. Njegov cimer iz staništa (Pinus roxburghii) jako strada na -23 u kultivaciji, ali preživi. Upola od toga za Phoenix bi bilo odlično.

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #20 u: Kolovoz 31, 2013, 11:27:47 prijepodne »

Offline Savar

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #21 u: Rujan 24, 2016, 12:12:39 poslijepodne »
Evo mog Sylvestris-a, prilicno je narastao ove godine i izbacio jedno 4 lista i dalje baca nova koplja. Primijetio sam da ovako manji nije bas lud za suncem bas cijeli dan.

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #22 u: Rujan 24, 2016, 20:58:54 poslijepodne »
Biti će super, samo da se što prije domogne zemlje  :thumb_up:

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #23 u: Svibanj 28, 2017, 01:44:17 prijepodne »
Najnoviji dodatak u mom vrtu. Mijenja Bismarckiu koja nije izdržala ovu 40-godišnju zimu.

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #24 u: Kolovoz 11, 2017, 22:18:05 poslijepodne »
Za razliku od Brahee edulis koju su sunce i vrućine spržile i ubile, Phoenix sylvestris čini se podnosi odlično i lijepo raste.

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #25 u: Kolovoz 31, 2017, 22:37:18 poslijepodne »
Phoenix sylvestris mi je ugodno iznenađenje. Nevjerovatna brzina rasta. U ovom kratkom vremenu već je pustio nekoliko podjeljenih listova i udebljao se u bazi.

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #26 u: Veljača 01, 2018, 01:48:28 prijepodne »
Update. Nevjerojatno brza palma. Možda trenutno najbrža palma u mom vrtu. Prije samo 8 mjeseci nije imala niti podjeljeno lišće.

« Zadnja izmjena: Veljača 01, 2018, 01:50:23 prijepodne od Cikas »

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #27 u: Veljača 02, 2018, 17:41:56 poslijepodne »
Doista brz napredak. Hoce li predstavljati problem za prolazenje s dugim listovima dok ne ode u visinu? Morat ces joj neko vrijeme podvezivati listove.

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #28 u: Svibanj 14, 2018, 19:59:24 poslijepodne »
Evo proljetnog updatea.

Offline KT

• Phoenix
  • *
« Odgovori #29 u: Svibanj 15, 2018, 08:08:55 prijepodne »
Cikas, in some pictures it looks a lot like my Phoenix loureiroi in same age!