Autor Tema: Musa basjoo  (Posjeta: 280018 vremena)

0 Članova i 8 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline AlekLO

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Musa basjoo
« Odgovori #1005 u: Rujna 13, 2013, 18:58:46 poslijepodne »
Amelito,ne bih je trazio da je ova moja ok...Nemoj da se ljutis ali molim te bez takvih pitanja.Sta ja imam a sta nemam--to je moja stvar...

Offline Ivan1986

• ex knight_errant
  • Phoenix
  • *
« Odgovori #1006 u: Rujna 13, 2013, 19:38:34 poslijepodne »
Aleksandre htjeo sam ti samo jednu stavr napomenuti. Spominjao si da si imao problema sa krticama, a i sam sam prošao sličnu stvar. Kad uspiješ da dođeš do izdanka i kad se odlučiš da ju posadiš vani u zemlju, evo ti moj primjer kako sam ja riješio problem sa slatkim napastima - krticama. Povadio sam sve banane van iz zemlje, te sam kupio komad one bijele mrežice koja se stavlja preko stiropora kad se fasada radi (ne mora biti sa atestom  :wink: ) i tamo gdje su mi bile banane malo sam rupe proširio i obložio sa tom mrežicom. Nakon toga sam sa malo zemlje fiksirao mrežicu i vratio nazad stabljike banana. Od tada krtice samo preko "žice" gledaju na slatke gomolje i njihovo sočno korijenje  :thumb_up:
“Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!”

Offline AlekLO

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #1007 u: Rujna 13, 2013, 20:32:34 poslijepodne »
Ok Ivane....hvala na savetu druze....Ma ja sam je bio ponovo posadio ali opet krtica napravila haos od korena....Sledece godine cu uzeti u obzir twoj savet...

Offline amelito

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #1008 u: Rujna 13, 2013, 20:34:49 poslijepodne »
aleklo svaka je kilava na početku moraš biti strpljiv da se ona oporavi od odvajanja od stare banane
posadiš je u saksiju pa je drži u kući dok ne bude ok pa je onda sadi vani

Offline damir

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #1009 u: Rujna 13, 2013, 23:58:30 poslijepodne »
ja sam isto imao problem s krticom/ama koje su rovale ispod banana i svako malo bi se ukosile kolko bi kopale. ni "klasicna sacekusa" s lopatom u ruci nije pomogla vise puta, uz kidanje zivaca kad ce pocet izbacivat zemlju , pa da je mlatnem..... na kraju efikasno se pokazalo, da sam onu plasticnu gajbu,malo dublju s rupama od tvrde plastike ukopao u zemlju, i u to posadio banane nazad. ima more rupa kroz koje korijen moze proc van gajbe, al krtica ne moze doc do veceg bitnijeg dijela banane, one "pete". nakon instalacije gajbe, vise se nije pojavila,krtica. ja-krtica 1:0  :thumb_up:
na ytb ima masa videa kako ih se rjesit... najefikasniji je cini mi se kako je prikazano, dovest auto i na auspuh prikacit slauf, koji se gurne u rupu, tako da dim se siri unutar kanala pod zemljom, u trajanju od oko pola sata rada auta,i dodavanje gasa  :icon_twisted: pobije sve bestije.  :mrgreen:
živjelo globalno "zatopljenje"

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #1010 u: Rujna 14, 2013, 08:21:56 prijepodne »
Ja sam čitao da je vrlo efikasno oko mjesta na kojima želimo spriječiti krtice da ruju ukopati sitno razbijeno staklo. Samo ne znam bi li staklo oštećivalo korijen koji se razvija. Nadam se da nitko od forumaša nema neki posijed na Cresu, jer tako živi posebna podvrsta krtice, tzv. "kvarnerska krtica" koja je strogo zaštićena pa je visoka kazna za njeno ubijanje.
USDA zone: 7a

Offline Ivan1986

• ex knight_errant
  • Phoenix
  • *
« Odgovori #1011 u: Rujna 14, 2013, 09:48:24 prijepodne »
Ja sam čitao da je vrlo efikasno oko mjesta na kojima želimo spriječiti krtice da ruju ukopati sitno razbijeno staklo. Samo ne znam bi li staklo oštećivalo korijen koji se razvija. Nadam se da nitko od forumaša nema neki posijed na Cresu, jer tako živi posebna podvrsta krtice, tzv. "kvarnerska krtica" koja je strogo zaštićena pa je visoka kazna za njeno ubijanje.

To je moguće sa staklom, iz razloga što je krtica takva životinja da i na najmanju ozlijedu tijela umire nakon nekoga vremena. Samo, jednom stavljeno mrvljeno staklo u zemlju nikad nećeš povaditi i uvjek postoji opasnost da netko od djece ruje i da se posiječe.

Ljudi sade po bašti uglavnom Euphorbia lathyris i kažu da je učinkovita. Sade na određenom rastojanju biljku od biljke. Nisam probao to, ali svakako treba naći neko riješenej povoljno i nama, a i njoj, jer koliko znam i naše kontinentalne su zaštićene zakonom.

na ytb ima masa videa kako ih se rjesit... najefikasniji je cini mi se kako je prikazano, dovest auto i na auspuh prikacit slauf, koji se gurne u rupu, tako da dim se siri unutar kanala pod zemljom, u trajanju od oko pola sata rada auta,i dodavanje gasa  :icon_twisted: pobije sve bestije.  :mrgreen:

A ova metoda mi zvuči pre otkačeno, nekako imam dojam da još samo nedostaje disko kugla i muzika i onda je sve tu  :lol:
“Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!”

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #1012 u: Rujna 14, 2013, 10:03:56 prijepodne »
Ta euforbija mi zvuči kao zanimljiv način, samo što je i ona jako otrovna za ljude i životinje pa postoji opasnost da se djeca ili kućni ljubimci otruju.
I meni to sa autom zvuči preekstremno, ali je vjerojatno i učinkovito, pogotovo ako se koristi malo stariji auto, a ne neki noviji koji ima sve moguće ekološke certifikate. Sa nekim Yugom, stojadinom ili Golfom 3 uspjeh bi bio zajamčen, pogotovo ako bi natankirali lož-ulje u spremnik. :lol:
USDA zone: 7a

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #1013 u: Rujna 14, 2013, 11:17:34 prijepodne »
ubijanje zivotinja izduvnim gasovima  :thumb_down:
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #1014 u: Rujna 15, 2013, 18:18:45 poslijepodne »
Moja Musa basjoo u zemlji u Zagrebu je narasla do nekih metar i pol visine.
Pseudo "deblo" joj je široko oko 5-6 cm i nije to još onaj pravi odrasli basjoo.
Ima dva još vrlo mala izdanka koji zapravo nisu ni krenuli rasti.

Moje pitanje je: Jeli sigurnije takvu bananu odrezati, pasivno zaštiti i ostaviti vani po zimi ili je iskopati, staviti u teglu
pa smjestiti na negrijani tavan na svijetlo mjesto ispod prozora?
« Zadnja izmjena: Rujna 15, 2013, 18:19:05 poslijepodne od branimir »

Offline Ivan1986

• ex knight_errant
  • Phoenix
  • *
« Odgovori #1015 u: Rujna 15, 2013, 19:14:26 poslijepodne »
Moja Musa basjoo u zemlji u Zagrebu je narasla do nekih metar i pol visine.
Pseudo "deblo" joj je široko oko 5-6 cm i nije to još onaj pravi odrasli basjoo.
Ima dva još vrlo mala izdanka koji zapravo nisu ni krenuli rasti.

Moje pitanje je: Jeli sigurnije takvu bananu odrezati, pasivno zaštiti i ostaviti vani po zimi ili je iskopati, staviti u teglu
pa smjestiti na negrijani tavan na svijetlo mjesto ispod prozora?

Ako vrijeme posluži, ta dva mala izdanka bi mogla kroz 15-20 dana maksimalno da budu spremna za odvajanje od matične biljke. Možda bi ti bilo sigurnije matičnu biljku da ostaviš u zemlji i da od gore složiš malo deblji malč, nego da ju vadiš i stavljaš sa teglom na tavan. Sumnjam da na tavanu temperatura ne ide u minus, pa bi se mogao smrznuti gomolj u posudi. Moje mišljenje, nadam se da će ti i netko drugi dati savjet.

Offline SCALAR

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #1016 u: Rujna 15, 2013, 19:25:30 poslijepodne »
ja cu moju da ostavim u zemlji ko da je vadi samo je zastiti dobro  :thumb_up:
nije znanje znanje znati vec je znanje znanje dati

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #1017 u: Rujna 15, 2013, 19:33:42 poslijepodne »
Izdanci, zapravo bolje reći zametci izdanaka su nažalost još premali za odvajanje.
U tom stadiju su cijelo ljeto od kada sam je posadio.

Kako imam jednu u rezervi u tegli ovu ću onda ipak zaštičenu ostaviti vani.
Toj rezervi će biti druga zima unutra na kojih 15C, nadam se da neće procvjetati.

Offline Ivan1986

• ex knight_errant
  • Phoenix
  • *
« Odgovori #1018 u: Rujna 15, 2013, 19:41:05 poslijepodne »
Izdanci, zapravo bolje reći zametci izdanaka su nažalost još premali za odvajanje.
U tom stadiju su cijelo ljeto od kada sam je posadio.

Kako imam jednu u rezervi u tegli ovu ću onda ipak zaštičenu ostaviti vani.
Toj rezervi će biti druga zima unutra na kojih 15C, nadam se da neće procvjetati.

Što se tiče izdanaka, malo mi je čudno da su dugo već mali. Ja ove godine prvi puta radim sa basjoo, ali izdanak je vidno rastao iz dana u dan, tako da sam od kad je provirio iz zemlje kao mali bijeli špic pa do njegovog odvajanja čekao svega tri tjedna ne više, može biti samo koji dan manje.

A kaže se da treba oko 3 godine da se basjoo zametne! Ako ništa drugo bar će ti taj unutra dati bar jedan izdanak do proljeća.

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #1019 u: Rujna 15, 2013, 19:47:04 poslijepodne »
Ta iz tegle isto ima dva izdanka koji su se pojavili i "ne mrdaju".
Zato se i pitam radi li se stvarno o basjoo.

Kupljena je u MBM pod nazivom Musa, i Henoh ih ima odprije te nikada nisu narasle kako bi narasla basjoo.

Henoh, imaš li koju svježu sliku tih svojih?