Autor Tema: pomoć oko palmi  (Posjeta: 20564 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline makida

• Washingtonia
  • *
  • Spol: Muški
pomoć oko palmi
« u: Siječnja 28, 2011, 13:44:26 poslijepodne »
Pozdrav! Nadam se da se admini neće ljutit zbog teme, ne znam kamo to stavit pa otvorio ovdje...ako treba premjestite ;)
Ovako, problem se vidi na slikama, ne znam što je to pa ako je moguće molim za savjet (na vrhovima lisća se pojavljuje smeđe kao da se suše),hvala.

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us
Makich

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
Odg: pomoć oko palmi
« Odgovori #1 u: Siječnja 28, 2011, 14:04:09 poslijepodne »
Zdravo makida, moze dosta toga da se desi pa da listovi ovako pocnu da zute...
1) ako ih drzis u kuci, vazduh je mozda presuv i zato se suse.Koliko mogu da vidim sa slike, ova prva je verovatno neki sabal, oni ne tolerisu suv vazduh, njih moras obavezno da orosavas.
2)mozda ih previse zalivas  :misli:
3)mozda ih je napalo nesto(crveni pauk itd)  :misli:
4)mnoge palme vole zimsko mirovanje i u suprotnom ce poceti da im zute listovi.Moj sabal koji je u kuci je poceo da se susi na nekim mestima i prilicno sam siguran da je to zbog nedostatka zimskog sna(valjda vole da prezime, tako sam procitao i svi savetuju zimsko mirovanje)... :wink:
 Pozz
milka

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #2 u: Siječnja 28, 2011, 14:07:10 poslijepodne »
Ako je susenje listova sporo i nema drugih simptoma, onda je uzrok verovatno nedovoljna vlaznost vazduha.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline makida

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #3 u: Siječnja 28, 2011, 14:28:34 poslijepodne »
hvala na odgovorima,i ja sam sumnjao na suh zrak ali ne znam kako to izbjeći,jedino ih mogu staviti u susjednu negrijanu sobu u kojoj je sad nekih 5-6 stupnjeva,da li bi to bilo u redu? i da li, ako ih tamo stavim, je dobro da stavim vrećicu prozirnu (onih za zapremninu od 2-3kg) na njih tj. na pojedinu teglu kao zaštitu (kao mini plastenik bi ispalo)?
Makich

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #4 u: Siječnja 28, 2011, 15:06:51 poslijepodne »
Ne znam bas kako bi reagovale sada kad je pola zime proslo, da ih stavis na hladno.Mislim da bi to bio preveliki sok.Ostavi ih tu gde jesu ali ih naprskaj jednom dnevno, imas u pp. apoteci male pumpice, nisu skupe... One lepo rasprsuju. :thumb_up: Nemoj nikad da stavljas kesu preko palme pogotovo kad je zima, gljivice se pojave ocas posla.Koristi agril ili neki drugi materijal koji ''dise''.
milka

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #5 u: Siječnja 28, 2011, 15:14:39 poslijepodne »
Kakva je zemlja,dali je ona možda premokra,pri nižim temperaturama bolje je da je zemlja suhlja.Na kojoj temperaturi držiš palme? Kod početka truljenja korijenja imamo slične simptome.Stalnim povremenim zalivanjem malim količinama vode,voda ne otiče iz pitara,na dnu pitara se može nakupiti sol,koja također može prouzročiti iste simptome.To je jedan od najčešćih uzroka propadanja vrhova listova kod raznih sobnih biljaka.
bvb

Offline makida

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #6 u: Siječnja 29, 2011, 11:40:12 prijepodne »
Kakva je zemlja,dali je ona možda premokra,pri nižim temperaturama bolje je da je zemlja suhlja.Na kojoj temperaturi držiš palme? Kod početka truljenja korijenja imamo slične simptome.Stalnim povremenim zalivanjem malim količinama vode,voda ne otiče iz pitara,na dnu pitara se može nakupiti sol,koja također može prouzročiti iste simptome.To je jedan od najčešćih uzroka propadanja vrhova listova kod raznih sobnih biljaka.
Zemlja nije premokra,više je suha,držim se toga da zalijevam jednom tjedno. Temp. je negdje oko 20 do max. 25. U teglecu sam stavio dolje kamenje pa višak vode uvijek otekne, zemlja je kupovna, nije ona npr. iz vrta recimo "teška". Ne znam u čemu griješim,prskam im lišće svaki dan-dva sa vodom sobne temp.
Makich

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #7 u: Siječnja 29, 2011, 11:45:26 prijepodne »
Sve dobro radis, ne znam sta je onda problem... :misli: Probaj da prskas lisce svaki dan po dva puta da vidimo da li ce bit bolje(ako je sabal u pitanju)...
milka

Offline makida

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #8 u: Siječnja 29, 2011, 11:48:52 prijepodne »
Sve dobro radis, ne znam sta je onda problem... :misli: Probaj da prskas lisce svaki dan po dva puta da vidimo da li ce bit bolje(ako je sabal u pitanju)...
imam: washingtonia filifera,pxoenix canariensis,washingtonia robusta,t. fortunei. probat ću tako pa da vidimo. ako ih je već zahvatilo kaj će se desit s njima i da li im ima pomoći?
Makich

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #9 u: Siječnja 29, 2011, 11:53:09 prijepodne »
Najverovatnije ce sve preziveti i nastaviti da rastu ali cudno da se sve dogodilo tako iznenada... :wink: Ja sve te palme drzim isto u sobi i nista im nije, orosavam ih 1x dnevno i to je to.
milka

Offline makida

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #10 u: Siječnja 29, 2011, 11:54:24 prijepodne »
nije iznenada,ali mi je već blesavo što krivo radim :( hvala na pomoći
Makich

Offline Yonex

• Global Moderator
    • Email
« Odgovori #11 u: Siječnja 29, 2011, 11:58:37 prijepodne »
Nema na cemu. :thumb_up: Znaj da ce sve preziveti najverovatnje, nemoj da se brines puno... Moze da bude od toga sto je toplo u kuci, sto podstice palme na rast, a nema dovoljno svetlosti pa im zute listovi.Pravilo je da sto je niza temp. to manje svetlosti, a sto visa temp. to vise svetlosti...
milka

Offline makida

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #12 u: Siječnja 29, 2011, 12:04:01 poslijepodne »
Ma na početku me odmah mučilo to kako ih zalijevat i sa koliko vode, a sad na kraju me muči vlaga...
Makich

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #13 u: Siječnja 29, 2011, 12:09:03 poslijepodne »
Može biti i od previše dohrane. Nečeš pogriješiti ako ga staviš na hladno.
Ipak kad nikne puno sjemenja nije rijetkost da pojedini kijanci krenu propadati zbog slabije genetske predispozicije.
Ja sam ih od 20 izgubio oko 5. To je neka vrsta prirodne selekcije, ali ako ti se isto dešava na svima to je već problem.
Ako je od previše vode prestani sa zaljevanjem pa prati što se dešava.

Offline makida

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #14 u: Siječnja 29, 2011, 12:15:11 poslijepodne »
Jednom mjesečno dohranjujem gnojivom za palme,vjerojatno od toga nije,najvjerojatnije od suhog zraka ali i to ću sad provjerit pa da vidimo...
Makich