Ta tvoja stvarno ima malo drugačije listove,možda i je tauricum,za njega sam našao da živi uglavnom tamo preko Crnog mora.Ako bi mogao uslikati list odozgor a i odozdol,da se vide sorusi.Pogledati ću i ja pteridiume u mom kraju,ima ih na par mjesta.Nisam ih nikad baš zagledao, za pitar su mi bili preveliki pa mi nisu bili interesantni
Na nekim stranicama P.tauricum navode kao sinonim za P.aquilinum,pa možda i nije posebna vrsta?
Pteridium tauricum Grosg. (kao vrsta južnog Kavkaza) = (kao mediteranska podvrsta)
Pt. aquilinum ssp. brevipes Wulf, ili po domaću-čakavski
paprutỳna ili
vela-paprat, to je kod nas dosad već poznata južna sredozemna vrsta ili podvrsta europske bujadi (koju su naši kopneni 'žabari' krivo smatrali 'kržljavom' običnom bujadi). Ova raste ne samo uz Crno more, nego južnije i zapadno po Turskoj, Siriji, Grčkoj, Albaniji, dalmatinskoj obali i većim jadranskim otocima. Kod nas je već pred tridesetak godina bila poznata na Kvarneru do otoka Raba i Krka, a ovo na jugu Istre je novo-najzapadnije nalazište.
Naprotiv u listopadnoj-sjevernoj Istri raste samo tipska listopadna velika bujad
(Pt. aquilinum), koji euro-tip obične bujadi ima pod zemljom nerazgranjen, dugi i jednostruk podanak samo s jednim ogromnim listom visokim po 1m do 1,5m koji već sada ujesen pocrveni i uvene. Naprotiv, ova druga južnija-sredozemna bujad, osim manjih i kraćih listova, od sjevernijeg euro-kopnenog tipa još se još razlikuje razgranjenim podzemnim podankom iz koga istodobno izrastu po više poluzimzelenih nižih listova. Južnije u Dalmaciji, Grčkoj i Siriji ti listovi južne-sredozemne bujadi dijelom uvenu od suše ljeti i obnove se ujesen (tj. obratno od obične euro-bujadi).