EGZOTIČNE BILJKE > CITRUSI I MEDITERANSKE VOĆKE

Maslina (Olea europaea)

(1/462) > >>

Veruda:
Simbol Mediterana je jedna riječ koja bi mogla opisati ovu voćku. Maslina je zimzeleno stablo koje naraste od 6-10 metara u visinu. Ovisno o kultivaru trpe dosta niske temperature, okvirno od -10°C do -12°C. Dobro uspijevaju na kiselim tlima, do 8.5 pH vrijednosti te podnose i slabo plodna tla.

palmofan:
Maslina iz Kaštel Štafilića, najstarija na Jadranu.

belier:
 :klanjase: koliko je stara?

Pivi:
Dobrodošla Belier!

Kažu više od 1500 godina...negdje sam pročitao da je i najstarija u europi, a ne samo na jadranu.
Negdje piše i 2000... neznam točan podatak

belier:
Zahvaljujem na dobrodoslici  :ahh:...tek da se zna da sam zensko :wink:

Nasla sam jedan lepi tekst o maslini:

Kada joj je ostalo drveće ponudilo da zbog inteligencije postane njihova kraljica, maslina je ponudu odbila kako se ne bi uzoholila i kako bi i dalje bila na usluzi ljudima.

Kada je između Atene i Posejdona izbila svađa oko toga po kome će se ubuduće nazivati današnja Atina, Zevs je odlučio da pobednik bude onaj koji ljudima tog kraja pokloni korisniju stvar: pošto im je Posejdon poklonio slani izvor, a Atena drvo masline, izbor je pao na boginju mudrosti.

Kada je Svevišnji (iz nepoznatih razloga) ipak odlučio da pomiluje živi svet na zemlji, putnicima na Nojevoj barci poslao je golubicu s maslinovom grančicom u kljunu kao znak svoje milosti i oproštaja...

Letos sam bila u Baru i videla ovo

Stari dio grada, Stari Bar,, pominje se u dokumentima koji potiču iz 9. vijeka. Dobro očuvani ostaci zidina i tvrđava kao i predivan pogled na cijeli grad i okolinu, obavezuju putnika da ga posjeti. Na samom ulasku u grad nalazi se drvo masline staro između 2.000 i 2.500 godina.  Ova blagorodna starica još uvijek daje plodove.

Divno drvo!!!

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju