Autor Tema: Projekat Washingtonia robusta Vlax88  (Posjeta: 57005 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline vlax88

• Brahea
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Projekat Washingtonia robusta Vlax88
« Odgovori #15 u: Svibanj 31, 2010, 20:15:21 poslijepodne »
Vazi druze,kako ti kazes :sretan:  :wink:

Neka malo,u pravu si,mozda sam malo i preterao,al sta cu kada volim da je sve po PS-u  :thumb_up:

Ej imenjace,jos mi nisu semena kanarke proklijala,verovatno vreme zeza,taman bilo lepo,ja ih izneo napolje,kad ono se sada zaredjalo lose...Ostavicu ih jos mesec,dva dana tako i praticu,ako se nista ne bude desavalo ici ce direktno pod sijalicu  :wink:

Kazi mi jel imas mozda semenke od trachycarpusa? I ako imas, od koje verzije?

Offline franceska

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #16 u: Svibanj 31, 2010, 21:29:44 poslijepodne »
Pozdrav vlax88,
reportaza je stvarno detaljna nema sta!  :thumb_up:
Potrudio si se doslovno, to ja kazem od "uzbudenja"!
Ali bilo bi ti pametno da i ZASTITU za tu Waschi, podrobno izradis, kao sto si kopao rupu!  :thumb_up:

Puno srece i uzivanja sa novom palmom! :thumb_up:

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #17 u: Svibanj 31, 2010, 22:03:45 poslijepodne »
Hvala Franceska!!!

Jel mi verujes da sam zastitu najdetaljnije razradjivao,jer je to najveci prioritet.

Oko same sadnje odrasle palme i nisam bas nesto puno bio informisan i najvise sam saznao od clanova palmapedije i sveta biljaka.

Ali zimska zastita je ozbiljan poduhvat i to sam dobro prostudirao!!!  :thumb_up:

Ja volim inace da sve pazljivo da isplaniram i mislim da imam jako dobar plan za zastitu,cak sto vise koliko volim da detaljisem  :rofl: dobro ce doci svima opis projekta za zimsku zastitu samo da ga sprovedem u delo,a to krecem ubrzo  :thumb_up:
« Zadnja izmjena: Svibanj 31, 2010, 22:05:29 poslijepodne od vlax88 »

Offline trava

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #18 u: Lipanj 01, 2010, 02:22:37 prijepodne »
Ja bih ipak proširio tu rupu i napunio je što više pijeskom perlitom i vulkanskim kamenom da joj je korijen zimi što manje u vodi odnosno u ledu ,a i podigao bih je malo iznad razine zemlje kao što je zexland učinio sa svojom kanarkom.Mislim da krupno kamenje na dnu rupe nije potrebno.Stvarno treba imati hrabrosti za takav projekt,puno sreće želim.
bvb

Offline trava

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #19 u: Lipanj 01, 2010, 04:06:22 prijepodne »
Pardon, canarka je Palmarkova.
bvb

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #20 u: Lipanj 01, 2010, 07:54:35 prijepodne »
Sretno s Washingtoniom  :cool:
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline franceska

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #21 u: Lipanj 01, 2010, 10:33:07 prijepodne »
Javi kad ce reportaza o zimskoj zastiti, da uzmem slobodan dan!  :icon_redface: :wink:

Ja sam uvijek mislila da sam ja ta koja previse detaljise, sad mi je lakse, odkada imamo tebe!  :icon_lol:

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #22 u: Lipanj 01, 2010, 17:33:57 poslijepodne »
Javi kad ce reportaza o zimskoj zastiti, da uzmem slobodan dan!  :icon_redface: :wink:

Ja sam uvijek mislila da sam ja ta koja previse detaljise, sad mi je lakse, odkada imamo tebe!  :icon_lol:

Hahahahaha  :sretan:

Javicu se sa zimskom zastitom cim budem kompletirao sav materijal,pa cu onda sve da predstavim i detaljno opisem  :lol:

Pre toga treba prvo da posadim palmu,sve po redu  :wink:

U subotu ili nedelju idem po nju,zavisi od vremena i cim je posadim stavljam jos slika  :thumb_up:

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #23 u: Lipanj 01, 2010, 17:36:27 poslijepodne »
Sretno s Washingtoniom  :cool:

HVALA HENOH!!!

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #24 u: Lipanj 01, 2010, 17:45:07 poslijepodne »
Ja bih ipak proširio tu rupu i napunio je što više pijeskom perlitom i vulkanskim kamenom da joj je korijen zimi što manje u vodi odnosno u ledu ,a i podigao bih je malo iznad razine zemlje kao što je zexland učinio sa svojom kanarkom.Mislim da krupno kamenje na dnu rupe nije potrebno.Stvarno treba imati hrabrosti za takav projekt,puno sreće želim.

Da,rupu cu jos prosiriti,a sto se korena u ledu tice...?
Tu nece biti nikakav problem jer washingtonia ne sme da doceka led van plastenika,to je suvise rizicno.
Ona ce lepo vec u novembru pod plastenik,pre prvog minusa,a plastenik ce imati dva otvora,jedan veci i jedan manji da palma moze da dise i da se redovno provetrava kada su temperature oko nule i vise,a kada se sijalica upali (termostat koji ukljucuje sijalicu cim temperatura u plasteniku padne ispod +3 stepena) plastenik se skroz zatvara i nema tu led sta da trazi  :wink:

Hvala za cestitke  :thumb_up:

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #25 u: Lipanj 02, 2010, 14:42:35 poslijepodne »
Washingtonia će vjerojatno podivljati kad krenu ljetne vručine.
Nemoj pretjerivati s kamenjem da ti se ne stvori jezero u rupi, komposta ili crne zemlje što više i to je to.
I pazi da zemlja bude u istoj ravnini kao do sada u tegli.
Sretno :thumb_up:
Ovo će biti zanimljivo pratiti..

Offline vlax88

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #26 u: Lipanj 02, 2010, 21:28:07 poslijepodne »
Hvala Branimire  :thumb_up:

Necu preterivati sa kamenjem,cisto koji radi bolje drenaze.

I ja takodje mislim da ce biti jako zanimljivo pratiti razvoj i uzgajanje w robuste napolju u zoni 6b-7a  :wink:
Za to je potreban dobar plan zimske zastite,a ja mislim da ga vec imam :wink:

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #27 u: Lipanj 03, 2010, 09:51:08 prijepodne »
Evo da se oglasim i ja malo,kao neko ko vec uspesno 2 zime gaji phoenix canariensis u svom vrtu (na periferiji Beograda,zona 7b).
Ja sam isto kao i ti,Vlax,imao najsavrsenije strategije i planove,medjutim videcesh kako to sve nije toliko potrebno i ne treba ici u krajnosti i preterano se opterecivati,veruj mi :D
Ja sam isto mesecima planirao sta,kako,kako posaditi,a onda sam je samo ubacio u rupu,mesao nasumice pesak,zemlju,kamenje,osmocote.. i sve je super..
Sto se tice zastite,pravim plastenik oko nje,ali niti mi savrseno dihtuje,niti ga redovno provetravam kako sam mislio da mora,dozivela je moja palma i -6C,i dnevne oscilacije temperature od preko 20 stepeni....i nista joj ne fali,sta vise zdrava je,prezdrava i fantasticno izgleda...
Pripremi ti sve sto treba,opusteno i bez straha i uzivaces dugo u prelepoj palmi :D
USDA zone: 8a
apsolutni minimum za poslednjih 15 godina:-14C
apsolutni maximum za poslednjih 15godina:44C

Offline icupi21

• Jubaea
  • *
« Odgovori #28 u: Lipanj 03, 2010, 11:39:03 prijepodne »
Slažem se sa tobom Palmark,ali kad ulaziš u nešto sa čim nemaš iskustva tj. u nešto novo onda ,kaže se pušeš i na hladno. Sve će to doći na svoje kao i kod nas koji se sa time bavimo više godina. Sve pohvale i naravno samo neka nas je više . :thumb_up: :thumb_up:

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #29 u: Lipanj 03, 2010, 11:58:04 prijepodne »
Eto,ja samo da ga ohrabrim,jer i ja sam teko pre dve godine strahovao i strepeo,mnogo razmisljao a sad vec slobodno mogu reci da odrzati palmu u kontinentalnim uslovima nije ni malo tesko i komplikovano,dokle god ne preraste u neke ogromne dimenzije...sve se svede na 2 dana-jedan kad se plastenik montira,drugi kad se razmontira- 2 dana truda od 365 u godini  :sretan:
USDA zone: 8a
apsolutni minimum za poslednjih 15 godina:-14C
apsolutni maximum za poslednjih 15godina:44C