Gle palmofil, godišnja pa tako i ljetna insolacija je neusporediva za Slavoniju i Istru. Provjeri malo po netu
Broj vrućih dana (Tmax>30°C) po kojima se i računa AHS heat zone koja je usput vrlo bitan za veliki broj palmi je također neusporediv.
Nisam siguran da si ovde bas u pravu~moguce je da na Jadranu ima nesto vise tropskih dana nego u unutrasnjosti,ali mislim da su te razlike minorne! Takodje sto se tice insolacije,mislim da su vrednosti u letnjim mesecima vrlo slicne-to sam i procitao na nekom sajtu,mislim kod Bonance!
Evo,dacu ti podatke za 2006.godinu(za ovu ce vrednosti biti jos i vece,a ko zna kolike bi tek bile da ova jesen nije sve upropastila) prema mojim merenjima:
broja dana sa Tmax>30C : 57
broj dana sa Tmax>25C : 65
broj suncanih dana: 217(i naravno vecina je u toplom delu godine),sto znaci da bi i ovde palme mogle savrseno dobro rasti tokom leta,odnosno od proleca do jeseni!
Medjutim apsolutno se slazem sa tobom sto se tice razlike u zimi na kontinentu i na Jadranu-to se ne moze ni uporedjivati i mislim da kanarka nema sanse bez ozbiljne zastite-neka povremena zastita je cisto gubljenje vremena!