Autor Tema: Phoenix canariensis  (Posjeta: 197404 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Veruda

• Administrator
  • Spol: Muški
Odg: Phoenix canariensis
« Odgovori #15 u: Prosinac 05, 2007, 22:34:36 poslijepodne »
Ovo je još ona visina kada se može još relativno lako štititi, ali kada još malo naraste...

Ali pohvale i od mene jer je takvo nešto neviđeno kod nas i u takvim klimatskim okolnostima (barem što mi znamo)

Offline palmofil

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #16 u: Prosinac 21, 2007, 10:46:18 prijepodne »
Slusajte gotovo svim palmama pa tako i phoenixu su bolja kontinentalna ljeta nego mediteranska , jer ima vise vlage , a i zemlja je puno kvalitetnija, samo malo truda preko zime i palmi ko u prici....
Evo moja koja je jos mlada ,ali nagodinu u proljeće ide u zemlju na južnoj strani gdje će joj trebati minimalna zaštita...

« Zadnja izmjena: Prosinac 23, 2007, 15:55:56 poslijepodne od palmofil »

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #17 u: Prosinac 21, 2007, 13:24:55 poslijepodne »
 :icon_lol:

Ne znam odakle ti taj zaključak. Mediteranska ljeta uz daleko višu insolaciju i temperature te redovito zaljevanje su daleko zdravija za palme. Brže rastu i lijepše se razvijaju. Ako ne vjeruješ meni pogledaj kojom brzinom palme rastu po Engleskoj a kojom na Mediteranu. :wink:

Drago mi je da si pun entuzijazma, ali javi mi se nakon prve zime kada tvoja kanarka bez ozbiljne zaštite bude pustila dušu..
Sorry, ali je tako...

Offline palmofil

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #18 u: Prosinac 21, 2007, 13:34:46 poslijepodne »
SA zimom se slažem da su ostrije i potrebna je zastita, a sto se tice tropa odakle je većina palmi ima vrlo malo sunca velika je vlaga velika temperatura, i puno kise...
A nema velike razlike u suncu izmedju istre i slavonij, samo je razlika u zimi...
Imao sam dva phoenixa u crikvenici i oba su smrzla zime 2005/2006, tek uz zastitu i tamo mogu jedva preziviti, pogledaj u crikvenici one palme uz rivu uglavnom phoenixi, i svakog proljeća ostanu bez lisca, lisce im smrzne.... :thumb_down:

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #19 u: Prosinac 21, 2007, 13:35:41 poslijepodne »
Slazem se sa Verudom! Dobro,insolacija i temperature su tokom leta gotovo isti i na Jadranu i u unutrasnjosti,ali nemoj se zavaravati da joj nece trebati ozbiljna zastita tokom zime,ma koliko povoljnu lokaciju imao!
Evo i ja planiram moju na prolece u bastu-ali vec znam da cu je zaista dobro zastititi,uz plastenik,malc,fungicid,dogrevanje...a po izracunu za proteklih 18 godina mogao bih se svrstati u zonu 8a  :wink:
Ipak je kanarska urma sigurna tek za zonu 9a pa na vise!
USDA zone: 8a
apsolutni minimum za poslednjih 15 godina:-14C
apsolutni maximum za poslednjih 15godina:44C

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #20 u: Prosinac 21, 2007, 13:38:59 poslijepodne »
SA zimom se slažem da su ostrije i potrebna je zastita, a sto se tice tropa odakle je većina palmi ima vrlo malo sunca velika je vlaga velika temperatura, i puno kise...

Palmofil to važi za tropske palme.
Ima jako puno palmi kojima takva klima ne odgovara...jako puno...

Offline palmofil

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #21 u: Prosinac 21, 2007, 13:42:35 poslijepodne »
Posadite vi phoenix na jadranu, bilo gdje u proljeće  i nemojte se brinuti za njih nema zaljevanja cijelu godinu do Božića, i posaditi cu ja ovdje u slavoniji pa cemo vidjeti cija ce ljepse izgledati!!!
Govorim vam da će ovdije uz bolje tlo više kiše i visoke temperature bolje uspiti nego kod vas gdje ce se osušiti....
 :eusa_clap: :thumb_up:

Vas jedino izvlači blaža zima.... :sretan:

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #22 u: Prosinac 21, 2007, 13:45:55 poslijepodne »
a zašto se nebi brinuo za njega i zaljevao ga?
Mladi primjerci neki bi uspili neki ne...

ps. ima na visu malih jako mladih primjeraka koje na divljo uspjevaju...zabačeni...
Dakle tvrdnja ti pada u vodu.

to je isto kao da ja kažem nemoj ga ti štitit preko zime pa će ti se smrznut.
Ali činjenica da ovdje canariensisi uspjevaju bez da se netko o njima brine...pa pun ih je vis..
« Zadnja izmjena: Prosinac 21, 2007, 13:47:37 poslijepodne od Pivi »

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #23 u: Prosinac 21, 2007, 13:47:14 poslijepodne »
Vas jedino izvlači blaža zima.... :sretan:
:icon_lol:
To "jedino" je prouzrokovalo da na Jadranu sve vrvi od phoenixa,a u unutrasnjosti ne postoji niti jedan veliki primerak!  :wink:

Offline palmofil

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #24 u: Prosinac 21, 2007, 13:48:09 poslijepodne »
A ti primjerci koji i prezive ljeto sigurno nece dakle doseci visinu id 10-ak metara, nego ostati zakržljali...
A ja samo govorim da klimatski kontinent ima povoljnije uvjete ljeti nego jadran... :icon_joy:

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #25 u: Prosinac 21, 2007, 13:49:19 poslijepodne »
Ima jedan primjerak na ulasu i višku uvalu...na samom početku...na "litici" 30ak metara od mora...na divlje je izraso...nema u blizini canariensisa e sad ili je netko bacio sjemenku ili kako neznam.
Nitko se ne brine o njemu...teren je nedostupan...a ima cca. 3 metra  :wink:

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #26 u: Prosinac 21, 2007, 13:50:20 poslijepodne »
A ti primjerci koji i prezive ljeto sigurno nece dakle doseci visinu id 10-ak metara, nego ostati zakržljali...
A ja samo govorim da klimatski kontinent ima povoljnije uvjete ljeti nego jadran... :icon_joy:

Kako neće?
Šta misliš da je netko canariensise zaljevao po cijelom visu prije 50ak godina kad su sađeni?
A ima ih od 10, 15 metara...možda i više...

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #27 u: Prosinac 21, 2007, 13:51:48 poslijepodne »
Gle palmofil, godišnja pa tako i ljetna insolacija je neusporediva za Slavoniju i Istru. Provjeri malo po netu  :wink: Broj vrućih dana (Tmax>30°C) po kojima se i računa AHS heat zone koja je usput vrlo bitan za veliki broj palmi je također neusporediv. Treba malo usporediti brojke pa onda nešto tvrditi. Istina, u Crikvenici se zna dogoditi da Phoenixi imaju spaljeno lišće nakon hladnih zima ako su na direktnom udaru bure, ali se vrlo brzo oprave i uspjevaju bez problema a to potvrđuju mnogobrojni odrasli primjerci te palme. Isto tako i drvored Washingtonia u Crikvenici jako dobro idu.

Koliko sam ja shvatio ti ni nemaš neku palmu direktno posađenu u dvorište, ali eto daješ si za pravo govoriti o tome. Ali ja bi ti prvo savjetovao da posadiš Kanarku i ako ti preživi prvu zimu da nam se javiš sa svojim iskustvima u posebnoj temi "palme u vanjskim uvjetima"  :icon_smile:

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #28 u: Prosinac 21, 2007, 14:04:39 poslijepodne »
Gle palmofil, godišnja pa tako i ljetna insolacija je neusporediva za Slavoniju i Istru. Provjeri malo po netu  :wink: Broj vrućih dana (Tmax>30°C) po kojima se i računa AHS heat zone koja je usput vrlo bitan za veliki broj palmi je također neusporediv.
Nisam siguran da si ovde bas u pravu~moguce je da na Jadranu ima nesto vise tropskih dana nego u unutrasnjosti,ali mislim da su te razlike minorne!  Takodje sto se tice insolacije,mislim da su vrednosti u letnjim mesecima vrlo slicne-to sam i procitao na nekom sajtu,mislim kod Bonance!
Evo,dacu ti podatke za 2006.godinu(za ovu ce vrednosti biti jos i vece,a ko zna kolike bi tek bile da ova jesen nije sve upropastila) prema mojim merenjima:
broja dana sa Tmax>30C : 57
broj dana sa Tmax>25C : 65
broj suncanih dana: 217(i naravno vecina je u toplom delu godine),sto znaci da bi i ovde palme mogle savrseno dobro rasti tokom leta,odnosno od proleca do jeseni!
Medjutim apsolutno se slazem sa tobom sto se tice razlike u zimi na kontinentu i na Jadranu-to se ne moze ni uporedjivati i mislim da kanarka nema sanse bez ozbiljne zastite-neka povremena zastita je cisto gubljenje vremena!  :wink:

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #29 u: Prosinac 21, 2007, 14:10:12 poslijepodne »
Evo službenih podataka za 7. mjesec s tim da Rijeka ima specifičnu klimu sa puuno više oborina od svih mjesta na Jadranu tako da usporedite recimo Split i Osijek  :wink:

Ljeta na kontinentu variraju i zapadni dio balkana ima nešto manje vrućih dana od istoćnog...