Autor Tema: Nerium oleander  (Posjeta: 144081 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline seni 2

• Washingtonia
  • *
  • Spol: Ženski
    • Email
Odg: Nerium oleander
« Odgovori #30 u: Veljača 28, 2008, 19:23:25 poslijepodne »
Dobro sad kad je šteta nastala dali da siječem te grane ili ne ? :icon_question:

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
« Odgovori #31 u: Veljača 28, 2008, 19:24:40 poslijepodne »
Ne znam kakav je to materijal sa rupicama,ali mislim da ti je agril folija (ona sa mehuricima vazduha) jos bolja,ona navodno ne dozvoljava da se biljka skuva! Taj nacin sa konstrukcijom od letvica ti je dobra ideja i 100% pouzdana,ali nije dobro sto nije bas mobilna,a meni se cini totalno bezveze da stitim oleander cele zime kad mu zastita treba svega par dana u toku zime!
Fazon je u tome sto i agril folija propusta vodu-mada se ona sama ne natapa,jer je kao najlon,hidrofobna!

Dobro je jedino sto,bar ovde kod mene,najjaci mrazevi najcesce idu u kombinaciji sa suvim i suncanim vremenom-kada pada sneg temperature uglavnom ne idu ispod -5C,a tad oleanderu svakako ne treba zastita!
USDA zone: 8a
apsolutni minimum za poslednjih 15 godina:-14C
apsolutni maximum za poslednjih 15godina:44C

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #32 u: Veljača 28, 2008, 19:26:00 poslijepodne »
Dobro sad kad je šteta nastala dali da siječem te grane ili ne ? :icon_question:
Pa ja mislim da sacekas jos nekih 15 dana da prodje opasnost od mrazeva,a onda seci-ono sto je stradalo nece oziveti,ali zato ce se on brzo regenerisati i nadiknaditi sve sto je izgubio i mnogo vise!

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #33 u: Veljača 28, 2008, 21:35:52 poslijepodne »
Ne znam kakav je to materijal sa rupicama,ali mislim da ti je agril folija (ona sa mehuricima vazduha) jos bolja,ona navodno ne dozvoljava da se biljka skuva! Taj nacin sa konstrukcijom od letvica ti je dobra ideja i 100% pouzdana,ali nije dobro sto nije bas mobilna,a meni se cini totalno bezveze da stitim oleander cele zime kad mu zastita treba svega par dana u toku zime!
Fazon je u tome sto i agril folija propusta vodu-mada se ona sama ne natapa,jer je kao najlon,hidrofobna!

Dobro je jedino sto,bar ovde kod mene,najjaci mrazevi najcesce idu u kombinaciji sa suvim i suncanim vremenom-kada pada sneg temperature uglavnom ne idu ispod -5C,a tad oleanderu svakako ne treba zastita!

Možeš napraviti da se prednja strana otvara tako da možeš zračiti biljku za lijepog vremena, ili ako biljka nije prevelika (pa nije ni okvir) podigneš sve i vratiš kad je najava hladnog vremena. Kada vratiš okvir, s donje strane jednostavno zašuškaš malčem da zrak ne struji između okvira i zemlje.
Makar mislim da je bolje da biljka ima 'kišobran' tokom cijele zime jer nije problem samo u vlagi tokom hladnoće (jer je obično tada vrlo suho) nego u povišenoj vlagi u tlu u čitavom periodu zime. Biljka zbog toga ima više vode u sebi  (odnosno manji postotak minerala) nego je to poželjno, pa lakše smrzava. Kada se biljka tokom zime drži suha postotak mineralnih tvari u njenim stanicama je veći pa teže smrzava (jer mineralne tvari djeluju kao 'antifriz'- snižavaju ledište vode, slično kao obična sol u vodi). Zato je Bojčić napisao da se rano, već u 10. mjesecu, najlonom pokrije čitav metar kvadratni zemlje oko bugenvile da biljka sa što manje vode u sebi dočeka hladnoće.
DRNIŠ:
USDA zone: 8b (prema 8a)
Prosječna godišnja apsolut. min. temp.:  -9,4°C
Apsolutna minimalna temperatura:        -16,1°C - 1985. g.
(razdoblje od 1961. g. do 2010. g.)
Godišnja prosječna temperatura:           13,0°C
Ukupna godiš. količina padalina:      oko 900 mm

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #34 u: Veljača 28, 2008, 21:49:17 poslijepodne »
Posadila sam oliander uz kuću jesenas i tlo sam prekrila stiroporom a njega sam omotal filcom koji ne propušta vlagu.Sad kad sam ga razmotala lišće je potpuno suhi i mrvi se ali stabljika je zelena i čini mi se da je živ.Recite mi dali da odsiječem te suhe grane ili da ga ne diram.

Pričekaj još malo s rezanjem, bolje da biljka miruje dok ne prođe opasnost od zime, jer orezivanje biljku potiče na rast. Ako mu je ostao neki zeleni list onda reži iznad najgornjeg zelenog lista, a ako je ostao skroz bez lista onda jače oreži. Možeš malo oguliti koru na vrhu grane pa vidjeti boju ispod. Navodno je na živoj grani ispod zelenkasta boja, a na mrtvoj smeđa.
DRNIŠ:

Offline seni 2

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #35 u: Ožujak 01, 2008, 15:19:05 poslijepodne »
Što mislite s čim je najbolje prihranjivati  oleandre i kako često ? I zanima me kako ga orezati da bude što bujniji.? :icon_question:

donata

• Gost
« Odgovori #36 u: Ožujak 01, 2008, 16:48:40 poslijepodne »
Za dugu i obilatu cvatnju zahtijeva sunčano i toplo mjesto u vrtu te svakodnevno zalijevanje, a jednom tjedno ga je potrebno prihraniti tekućim gnojivom za cvijeće. Prskanje mlakom vodom po pupoljcima ubrzat će rascvjetavanje.

Najbolja je cvjetna mješavina, koja se sastoji od dva dijela treseta i jednog dijela pijeska i ilovaste zemlje uz dodatak male količine organskoga gnojiva. Na dno cvjetne posude stavi se nešto krupnijeg pijeska ili glinopor kuglice, koje dugo zadržavaju vlagu. Oleandru pogoduje lužnata reakcija te se u zemlju može dodati malo vapna, isto tako uputno je zalijevati ga vodom u kojoj ima vapna.

Evo jednog ljepotana sa zadarske rive.... :thumb_up:

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #37 u: Travanj 02, 2008, 16:22:12 poslijepodne »
S' ovim oleanderima non-stop neka frka!
Sad su mi opet bolesni i to vrlo sumnjivo!
Nema nikakvih bubica,stetocina i sl.,to "smo" vec prelezali,sada je u pitanju nesto drugo!
Listovi,pre svega mladi deluju kao da im kroz zile tece nafta,nekako su crni iznutra,a po njima ima i neki cudan srebrnkasti prah,ko male sljokice!
Ima i sasusenih mladih listica!
Evo i slika i pomagajte dok ne bude kasno,please!

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #38 u: Travanj 02, 2008, 18:51:35 poslijepodne »
Uzmi jedan list i odi s njime u neku bolju agrariju. Tamo bi ti mogli točno reći šta joj fali ili s čime je zaražena.

Offline seni 2

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #39 u: Travanj 03, 2008, 06:53:05 prijepodne »
Već više od tri tjedna reznica koju sam dobila stoji u vodi u tamnoj čaši i sve je napravljeno po protokolu ali korijenčiću ni traga.Zna li tko koliko mu treba da potjera korijen? :gace:

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #40 u: Travanj 03, 2008, 13:02:21 poslijepodne »
Nemam baš iskustva sa zakorjenjivanjem, ali ja sam jedne godine početkom ljeta reznice oleandra stavio direktno u zemlju i dobro zalio. Dugo su izgledale zelene, ali se nije ni jedna primila. Probaj sa više njih jer nikada ne puste korijen sve. A probaj neke stavit u vlažnu zemlju, a prije umočit u onaj prah za zakorijenjivanje. Kad se stavljaju u zemlju treba 8-10 cm bit u zemlji, a svega 2-3 cm iznad. Isto tako treba uklonit sve listiće osim gornja dva, jer kroz list biljka gubi vodu, a kako nema korijena ne može uzeti dovoljno vode iz zemlje. Ja to nisam znao kad sam pokušao osaditi nego sam grančice sa 10ak listova zapiknuo u zemlju.
Ima još jedan način koji je vjerojatno najsigurniji: savineš jednu mladu granu biljke tako da joj doljnji dio dira zemlju, ili čak još malo nagrneš zemlje oko donjeg dijela grane. Zalijevaš i grana će pustit novi korijen. Tada ju odvojiš od biljke, samo za to moraš imat matičnu biljku.
DRNIŠ:

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #41 u: Travanj 05, 2008, 19:27:37 poslijepodne »
Znam da je već pisano o primjercima oleandera u kontinentalnoj klimi (7a-7b) koji rastu bez zaštite, no evo da navedem i jedan koji raste u zagrebačkom botaničkom vrtu. Prošle zime nije imao problema, a ove je zime donji dio lišća malo oštećen (vjerojatno zbog nešto niže temperature u prizemnim dijelovima). Posađen je uz jednu od zgrada botaničkog vrta pa mu je vjerojatno to dobra zaštita zimi. Drugom prilikom stavit ću sliku
'Mediteran kakav je nekad bio'

donata

• Gost
« Odgovori #42 u: Travanj 06, 2008, 18:37:54 poslijepodne »
Evo malo savjeta iz dalmacije... :thumb_up:

UZGOJ IZ PRESADNICA

Za uzgoj mladica u vodi odabiru se mlade vršne grančice bez cvjetnih pupova, dužine 20 do 25 cm. Donji se listovi s grančice uklone, a ostali se prikrate na trećinu dužine. Ovako pripremljene grančice stave se u duboku posudu s vodom, u koju se doda komadić razmrvljenoga drvenog ugljena ili, u novije doba, sredstvo za brže ukorjenjivanje. Drveni ugljen sprječava razvoj truleži u vodi te voda ostaje bistra. Posuda se stavi na toplo i svijetlo mjesto. Po potrebi voda se u posudi nadolijeva, ali se ne mijenja. Nakon 6 do 8 tjedana pojavit će se korijenčići. Reznice valja i dalje držati u vodi, dok se korjenčići dobro razviju i ojačaju. Pogrešno je tek slabo razvijene mladice ukopati u zemlju, često se dogodi da se mladice ne prime. Kad se razvije dostatno snažan korijen, biljke se pažljivo vade iz posude s vodom i presađuju u cvjetni lonac ispunjen cvjetnom mješavinom.

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #43 u: Travanj 07, 2008, 14:32:22 poslijepodne »
Idem malo off, ali čini mi se, prema podacima koje par godina pratim, da bi zagrebački Grič (dio gornjeg grada) trebao biti zona 8a. Botanički vrt (Donji grad) je nešto hladniji, makar se isto nalazi u centru grada. Nekad su se i u njemu vršila mjerenja, pa se podaci mogu usporedit na  http://docs.lib.noaa.gov/rescue/data_rescue_yugoslavia.html
DRNIŠ:

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #44 u: Travanj 07, 2008, 14:41:41 poslijepodne »
Moguće da je nešto topliji, ali to bi trebalo provjeriti. vjerujem da u botanickom imaju neku svoju bazu podataka i za noviji period
'Mediteran kakav je nekad bio'