Sedum, šta je po tebi definicija suptropske klime? Koja prosečna godišnja temperatura, koliko meseci prosečno preko 10 stepeni, koliki prosečni minimum u najhladnijem mesecu?
Po Köppen-ovim mapama koje vidim na internetu, obala Crnog mora oko Sočija i dobar deo Gruzije spadaju u Cfa zonu (vlažna suptropska klima), isto kao i deo crnogorske obale, deo Italije sa više padavina, jugoistok SAD i južna Kina.
Po Trewartha klasifikaciji, mediteranska klima se smatra suptropskom klimom sa sušnom sezonom, a gorepomenute oblasti u suptropsku klimu bez sušne sezone.
Po shemi Holdridža je opet manje-više isto.
Koju ti klasifikaciju klimatskih zona smatraš relevantnom?
Kratko i jasno: ja (i moji stručni kolege) se držimo službene klasifikacije klimatskih zona i tipova po izvornom klimatologu (i botaničaru !)
W.P. Köppen-u (1846–1940) i to onako kako ih je on sam štampao u vlastitim izdanjima prije smrti (imam izvorno izdanje). Sve njegove klimazonalne karte su do 2.svj. rata izdavane u
crnobijeloj tehnici (sivo-crno-karirano-šrafirano), a tek posmrtno od 1960tih su štampane i prve karte po njemu u boji (i te imam papirne u izvornoj nakladi). Ovih principa u klimazonaciji se uglavnom sve dosad i službeno pridržava EUnija na većini univerziteta i akademija, te u štampanim udžbenicima i monografijama (dok se na otvoreno-slobodnom internetu o tomu sad svašta piskara i amateri to razvlače, izvrću i rastežu kako im se sviđa ili priviđa).
Ukratko-sažeto po pravomu euro-univerzitetskom Köppen-u to izvorno glasi:
A =
tropska zona,
B =
subtropi,
C =
umjereno-toplo (uključno Mediteran),
D =
umjereno-hladnije,
E = sjeverno/južno-polarno. Prema tomu i izvorno samom Köppenu (i službenoj EU-zonaciji): njegov
C izvorno nisu 'subtropi' (nego su to tako tek naknadno izvrnuli kasniji i izvanevropski revizori naknadno potpisani kao: falš-"Köppen" & 'Revizor'.
Izvorno po samom Köppenu oko Sredozemlja su
B-subtropi samo na jugu i jugoistoku tj. od Tunisa do Sinaja i dalje jug Izraela i istočnije do Irana, itd.-
pročitajte si samog Köppena da vidite što su mu to subtropi. -
C-umjerenotopla zona uključno Mediteran izvorno po njemu i većini euro-klimatologa obuhvaća tek sjeverno od planina Atlasa i većinu obala južne Evrope + sve sredozemne otoke i turske obale do Levanta, jug Krima, jugozapad Kaspija, itd. O tzv. 'mediteranima' drugih kontinenata tu ne kanim raspravljati,- jer ih nisam vidio ni uživo provjerio (a po internetu o tomu daleko, neki svašta piskaraju kako im se pričini).
. . . I tako službeno stoji.
Suho-ljetna subtropska klima nije polupustinjska odnosno savanska. Prema Köppenovoj klasifikaciji Savanska klima spada pod Grupu A ( Tropske klime ), točnije radi se o tropskoj vlažno-suhoj klimi (Aw).
Nema nikakve veze sa suho-ljetnom subtropskom odnosno Mediterantskom klimom odnosno (Csa/Csb). 
Ovo iznad više ne kanim komentirati, jer ta zbrka jednostavno nema veze ni s terenskom stvarnosti, niti sa samim Köppenom (to je tek poželjna mašta).