EGZOTIČNE BILJKE > CVJETNI GRMOVI I PENJAČICE (SUP)TROPSKIH PREDJELA

Variegata

<< < (2/8) > >>

trava:
Kod mene se pojavila jedna W.filifera variegata koa je prilikom naklijavanja i nicanja bila pola metra od kadulje koja je na tom mjestu samonikla iz sjemena koje se tu prosulo,ta kadulja je nepravilno šarena,neke grane i listovi su potpuno bijeli.Još jednu stvar moram napomenuti da sam na tom istom mjestu imao i nekoliko klijanaca masline koji su svi obolili od raka kore i naravno posušili se.Da li bi to mogao biti isti virus koji je uzrokovao i variegatu i rak kore?

Sedum:
Pojava koju navodite daleko je opasnija nego što mislite: Šanse da bi isti virus napao Washingtoniju i maslinu i kadulju su ravne nuli, jer su te tri vrste botanički toliko različite i genetski udaljene. Medjutim, u tom slučaju uzrok ne mora ni biti virus, nego još puno gorje. To su najvjerojatnije neki otpadni kemijski otrovi u tlu ili u vodi za zaljevanje, koji ne biraju žrtve i napadaju sve živo, od čega bi bile ugrožene sve biljke u okolici kao i jestivo povrće, pa i vi osobno ako to pojedete (ili udišete prašinu), a ne puštajte blizu psa ni mačku. Možda je tu netko ranije ili nedavno (bez vašeg znanja) izbacio smeće s otrovnim teškim metalima (ili čak radioaktivni otpad ?). U svakom slučaju, u najbližem okrugu ne treba saditi ništa niti odatle išta jesti, sve dok se sigurno ne utvrdi što tu (prvenstveno na tlu ili u vodi) nije u redu. U svakom slučaju - ili bježite odatle, ili poduzmite nešto što prije dok i vi niste 'opjegavili' !

Yonex:
Ajoj Sedum, pa ti nam ovde spasavas zivote...  :shocked: Meni je kod jedne male Washingtonie list po sredini bio beo ali samo taj prvi, verovatno joj nije odgovarala zemlja ili joj je falio neki mikroelement.Kad sam je presadio pocela je brze da raste i listovi su bili skroz OK.

trava:
Da ne smetamo kanarkama nastavićemo ovdje.Što se maslina tiče možda je uzrok taj što su to bili klijanci-čupanci jedne sorte masline koja je možebit osjetljivija na rak kao što je to već poznato kod pojedinih sorti maslina,čupane su dakle ozlijeđene i držao sam ih na mjestu koje je većinu dana u hladovini,usput su i često orošavane jer su pored njih paprati koje sam svakodnevno i višekratno orošavao,uglavnom od njih 9 sve su propale,na svima se malo iznad korjenovog vrata napravila kvrga i sve su se posušile.Neznam dali je na tom mjestu neko bacao kakav toksični otpad,na prostoru mog vrta i kuće nekad je bio vinograd,na parceli nije bilo nekog smeća,ali za svaki slučaj raspitati ću se kod susjeda koji su tu ranije došli.Sam teren je bio udaljen od puteva do prije 20-ak godina tako da nevjerujem da je netko tu mogao dovoziti bilo kakav otpad,ali nikad se nezna.U svakom slučaju ja sam već u pokusu,već sam prije stratificirao neka sjemenja skupa sa lišćem one kadulje pa ćemo vidjeti dali će se stvar ponoviti i na istom mjestu i na nekom koje dalje od "zagađenog" prostora. :thumb_up:

Yonex:
Dobro je sto smo se sklonili iz one teme, jos da neki od admina prebaci postove ovamo... :icon_mrhappy: Trava, nadam se da je sve Ok sto se tice tvoje baste.Meni se desavalo dosta puta da kod klijanaca pogotovo washingtonia prvi list bude prosaran tim belim, ali posle sve bude u redu.Evo slike moje juke koja je verovatno bolesna od te virusne infekcije: (prilicno je losa slika, ali se vide zute pruge)

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

[*] Prethodna stranica

Idi na punu verziju