Autor Tema: Maslina (Olea europaea)  (Posjeta: 643365 vremena)

0 Članova i 10 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline porat

• Jubaea
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Maslina (Olea europaea)
« Odgovori #390 u: Siječnja 12, 2009, 00:09:38 prijepodne »
@ Henoh, iako je dosta popucala kora, masline ne izgledaju tako loše. Posebno listovi na leccinu izgledaju sasvim dobri. Često se i na agrumima, na kori debla vide takva oštećenja od smrzavanja, kao elipsaste udubine. To se obično javi na strani debla okrenutoj prema suncu, jer nakon smrzavanja ujutro dođe do naglog grijanja debla, kora se valjda širi i puca.

Nemoj samo da agril dodiruje direktno biljku. Ja sam prije dvije godine tako zamotao oleandre i listovi su izgledali pomalo skuhano iako je zima bila iznimno blaga i temperature im sigurno nisu naštetile. Od 3 agave koje sam tako zamotao 2 su 'zgnjilile'.

@Veruda, na žalost ne razumijem se u nametnike maslina. Valjda će Ahmet znati prepoznati.
« Zadnja izmjena: Siječnja 12, 2009, 00:11:59 prijepodne od porat »
DRNIŠ:
USDA zone: 8b (prema 8a)
Prosječna godišnja apsolut. min. temp.:  -9,4°C
Apsolutna minimalna temperatura:        -16,1°C - 1985. g.
(razdoblje od 1961. g. do 2010. g.)
Godišnja prosječna temperatura:           13,0°C
Ukupna godiš. količina padalina:      oko 900 mm

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Moja kasaba na www.pljusak.com
    • Email
« Odgovori #391 u: Siječnja 13, 2009, 10:25:20 prijepodne »

@Veruda, na žalost ne razumijem se u nametnike maslina. Valjda će Ahmet znati prepoznati.

Slika mi nije baš bistra, ali bi mi ovako, oko puta 3,14, izgledalo kao šteta od jasminovog moljca da se ne radi o starijim listovima. U pravilu, jasminov moljac zapreda i grize samo najmlađe izboje. Od uobičajenih štetnika na  maslini koji štetu rade na samom listu masline najčešći su razne skorovače ili pipe, maslinin trips, maslinov moljac i jasminov moljac. Samo po ovoj fotografiji ne mogu baš sigurno reći o čemu se radi. Da nisu neki skakavci u pitanju? U svakom slučaju, već sad možeš obaviti prskanje crvenim uljem i nekim bakrenim preparatom pa će kukcima prisjesti jedenje tvojih maslina čim se aktiviraju.  :icon_joy:
Ahmet Čabarabdić
Burekdžinica i ćevabdžinica "Donji Zagon"

Napomena: ćevape pečemo na ćumuru od bukovog drva i dostavljamo preko interneta

Vrijeme u mojoj kasabi: http://pljusak.com/poljane/wx.htm

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #392 u: Siječnja 13, 2009, 10:27:32 prijepodne »
Hvala Ahmet, crveno ulje je spremno u podrumu za aktivaciju  :icon_mrhappy:

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #393 u: Siječnja 13, 2009, 10:53:44 prijepodne »
Ahmet, šta da radim s mojim maslinama (mislim na oštećenja) ako izguraju svoju prvu zimu. Pretpostavljam da ću je trebati dobro orezati jer će biti odumrlih dijelova, no mogu li joj kako pomoći oko onih pukotina na kori premazati nekim voskom i sl.
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #394 u: Siječnja 13, 2009, 12:40:17 poslijepodne »
Mislim da se sva oštećenja na kori, kao i mjesta na kojima su odrezane grane (posebno one deblje) mogu premazati voćarskim voskom. Ne znam da li bi u ovom slučaju prije trebalo tretirati nekim preparatom kako bi se uništili eventualni nametnici koji su mogli napast oštećeno mjesto.
DRNIŠ:

Offline porat

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #395 u: Siječnja 13, 2009, 12:42:02 poslijepodne »
Hvala Ahmet, crveno ulje je spremno u podrumu za aktivaciju  :icon_mrhappy:

Pročitao sam u zadnjem broju Masline da se crveno ulje može koristiti i u ekološkom uzgoju maslina jer ne sadrži štetne supstance.
DRNIŠ:

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #396 u: Siječnja 13, 2009, 16:34:33 poslijepodne »
Ahmet, šta da radim s mojim maslinama (mislim na oštećenja) ako izguraju svoju prvu zimu. Pretpostavljam da ću je trebati dobro orezati jer će biti odumrlih dijelova, no mogu li joj kako pomoći oko onih pukotina na kori premazati nekim voskom i sl.

Tako mladim maslinama nemaš što rezati dok ne ojačaju. Eventualno možeš na proljeće odrediti koje grane ćeš ostaviti da ti budu glavne grane u krošnji i naravno, odrezati one grančice koje stradaju preko zime, ako takvih bude bilo. Vosak neće škoditi.
« Zadnja izmjena: Siječnja 13, 2009, 16:35:52 poslijepodne od Ahmet »
Ahmet Čabarabdić

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #397 u: Siječnja 13, 2009, 22:28:24 poslijepodne »
@ Porat, Ahmet Vidjet ćemo što će nam ostatak zime donijeti, a do proljeća ostaje samo čekati i nadati se najboljem.

Kakvo je stanje u tvom masliniku Ahmet. Je li bilo kakvih opasnih minusa? Kako su to podnijele toploljubivije sorte?

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #398 u: Siječnja 14, 2009, 07:40:40 prijepodne »
@ Porat, Ahmet Vidjet ćemo što će nam ostatak zime donijeti, a do proljeća ostaje samo čekati i nadati se najboljem.

Kakvo je stanje u tvom masliniku Ahmet. Je li bilo kakvih opasnih minusa? Kako su to podnijele toploljubivije sorte?

Je li bilo opasnih minusa? Ništa strašno ni neuobičajeno. Kao što možeš vidjeti na ovoj mojoj stranici u potpisu, u dvanaestom mjesecu je minimalna temperatura bila -3,1°C, a u ovom je najhladnije bilo -4,5°C. Prekjučer sam se spustio u maslinik i štete nema nikakve. I najosjetljivije sorte, lastovka i levantinka izgledaju lijepo i zdravo.

Imam jednu sadnicu staru 4-5 godina sorte buža koja mi je nekako čudna, ali to nema veze sa hladnoćom. Takva je čudna bila već ove jeseni. Ima nekakvo svjetlo lišće kao da će cijela požutiti, ali tako je izgledala prošle zime i druga maslina te sorte pa je sad opet normalna.

Mandarine koje imam posađene u zemlji se isto drže dobro iako nisu ničim zaštićene.

Ahmet Čabarabdić

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #399 u: Siječnja 18, 2009, 11:14:18 prijepodne »
Jedna od dvije masline koja se nalaze na Zvonimirovoj ispred nekog restorana koji sad ne radi (zaboravio sam mu ime). Super izgledaju iako se niko ne brine o njima, a nalaze se u velikim posudama. Nisam primjetio nikakva oštećenja na njima

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #400 u: Siječnja 18, 2009, 11:24:22 prijepodne »
Još malo detaljnijih slika. Jučer se na njima nahvatalo i dosta inja jer je bilo magle

E sad kad bih imao novaca za ovako veliki primjerak ne bih morao mnogo razmišljati o zaštiti jer bi se ove lako obnovile i poslije jačeg izmrzavanja

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #401 u: Siječnja 18, 2009, 13:11:05 poslijepodne »
Odlično izgledaju te masline s obzirom na hladnoću, možda su čak neka jako otpona sorta. Ako prežive zimu bez većih oštećenja savjetujem ti da na proljeće uzmeš reznice od nje i ožiliš ih.
USDA zone: 7a

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #402 u: Siječnja 18, 2009, 16:08:29 poslijepodne »
Odlično izgledaju te masline s obzirom na hladnoću, možda su čak neka jako otpona sorta. Ako prežive zimu bez većih oštećenja savjetujem ti da na proljeće uzmeš reznice od nje i ožiliš ih.

Po izgledu listova rekao bih da se radi o sorti pendolino. E, sad... dobro izgleda trenutno, ali što će biti za mjesec dana je pitanje. Bojim se da će većina lišća otpasti. Hladnoća smrzavanjem vode razara stanice u listovima pa je šteta vidljiva tek nakon nekog vremena. Da je ta maslina posađena u zemlji ne bih previše brinuo. Ovako, u vazi mislim da je stradalo i dosta korijenja ako su temperature padale do -15. U svakom slučaju, ti Henoh, i dalje prati razvoj tih maslina da vidimo kako će ovu zimu izgurati. To je svojevrstan orijentir za tvoje masline na brdu kojima je ipak lakše nego ovima u gradu.
Ahmet Čabarabdić

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #403 u: Siječnja 18, 2009, 16:46:25 poslijepodne »
Bit će nam dobar orijentir ove masline nakon mjesec ili dva. Čudi me da vlasnici nisu pokušali bar nečim pomoći tim maslinama agril, ili makar jutane vreće oko posuda. Ipak, nisu jeftine ovolike masline (cijene im idu i po nekoliko tisuća kuna) pa da se tek tako nemarno odnosi prema njima  :icon_sad:

Nisam još vidio što je s one dvije u Sesvetama koje su u zemlji. Bit će interesantno uspoređivati njihovu reakciju na ovu zimu

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #404 u: Siječnja 18, 2009, 16:58:11 poslijepodne »
Bit će nam dobar orijentir ove masline nakon mjesec ili dva. Čudi me da vlasnici nisu pokušali bar nečim pomoći tim maslinama agril, ili makar jutane vreće oko posuda. Ipak, nisu jeftine ovolike masline (cijene im idu i po nekoliko tisuća kuna) pa da se tek tako nemarno odnosi prema njima  :icon_sad:

Nisam još vidio što je s one dvije u Sesvetama koje su u zemlji. Bit će interesantno uspoređivati njihovu reakciju na ovu zimu

Cijene takvim maslinama idu i preko 20.000 Kn, ovisno o starosti. Starija maslina, bogatije, čvornatije deblo i veća cijena. A tako lijepo pristaju uz ove novovjeke ville oko nas... Puno ih se zadnje vrijeme uvozi iz Italije, ali bilo je i u Istri slučajeva gdje su ljudima iz maslinika doslovno isčupali rovokopačem stabla i odvezli ih u nepoznato.
Ahmet Čabarabdić