Autor Tema: Identifikacija paprati  (Posjeta: 88586 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline trava

• Administrator
  • Spol: Muški
    • Email
Identifikacija paprati
« u: Lipanj 10, 2010, 11:08:21 prijepodne »
Jutros sam nabavio ovu paprat u MBM-u. Na njoj je bila etiketa Nephrolepis exalt što je sigurno netočno. Da li ko zna da li bi mogla biti neka Dicksonia?

bvb

Offline trava

• Administrator
    • Email
Odg: Identifikacija paprati
« Odgovori #1 u: Lipanj 10, 2010, 19:16:37 poslijepodne »
Evo ove slike su ipak malo bolje.

bvb

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #2 u: Lipanj 10, 2010, 23:04:45 poslijepodne »
Meni to izgleda kao Athyrium filix-femina, klasična paprat koja raste po sjevernoj hemisferi.

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #3 u: Lipanj 11, 2010, 07:26:36 prijepodne »
Sliči ali nije,mislim da imam Athyrium filix- femina i Dryopteris filix- mas,sliče obje,ali ni to to.Još više sliči Drypopteris dilatata,ali i ona je drugačija,svima je zajedničko da osnovu grana pokrivaju ljuskasti trihomi-ne potpuno,dok je na ovoj mojoj novoj paprati grana u osnovi (kao i puževi)jednolično prekrivena dlakavim trihomima(neznam jesam li ovo botanočki ispravno složio ali se nadam da ste razumili što sam htio reći),ako uspijem sve lijepo makro uslikati,vidjeće se razlike-drastične.
bvb

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #4 u: Prosinac 19, 2011, 14:17:40 poslijepodne »
Ajde trava, pucaj, o čemu se radi?
Carpe diem

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #5 u: Prosinac 19, 2011, 15:54:31 poslijepodne »
Može bit Dryopteris a možda je i Athyrium,odavde baš ne vidim dobro.Jeli to ta koja raste blizu mora?
bvb

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #6 u: Prosinac 19, 2011, 17:08:52 poslijepodne »
Bit će nešto od toga valjda  :icon_lol:
One kraj mora su dosta visoke, ne bih stvarno znao o čemu se radi, ali sam onda shvatio da im stanište nije samo kraj mora, već je cijela strana obrasla tim papratima, visoke su a sad su uvenule. Ako nađem koju sliku ću staviti, ako ne onda ću jedan vikend skoknut tamo.
Carpe diem

Offline Sedum

• Brahea
  • *
    • Wiki-Flora Jadrana
« Odgovori #7 u: Prosinac 19, 2011, 22:23:40 poslijepodne »
Ajde trava, pucaj, o čemu se radi?

Ovo na slici je najvjerojatnije Dryopteris mediterranea ili druga bliska Dr. australis iz Sredozemlja, koje se obje prirodno nalaze kod nas na jadranskim otocima od Krka do Mljeta i ponegdje na primorskoj obali, a najviše u obalnim klancima i ponikvama (dolci-vrtače) bliže moru. Ona visoka s jednim velikim listom što na Krku (i Rabu) ponegdje masovno raste do mora je Pteridium tauricum (južna primorska bujad), prirodno raširena od Jadrana do Armenije. Na toplosuhim jadranskim otocima i obali ne rastu divlje-prirodno sjevernije kontinentalne paprati Athyrium filix-femina niti Dryopteris filix-mas, kojih tu ima samo u nutarnjoj sjevernoj Istri i dalmatinskoj Zagori te dalje u kopnenom zaledju, ali ne uz more jer ove trebaju puno više vlage i sniježni pokrov zimi. 
Wiki-FLORA JADRANA (primorsko i otočno bilje, sukulenti i južni egzoti):  http://wwtrade.org/Hrvatski/index.php/WikiFlora_Jadrana

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #8 u: Prosinac 19, 2011, 22:49:02 poslijepodne »
Hvala Sedume, dugo vremena već tražim ime te paprati uz more, dosta mi se svidjela i pokušao sam ju prenijeti, ali neuspješno... Ima li tko kakav savjet oko spora/izbojka?
Carpe diem

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #9 u: Prosinac 20, 2011, 00:54:49 prijepodne »
Imam više tih Dryopterisa, sa Velebita,sa tri različite lokacije.Možda su dvije vrste ali nisam siguran,jedan je sa puno niže pozicije ,možda nekih 300-tinjak metara nm i puno bliže moru,možda je taj D.mediteranea,kad budem na svima imao soruse možda ih uspijem indetificirati.
bvb

Offline Sedum

• Brahea
  • *
    • Wiki-Flora Jadrana
« Odgovori #10 u: Prosinac 20, 2011, 06:09:17 prijepodne »
Veće paprati iz grupe (roda) Dryopteris se na Velebitu istražuju već stotinjak godina i tamo su dosta dobro poznate. Na tom velebitskom kršu češće raste u raznim visinskim pojasima bar 6 raznih vrsta tog roda (+ još par koje su tamo vrlo rijetke) pa je baš Velebit u Evropi najbogatiji raznovrsnim driopteridima: Jedino na najvišim snježnim vrhuncima se nalazi alpski Dr. villarii Schn.& Thel., pa na hladno-vlažnim sjevernim padinama Dr. borbasii Litar. i samo niže u zaledju Like prava evropska Dr. filix-mas L. Na višim i burnim južnim padinama s primorske strane je česta brdska Dr. submontana Fr.Jen. (= Aspidium meridionale Milde).

Sve su te 4 vrste listopadne tj. zimi im lišće požuti i uvene, a najniže u jadranskom primorju uz Velebitski kanal rastu još 2 zimzelene sredozemne vrste kojima je lišće trajnozeleno cijele godine: tu je bliže moru češća Dr. mediterranea Fomin., a rjedja je samo iz pukotina strmih stijena i kamenih sipara još Dr. australis Guad. Stariji njemački popis velebitskih nalazišta tih paprati se nalazi u prvom svesku knjige A. Degen: Flora Velebitica, 1934. Na netu se o rodu Dryopteris uz Jadran može ukratko viditi na adresi: http://www.wikinfo.org/Hrvatski/index.php/Jadranske_paprati
Wiki-FLORA JADRANA (primorsko i otočno bilje, sukulenti i južni egzoti):  http://wwtrade.org/Hrvatski/index.php/WikiFlora_Jadrana

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #11 u: Prosinac 20, 2011, 23:29:12 poslijepodne »
Moje su zimzelene,znači ili D.mediterrnea ili D.australis.Hvala Sedum
bvb

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #12 u: Travanj 17, 2012, 18:16:11 poslijepodne »
Trava, znaš li možda koja je ova?
Čini mi se da je pisalo nešto 'Began', u biti nešto slično  :icon_lol:
Carpe diem

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #13 u: Travanj 17, 2012, 21:43:29 poslijepodne »
Kad slikaš svjetlo ti mora biti u leđa,ne vidi se dobro koja je,možda Microsorum a liči i na Phlebodium,pretpostavka prema onom što ima u dućanima.
bvb

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #14 u: Travanj 26, 2012, 10:19:04 prijepodne »
I koja je to paprat?
bvb