Ovih dana sam orezivao stabla Leccina,i na njima je bilo grana sa raspuklom korom.Na tom mjestu bilo je oko -9°C.Uglavnom se raspukla kora na granama debljine 10-20mm,dakle grane koje čine temelj zelenog dijela krošnje,u kojima je najjača navala sokova.Stabla su velika pa nekoliko odsjećenih grana nije velik gubitak.
Grane smo posjekli odmah,nema se što čekati sa rezidbom takvih grana na kojima se kora raspukla po 10 ili 20 cm dužine,na nekima i skoro cijelom dužinom,a kora se već odvojila nadvije trećine opsega grane.Skidajući koru našli smo da je otvor već postao dom raznim sitnim insektima pa je takve grane bolje odmah ukloniti jer će se tu sigurno odmah useliti i drvotoči.
Dosada sam vidio ili čuo da je bilo oštećenja-raspukle kore,na :
Moroccan picholine
Casaliva
Leccino
Ascolana tenera
Frantoio
Orkula-Oblica
Pendolino
Ako ima neko podatak za još koju sortu neko napiše par riči.
Ovaj spisak sorti nemojte uzeti zdravo za gotovo,ta oštećenja ovise o položaju stabla,da li je hladnom valu prethodilo orezivanje,jača gnojidba,čini mi se da je napad paunovog oka i gubitak lišća uslijed toga isto mogao uzrokovati jače kolanje sokova pa samim tim i pucanje kore za vrijeme hladnog vala.Lani je bilo i hladnije i duže je trajalo,pa nisam nigdje ni vidio ni čuo za takve štete.Osim za dva slučaja gdje su se osušila cijela stabla,ali to je već neka sasvim druga priča...