Autor Tema: kapara-capparis spinosa  (Posjeta: 25820 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline trava

• Administrator
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: kapara-capparis spinosa
« Odgovori #75 u: Svibanj 19, 2020, 22:21:44 poslijepodne »
Ako je zid tipa suhozid ,vanjske strane klesani slagani kamen povezan krečom,između sitni kamen i razni sitni materijal onda bi taj klijanac mogao pružiti korijen,ako je samo jednoslojni kamen vezan cimentom...?

'
bvb

Offline Savar

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #76 u: Svibanj 20, 2020, 07:05:14 prijepodne »
Ako se ja mogu pridružiti u odgovoru. Ovaj zid za koji si poslao fotku, dali je iza zida zemlja? Jer ako nije zemlja iza zida onda nema šanse da iz njega mogu rasti kapare  Najme moram demistificirati da kapare rastu iz zida. Vanjski dio biljke izgleda da raste iz zida, ali korijen ide duboko u zemlju, a nije u zidu. Što se tiće sadnje/sijanja, kao prvo presadnce su jako osjetljive i mora se biti vrlo pažljiv kod presadjivanja i nema šanse da se male presadnice stave u zid i da to uspije. Sijanje je pouzdanije, ali treba nači svježeg sjemena s više biljaka i uz pravilnu kombinaciju zemlje i vapna (vapno štiti sjeme od truljenja/gljivica, i dezinficira ga). Iz zida kapare najčešće rastu samonikle.Inače kod nas na sjeverno-dalmatinskim otocima je tradicija sijanja/sadnje u kapparnike prvenstveno u maslinicima jer kapare blagotvorno djeluju na zdravlje maslina i to je jedna od jako dobrih metoda. Kapare kada se udomače u nekom prostoru onda če same isklijavati iz raspoloživih zidova koji njoj odgovaraju. Na otoku Kapriju ima jedna obitelj koja očito ima jako uspješnu metodu sijanja u kuglicu i umetanja u zid. https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/prostorija/mala-kuca-na-otoku-kapriju-usred-raskosnog-dardina-kapara-251066

Sve o kaparama imate u knjizi "Kapar" https://www.superknjizara.hr/?page=knjiga&id_knjiga=100117125

Istina kapare trwbaju dosta vode jer su kapare iz tropsko - suptropskog područja.

« Zadnja izmjena: Svibanj 20, 2020, 07:20:12 prijepodne od Savar »

Offline Shangri La

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #77 u: Svibanj 20, 2020, 12:18:06 poslijepodne »
Savar,

hvala na savjetima. Iza zida se nalazi  zemlja, zato sam i razmišljao o tom zidu. Isto tako i meni zdrava logika nalaže da se korijen nalazi u zemlji i da kapari moraju imati zemlje, ali vidio sam puno mjesta gdje iza zida nema zemlje a kapari rastu kao ludi . Evo našao sam i jedan primjer na netu, čisto sumnjam da gore uz vrh krova ima negdje zemlje.

U svakom slučaju vrlo interesantna biljka. Probati ću se zabaviti i sa klijancima i sa kuglicama tokom ove godine i druge pa vam javim rezultate.

A za ovu obitelj na Kapriju sam čitao i prije i koliko sam shvatio  oni ne rade kuglice vec samo u rupu ubace malo zemlje i vapna  , navlaže i ubace sjemenke unutra....

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #78 u: Svibanj 21, 2020, 08:12:01 prijepodne »
Zidovi tih starih kuća su debeli i po pola metra,u sredini između klesanog kamena,vanjskog i unutarnjeg, nasipalo se sitan kamen,šuta i sve što se moglo naći u blizini,korijen je kroz to mogao proći do zemlje.Bila je jedna slika na internetu gdje se vidjelo više korjenja debljine prsta koji su kroz svod konobe produžili do poda i otišli u tlo.
« Zadnja izmjena: Svibanj 21, 2020, 08:13:02 prijepodne od trava »
bvb

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #79 u: Svibanj 31, 2020, 21:34:43 poslijepodne »
Kapara u botaničkom. Mislim da su je ove godine posadili

Moja koja je dvije godine vani. Od dolje krene opet na proljeće
'Mediteran kakav je nekad bio'