Autor Tema: Blechnum  (Posjeta: 4481 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline trava

• Administrator
  • Spol: Muški
    • Email
Blechnum
« u: Prosinac 11, 2010, 19:13:31 poslijepodne »

Nabavio sam jednu novu paprat,mislim da je Blechnum gibbum,ne pravi neko naročito stablo ali je ipak stablo,na proljeće ću probati razdvojiti ove tri glave.
bvb

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
Odg: Blechnum
« Odgovori #1 u: Prosinac 11, 2010, 23:13:28 poslijepodne »
Deluje da je B. gibbum ali ima i dosta slicnih, bas izgleda zanimljivo.  :thumb_up:
Za pocetak uzgoja par saveta:
http://www.plantcare.com/encyclopedia/minature-tree-fern-1170.aspx
I lista paprati iz roda Blechum, ako sumnjas koja je vrsta: (za sada tipujem na B. gibbum)
http://www.angelfire.com/bc/eucalyptus/treeferns/blechnum.html
milka

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #2 u: Prosinac 12, 2010, 13:36:08 poslijepodne »
Dobar je onaj prvi link,nisam ga još sreo,ovaj drugi mi je poznat i on je odličan.Sviđaju mi se te drvenaste paprati a i one druge,obične.Ima puno lijepih tropskih paprati ali su teške za održavanje,za njih treba stvarno imati dobar prostor,ljeti vlažnu sjenu,zimi bar 15-20 stupnjeva da ostanu koliko-toliko čitave,ako propadnu,neke se teško i sporo obnavljaju,taman se krajem ljeta razviju ljepši listovi,i evo opet jeseni i zime,samo zbog njih volio bih imati staklenik.
bvb

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #3 u: Prosinac 12, 2010, 16:33:02 poslijepodne »
I ja takodje sanjam o jednom malom stakleniku, samo za te super egzote, ali nazalost uvek ima nesto vaznije. :icon_sad:
Kako paprati podnose presadnju?Kako ces razdvojiti ove tvoje?Kod palmi obicno isperem pod mlazom vode svu zemlju pa onda odmrsujem korenje, kako ces ti raditi posto su ove tvoje od malena zajedno?  :misli: I jos nesto, da li orosavas paprat?
milka

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #4 u: Prosinac 12, 2010, 17:07:11 poslijepodne »
Koliko sam mogao vidjeti na netu ,velike tree fern se presađuju potpuno bez korjena ,pa valjda će i ova podnijeti manje oštećenje,inače i ja raspetljavam žile uz pomoć vode.Imam još jednu paprat,nadam se Dicksonia antartica,također sa tri glave,pa i nju čeka presađivanje.Ljeti ih redovno orošavam,nastojim uvijek imati dovoljno kišnice i za zalivanje i za orošavanje,ne mogu prežaliti što nisam napravio gusternu.Morati ću je napraviti kad-tad.Zimi ove tropske ne zalivam,samo kad pada kiša iznesem ih na kupanje,naravno kad je kiša uz toplije jugo.Nikakvo zalivanje,čak ni kišnicom, ne može zamijeniti kišu,nevjerojatno je kako paprati povoljno reagiraju čak i na najmanju kišu,odmah zazelene i počnu bacati nove listove.
bvb