Autor Tema: Vrijeme u vašem gradu/mjestu  (Posjeta: 55049 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline palmofil

• Brahea
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Vrijeme u vašem gradu/mjestu
« Odgovori #570 u: Veljače 18, 2008, 14:29:14 poslijepodne »
kod mene je +10.0 , jutros je bilo -2.3, da sa zimom je gotovo.... :vidiga: :thumb_up: :thumb_up: :mrgreen:

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #571 u: Veljače 18, 2008, 16:09:58 poslijepodne »
Jučer Zavižan -17,5, Sljeme -14. Knin -8, Imotski -5,5. Nadam se da je Tony dobro zamotao palme  :sretan: !
Zagreb-Grič samo -6, Zagreb-Pleso -11,5! Ispada da je centar Zagreba topliji od Dalm. Zagore, a zimi nisu rijetke ovolike razlike u Tmin između centra i aerodroma.
Danas Imotski ponovo 'topal' s Tmin -2,5 , obližnji Vrgorac -8, a Knin ponovo -8. U blizini Vele Luke -5,5 C! Istodobno Sljeme i Zavižan samo -1 i -4!! Molim Verudu za analizu ovih neobičnih razlika!

Rekao bih da osim jačine prodora hladnog zraka i brzina odmaka iz naših krajeva presudnu ulogu kod takvih razlika na relativno malim razdaljinama imaju naoblaka, vjetar i konfiguracija terena. Po visini je jučer naglo zatoplilo sa zapada tako da se to najbolje moglo vidjeti na Zavižanu i Sljemenu. Hladniji zrak se duže zadržavao u nižim područjima i kotlinama pogotova di je bilo potpuno vedro a vjetra nije bilo.

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #572 u: Veljače 18, 2008, 16:16:08 poslijepodne »
Da, mislim da je to razlog 'toplih' Sljemena i Zavižana- topli val prije zahvati vrhove nego nizine. Samo slična je situacija bila i pred Novu godinu -2,3 dana je bio najhladniji u Hrv. Sinj sa -8, -9, a Sljeme i Zavižan su isto imali male minuse. Vrijeme u Dalmaciji je također bilo nekoliko dana vedro i bez vjetra.
Dalm. Zagora opet među najhladnijima! Nas 'muči' toliki broj vedrih noći zimi! Prednost je jedino relativno kratko trajanje hladnoće i to što su iznimno rijetki vezani ledeni dani. Tako je jučer Knin nakon jutarnjih -8 po danu bio među najtoplijima s Tmax +5.
DRNIŠ:
USDA zone: 8b (prema 8a)
Prosječna godišnja apsolut. min. temp.:  -9,4°C
Apsolutna minimalna temperatura:        -16,1°C - 1985. g.
(razdoblje od 1961. g. do 2010. g.)
Godišnja prosječna temperatura:           13,0°C
Ukupna godiš. količina padalina:      oko 900 mm

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #573 u: Veljače 19, 2008, 15:15:55 poslijepodne »
Zbogom mraze,zbogom zimo  :icon_joy: :icon_joy: :icon_joy:  :icon_lol:
Danas vec osetno toplije nego prethodnih dana,promenljivo oblacno i uz slab vetric!
Tmin: 4.1C
Tmax: 12C
USDA zone: 8a
apsolutni minimum za poslednjih 15 godina:-14C
apsolutni maximum za poslednjih 15godina:44C

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #574 u: Veljače 19, 2008, 19:25:45 poslijepodne »
Palmark, kod vas je proljeće!
Knin jutros opet među najhladnijima, u 7 h -7 C! Šibenik 0 C. Drniš je između ta dva grada, ali po min. temp. puno bliži Kninu. Ovih dana je najniža temp. bila navodno -6. Podatak je neslužbeni, od mog susjeda koji ima termometar na prozoru kuće, nekih 4 m od tla.
Imotski jutros ponovno topal sa službenom Tmin 1 C. U Tonyjevom vrtu (mislim da je baš kod njega smještena 'amaterska' stanica) Tmin 2,7 C. Obližnji Vrgorac -4,7. Čudo je taj Imotski, službena stanica je na 435 m nadmorske visine, a tako mali minusi. I na Braču se na toj nadmorskoj visini teško uzgajaju masline i ostalo osjetljivije mediteransko bilje! Mislim da je u par godina, od kad pratim, u Imotskom nije bilo ispod -6, uključujući i hladne zime 2005. i 2006. Navodno mu toplina dođe dolinom Neretve, ali nije baš blizu Neretva, a često je topliji od Ploča koje su na ušću Neretve, na moru!

Dodatak: Tmin Sljeme +2, Zavižan 0
« Zadnja izmjena: Veljače 19, 2008, 19:51:10 poslijepodne od porat »
DRNIŠ:

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #575 u: Veljače 19, 2008, 19:45:23 poslijepodne »
Veruda, što se ovo zbiva?? Pazin već -1, tvoj 'susjed' Nino bilježi u 19.30 -2,5!! Knin je u 19 h bio +6, pa neće do jutra valjda na -8, -9??
DRNIŠ:

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #576 u: Veljače 19, 2008, 19:59:28 poslijepodne »
Kod mene je +5.8°C, nino očito ima senzor pri tlu a i nekau čudnu lokaciju. Prije kada je grad Pula imao svoja mjerenja moji podaci su bili uvijek vrlo slični tim službenima Svi se na crometeo čude tomu i naravno da nije reprezentativno. Evo, kod mene u Ližnjanu u vrtu javlja mi otac da je +5°C

Pazin je poznato mrazište u kotlini i rekao bi da je za vedrih noći među najhladnnijim gradovima u hr...

Offline franceska

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #577 u: Veljače 19, 2008, 20:32:40 poslijepodne »
Bog decki,
neznam dali je to istina, ali ne samo sto je u kotlini, ima oko njega puno jama, a moj nono je tvrdio da je to i od rudnika Rasa, navodno ima tunela od rudnika od prije koji su napola zatrpani, u koje neznam tocno ulazi zrak, koji se onda pod zemljom hladi....zato ono neki seljacki kalendar, ono finte dali stimaju neznam ali Pazin zna biti i do 10°C manja temp. nego u Puli.
Nekada sam se bavila padobranstvom i polagala sam meteorolgiju, ali od svega mi je ostalo samo stratocumulusi, oni bijeli oblaci u kojima zna bit opasno i za ptice i za ljude kad ulete u njih, i to da je nebo plavo :misli:

Zanima me jedna stvar, Verudi je jedinom to poznato, iz kojih razloga ponekad u Puli pada kisa, bude nevrijeme, ono do one ravnice do Sportskog na Medulinskoj a dalje sija sunce i moze se kupat, ista takva crta je obicno i prema Sisanu Budavi, svuda oko nas grmi i pada a u Medulinu i Liznjanu sija sunce....znas li nesto o tome!!!

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #578 u: Veljače 19, 2008, 20:40:10 poslijepodne »
Ne znam točno, ali je poznato da jug Istre ima vrlo malo oborina. Uglavnom, oborinske fronte najčešće dolaze ili sa zapada ili sjevera ljeti tako da krajnji jugoistok dobiva mrvice...

Offline palmofil

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #579 u: Veljače 19, 2008, 21:25:56 poslijepodne »
Jutros Slavonija najtopliji dio hrvatske cak i od jadrana pogotove istre...   :thumb_up: :sretan:

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #580 u: Veljače 19, 2008, 21:28:32 poslijepodne »
Ajde, poklonit ćemo vam to jedno jutro da i vi budete topliji jednom  :icon_lol:

još par takvih i eto kanarki po osijeku  :icon_lol: :wink:

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #581 u: Veljače 19, 2008, 21:36:53 poslijepodne »
Pa nikakvo čudo da je toplija od jadrana.
Mjesta na moru (pogotov otoci) se slabo hlade ali se slabo i griju...ali zato kad zagrije onda i traje...
Ipak je to utjecaj mora.
Ali mi uglavnom nemoramo živit sa minusima  :mrgreen: :vidiga: :lol:

Offline palmofil

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #582 u: Veljače 19, 2008, 22:29:45 poslijepodne »
Kad ovaka toplina dodje brzo se zaborave minusi, pa onda nije ni tesko kanarku 2 mjeseca paziti od niskih temp...  :thumb_up:

Ma daj Pivi nisi morao upropastiti sve, kako me je Veruda podrzao to je mislim prvi put obicno se prepiremo  :misli:    :rofl: :thumb_up: :thumb_up:

A zasto sjeverna hrvatska nije topla vec samo slavonija, a zagreb jutros u minusu... pivi ovo je odgovor na tvoju teoriju zagrijavanja iako je to tocno, nego   je cudno kako slavonija ima po 5 stupnjeva visu tem. od zagorja.... :wink:
« Zadnja izmjena: Veljače 19, 2008, 22:39:33 poslijepodne od palmofil »

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #583 u: Veljače 19, 2008, 22:40:58 poslijepodne »
neznam...to bi veči stručnjaci od mene trebali znati...možda zato jer je zagorje sjevernije?  :mrgreen: :lol:

Offline palmofil

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #584 u: Veljače 19, 2008, 22:42:25 poslijepodne »
e dobro si se izvukao....  :icon_smile: