EGZOTIČNE BILJKE > BANANE

Musella lasiocarpa

(1/13) > >>

palmofan:
Danas je vrlo rijetka u divljini, uglavnom u Junanu (do visine od 2500m), i tu i tamo u sjevernom Vijetnamu i sjevernom Laosu. Naraste od 1.5 do 2 m u kulturi ali u prirodi ne prelazi 80cm. Stablo je zelene do zelenoplave boje sa purpurnim mrljama. U prirodi stvara horizontalne, nadzemne rizome, preko kojih stvara nove izdanke. U kultivaciji do sada nisu viđeni. Listovi su do 80cm dugi, uspravni, tamnozelene do zelenoplave boje sa vrlo uskim tamnocrvenim marginama. Muški cvetovi su svjetložute boje, a ženski, zbog kojih se i uzgaja, vrlo intenzivno žuti, sa narandžastocrvenim vrhovima latica, do 30cm u promjeru, rijetko više .Plodovi su svjetložute boje, prilično debeli, gotovo bez mesa, samo sa po 4-6 vrlo krupne sjemenke tamnosmeđe boje. Po sazrjevanju se sami otvaraju. U Junanu se kultivira još od drevnih vremena, dok je na zapadu poznata od kraja devetnaestog stoljeća. Zabunu kod imena ove vrste stvara to da je u nekim klasifikacijama navedena kao pripadnik roda Musa (češće), s tim da je svojevremeno izdvojena u podrod ili sekciju Musella, a u nekim kao pripadnik roda Ensete. I za jednu i za drugu klasifikaciju ima osnova, jer pokazuje izvjesne osobine oba roda. Kako god, 1978 je prvi put izdvojena kao jedina vrsta posebnog roda i novijim istraživanjima se dolazi do sve više dokaza koji potvrđuju ispravnost tog postupka. U zadnjih par godina se ponegdje vijetnamska forma izdvaja kao posebna vrsta, Musella splendida, mada nije službeno priznata. Ima slučajeva da je na par lokacija u SAD, uz jako malčiranje,preživjela -23C.

penJ.:
konacno je krenula  :icon_joy: .. ovo je moja omiljena vrsta banane  :mrgreen: . od tri semenke ova je jedina proklijala 20 dana od sejanja...

palmofil:
Svaka čast !!! :thumb_up: :icon_smile:

Veruda:
Bravo.  :sretan:

Koliko je otporna ta Musella jer je palmofan spomenuo -23°C  :shocked: ali ne znam da li je pritom mislio na M. spledidu ili lasiocarpu?

penJ.:
http://www.users.globalnet.co.uk/~drc/musella005.htm

na ovom linku su faze cvetanja lasiokarpe.. a na tom sajtu ima o museli dosta podataka.

p.s. mala ispravka, seme nije krupno, naprotiv, malo je manje od zrna graska.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju