Obično imam rast u dobrim godinama od negdje 15.03. kada palma lagano krene. Naglao ubrzava krajem travnja/početkom svibnja(ako su dovoljno kišni), zatim usporava sredinom srpnja(obično zbog suše), ubrzava sredinom kolovoza, zatim usporava krajem rujna i u dobrim godinama(ovisno o toplini) zna rasti do 15.11.(ove godine nije tako). E sada, to znači nekih 6-7-8 mjeseci rasta ovisno o vrsti palme, neke palme trebaju puno manje topline da krenu, ali mislim da je bitna eksponiranost prema suncu i zagrijavanje zemlje nakon zime. Ako teren blago pada prema i otvoren je prema jugu te nema nekih predmeta, objekata ili biljaka da rade nepotrebnu hladovinu palma krene ranije...
Nemam još neki široki izbor vrsta palmi, ali sam primjetio da Trachycarpusi i Washingtonie krenu rano i na prvi bolji podražaj topline(rekao bi kada dnevne maksimalne temperature krenu konstantno oko i iznad 15°C, a minimalne oko 7-8°C) dok Phoenix treba ipak toplije od toga.
Znači li to toto da kod nas palme duže godina žive zbog ipak usporenog rasta ili im zimska oštećenja skrate život?