Imao sam par upita u vezi sadnje Paw paw,volim tako zvati trilobu,u zadarskoj okolici.Iskustvo mi nije veliko,poznajem jedan malo stariji nasad sa nekoliko stabala,a i ja posjedum dva stabalca,to su bili klijanci stari desetak godina,čekao sam da rode,kako nisam dobijao plodove odlučio sam ih lani precijepiti.Nadam se da će ove godine biti nešto.
U prodaji ima sadnica paw paw,po mojoj procjeni radi se o dvogodišnjim klijancima,što znači da će te ih čekati cca 6-7 godina da počnu cvjetati i tko zna kako će rađati.Rijetko se mogu naći cijepljene sadnice,mislim da ih ima jedino jedan rasadnik u Sloveniji.
Paw pa voli duboko,dobro drenirano,po modućnosti pjeskovito tlo,takvo je tlo u njegovoj domovini.Razvija jak korijen koji ide vrlo duboko,pa tlo mora biti dukoka zemlja.Voli kiselo tlo pa mu ne pašu plitke crvenice na vapnencu.Kod mene u vrtu dubina zemlje je 4-5 metara,crvenica.Moje sadnice redovno prihranjujem sa kiselim tresetom,dodam i zelene galice,humusa,stajnjaka i zadovoljan sam njihovim izgledom.Da napomenem da paw paw baca izdanke iz korijena.Jedan izdanak sam preklani nacijepio,a jednog sam prošlu jesen iskopao i presadio,čekam da vidim dali će se primiti.Nije bilo nekih korijenčića koji bi garantirali bolji primitak.
Jedan od problema je i oplodnja cvjetova.Paw paw je jedna odbiljaka koje imaju cvjetove koji imirišu na trulo meso,miris nije jak,možete ga osjetit tek kad nos približite tik do cvjeta.Oprašuju ih naravno muhe,a u gradu i okolici zbog pskanja protiv komaraca muhe su skoro pa nestale,komarci su i dalje sveprisutni,Tako da sam morao stavljati čaše od jogurta po granama,u koje sam stavljao srdele i kokošje iznutrice.Došlo bi po nekoliko muha,par sam čak vidio i na cvjetovima ali nije bilo uspjeha od oplodnje na klijancima.Nadam se da će više uspjeha biti na cijepljenim stablima.Onaj manji nasad koji sam spominjao bio je blizu tvornice za preradu ribe,ako je igdje bilo muha onda je to pravo mjesto.
Eto,toliko,nadam se da ovo malo mog iskustva nekom pomoći u sadnji i odgoju ove zanimljive i ukusne voćke.