Znam za jedno drvo šipka u Zg. Lijepo cvjeta, ali mislim da se radi o ukrasnoj sorti koja ne daje plodove. Obići ću ga ovo ljeto pa javim :).
Rodne sorte su prema literaturi osjetljivije na hladnoću.
Evo adrese stranice i dijela teksta o uvjetima za šipak:
http://aggie-horticulture.tamu.edu/citrus/pomegranate.htmCLIMATE
Pomegranate is common to the tropics, subtropics and subtemperate regions and is well adapted to areas with hot, dry summers. It is considerably more cold hardy than citrus; some can tolerate temperatures as low as 10 degrees F but others may be damaged at 18 degrees. For best results, pomegranate should be grown in full sun.
Because of its variance in cold hardiness, some types may well survive typical winters in north central Texas, especially the ornamental types which produce only small fruit, if any. The fruiting types should survive most winters throughout south, central and southeast Texas.
Budući da ima dosta stabala u Drnišu mislim da prežive -12, -13 C. Posadio sam 3 u proljeće 2006. Bili su bez ijednog lista, tri tanke šibe. Do sada su se lijepo razvili u mala stabalca-grmove visine oko 2 m. Već prvu sezonu je jedan imao nekoliko plodova. Većinom su otpali, ostala su bila samo dva. Ove godine su svi plodovi otpali kad su bili promjera oko 3-4 cm. Valjda zbog iznimne suše koja je vladala i neredovitog zalijevanja.