Imam upit jednog člana u vezi uzgoja,pa ću mu odgovoriti ovdje.
imam jedno pitanje vezano za kapare. Htio bih i posaditi na otoku , u stari kameni zid sa puno proreza i rupa. Pozicija zida je južna, blizu mora i dobrim dijelom osunčana, uz malo hlada što radi maslina. Mogućnost zalijevanja ne postoji jer sam nisam često na otoku. Obzirom da vidim da sudjelujete u temama kod puno biljaka i da puno toga znate, moje pitanje je kako ih najefikasnije posaditi odnosno da li imate preporuke kada je najbolje uzeti sjeme i kada je najbolje napraviti kuglice i staviti ih u rupe? Da li prodajete male sadnice kapara? Da li je bolje možda malu, tek izniklu sadnicu pokušati ugurati u rupu u zidu ili se mora ići sa kuglicom ?
Da li je zid zidani ili je suhozid?Imam iskustva sa sijanjem i uzgojem sadnica ali ne i sa sadnjom u zidove,imam dva koja sam posadio u kamenjar,i baš nešto ne napeduju.Nisam probao te sisteme sa kuglicama,ali mislim da pozicija za sadnju u zidu mora imati neke predispozicije.Na toj poziciji morala bi biti dostupna voda,u ovom slučaju kišnica,znači da bi se tu trebala dobro slijevati voda niz zid do te rupe,ili u zemlju iza zida.Kapar je dosta žedna biljka i prve godine neće baš preživit ako nemože korijenom doći do neke vlage.Ako se sije u kuglicama opet je potrebna vlaga da sjeme proklije.
Sjeme se može prikupiti već sa prvih plodova koji uzriju sredinom ljeta,takvo sjeme vrlo brzo nikne,i za takvo sjeme bih se ja odlučio,jer može niknuti sa prvim kišama,(oko Vele Gospe)i biljčica može iskoristiti kiše krajem ljeta i toplu jesen da se razvije do početka zime.Ako se čeka sa sijanjem do proljeća,naklijavanje dosta dugo potraje,ako se sije u 1.-2. mjesec nikne u travnju,dođe lito i biljčica teško preživi.
Isto je i sa sadnjom klijanca,ako nema mogućnost zalivanja,bolje ga je posaditi krajem ljeta.