Magnolije su velik rod koji broji 210 cvatućih vrsta i pripada porodici Magnoliaceae. Porijeklom su iz Azije i Amerike. Rod je ime dobio po francuskom botaničaru Pierru Magnolu.
Morfološke karakteristike:
Ova se magnolija značajno razlikuje od drugih, kod nas uobičajenih magnolija. Za razliku od njih ova je magnolija vazdazelena ("zimzelena"), ima prekrasne, velike kožaste listove koji na biljci ostaju cijele godine.
Široko, stožasto, trajnozeleno drvo s eliptičnim ili široko ovalnim, kožastim, sjajnim, tamnozelenim, do 20 cm dugim listovima, koji su s donje strane svjetliji i često prekriveni crvenosmeđim dlačicama. Veliki čaškasti krembijeli cvjetovi imaju do 25 cm u promjeru, sastoje se od 9-12 latica, a cvatu od svibnja do lipnja. Prekrasnog su mirisa. Može doseći visinu od 6-18 m i širinu od 15 m.
Sadi se najčešće kao soliter. Biljka je koju sade ljubitelji i poznavaoci bilja. Posadite je u zaštićeno mjesto na kakvo bi, na primjer posadili marelicu i radujte se njenom napretku. Podnosi alkalno i suho tlo pa je pogodna i za sadnju i tamo gdje inače magnolije koje ne podnose sušu i traže kiselo do neutralno zemljište ne mogu rasti. Ali, ima jedan veliki ali, ova je magnolija osjetljiva na zimu. Najčešće se sadi u mediteranskom podneblju, iako ima i starijih primjeraka u kontinentalnim krajevima.
Ja sam prošle godine pokušao ožiliti magnoliu grandifloru-neuspješno. Treba uzeti reznice 3 tjedna poslije cvatnje i poklopiti bocom.
Ono što me još zanima je, u Rijeci ima stvarno puno magnolia, i neke su skroz bez listova i cvjetaju, dok neke imaju krcato listova i nijednog cvijeta?

Stvarno prelijepe biljke! Ove godine moram skočiti u MBM, ili opet pokušati ožiliti. Je li pokušao još tko ožiliti?