Autor Tema: Maslina (Olea europaea)  (Posjeta: 643615 vremena)

0 Članova i 3 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Henoh

• Administrator
  • Spol: Muški
Odg: Maslina (Olea europaea)
« Odgovori #585 u: Siječnja 25, 2010, 22:53:27 poslijepodne »
Moje masline izgleda ni ove godine neće proći baš veselo. Jednostavno ovi dugi nizovi vezanih ledenih dana ih uništavaju. Mislim da je Ascolana tenera za sad najbolje iako je jedno vrijeme tijekom najačih minusa bila bez zaštite. Žbun od Leccina opet je počeo gubiti lišće, ali sad nisam siguran je li od hladnoće ili od nedostatka svjetlosti jer je bio zatrpan u slamu. Još je rano govoriti , treba sačekati proljeće, no ne sluti na dobro...

Još ih nisam ostavljao preko cijele zime nezaštićene, tko zna možda bi tako još i najbolje prošle  :icon_neutral:

« Zadnja izmjena: Siječnja 25, 2010, 22:54:04 poslijepodne od Henoh »
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Sedum

• Brahea
  • *
    • Wiki-Flora Jadrana
« Odgovori #586 u: Siječnja 25, 2010, 23:00:40 poslijepodne »
U stručnoj meteorologiji postoje ipak neka osnovna pravila po kojima se neutralno i objektivno ocjenjuje bar približna ispravnost podataka. Jedno od osnovnih je, da susjedne mjerne postaje bezuvjetno moraju imati slične (ne iste) trendove promjena mjernih vrijednosti. To znači da kad npr. toplina na glavnoj postaji 1. reda raste (ili pada), tad i na okolnima u blizini treba biti istosmjerni trend promjena: Ako to nije, onda je negdje bar slučajna greška (ili čak falsifikat). Isto tako, dugoročne razlike susjednih postaja u pravilu ostaju podjednake. Npr., svi raniji trendovi Baške u 20. stoljeću dok je kraće vrijeme to bila i službena (sporedna) postaja DHMZa, pokazuju najsličnije uglavnom iste trendove kao najbliža glavna postaja Senj (DHMZ 1.reda) i temperature su istodobno bile različite tek 1° do 2°C.

Zato, ako je ujutro 19. 12. 09. u najbližem Senju službeno i pouzdano bilo -12°C s burom, a nešto dalje u Crikvenici (DHMZ 2. reda) je tad -11°C s burom (i još tada neslužbeno: Vrbnik -13°C i Rupe kod Crikvenice -12°C), onda susjedna Baška istodobno mora toga jutra 19.12. imati izmedju -10°C do -14°C - a nemoguće je i sigurno greška (ili laž !) istodobno tek -4°C po Crometu. Moj nalaz -14°C je tada najviše do 1°C možda prenizak ispod očekivano-mogućeg, ali je u odnosu na sve okolo Crometov sigurno čak do desetak °C previsok i nemoguć. Prema tomu, tu ne treba mijenjati termometar niti naočale nego - glavu.
« Zadnja izmjena: Siječnja 25, 2010, 23:31:09 poslijepodne od Sedum »
Wiki-FLORA JADRANA (primorsko i otočno bilje, sukulenti i južni egzoti):  http://wwtrade.org/Hrvatski/index.php/WikiFlora_Jadrana

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #587 u: Siječnja 26, 2010, 00:09:41 prijepodne »
To su ulja tako punog okusa da im nema premca u svijetu, a kamoli kod nas.

Subjektivnost, ja ću to isto reći za dalmatinska s obzirom da sam iz dalmacije :icon_lol: :wink:

Offline Dundo

• ex. HolyHero
  • Phoenix
  • *
« Odgovori #588 u: Siječnja 26, 2010, 01:31:29 prijepodne »
Ja jedino znam da mi je osobno najbolje od mog barbe sa Hvara (naravno ono što radi za obitelj a ne za masovnu prodaju). Iako naši južniji otoci i Istra imaju po meni najbolja ulja u regiji ako ne i dalje. Naravno opet sam tu subjektivan jer je riječ o Hrvatskoj ali mislim da objektivnost tu nije daleko :)

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Moja kasaba na www.pljusak.com
    • Email
« Odgovori #589 u: Siječnja 26, 2010, 06:54:11 prijepodne »
U stručnoj meteorologiji postoje ipak neka osnovna pravila po kojima se neutralno i objektivno ocjenjuje bar približna ispravnost podataka. Jedno od osnovnih je, da susjedne mjerne postaje bezuvjetno moraju imati slične (ne iste) trendove promjena mjernih vrijednosti. To znači da kad npr. toplina na glavnoj postaji 1. reda raste (ili pada), tad i na okolnima u blizini treba biti istosmjerni trend promjena: Ako to nije, onda je negdje bar slučajna greška (ili čak falsifikat). Isto tako, dugoročne razlike susjednih postaja u pravilu ostaju podjednake. Npr., svi raniji trendovi Baške u 20. stoljeću dok je kraće vrijeme to bila i službena (sporedna) postaja DHMZa, pokazuju najsličnije uglavnom iste trendove kao najbliža glavna postaja Senj (DHMZ 1.reda) i temperature su istodobno bile različite tek 1° do 2°C.

Zato, ako je ujutro 19. 12. 09. u najbližem Senju službeno i pouzdano bilo -12°C s burom, a nešto dalje u Crikvenici (DHMZ 2. reda) je tad -11°C s burom (i još tada neslužbeno: Vrbnik -13°C i Rupe kod Crikvenice -12°C), onda susjedna Baška istodobno mora toga jutra 19.12. imati izmedju -10°C do -14°C - a nemoguće je i sigurno greška (ili laž !) istodobno tek -4°C po Crometu. Moj nalaz -14°C je tada najviše do 1°C možda prenizak ispod očekivano-mogućeg, ali je u odnosu na sve okolo Crometov sigurno čak do desetak °C previsok i nemoguć. Prema tomu, tu ne treba mijenjati termometar niti naočale nego - glavu.

Tako je kako ti kažeš.  :thumb_up:
Ahmet Čabarabdić
Burekdžinica i ćevabdžinica "Donji Zagon"

Napomena: ćevape pečemo na ćumuru od bukovog drva i dostavljamo preko interneta

Vrijeme u mojoj kasabi: http://pljusak.com/poljane/wx.htm

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #590 u: Siječnja 26, 2010, 07:30:57 prijepodne »
Subjektivnost, ja ću to isto reći za dalmatinska s obzirom da sam iz dalmacije :icon_lol: :wink:

Ima odličnih maslinovih ulja i u Dalmaciji, ali za moj ukus, veeelika većina dalmatinskih maslinara bere masline prekasno. Kao veliki tradicionalisti mnogi se drže stare izreke "dušni dan skale van". A maslina je voćka. Zašto ne beru jabuke, grožđe i drugo voće kad je već nagnjilo na grani?  :icon_lol: Ali mijenja se i to. Samo treba vremena.

Ahmet Čabarabdić

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #591 u: Siječnja 26, 2010, 07:35:12 prijepodne »
Ja jedino znam da mi je osobno najbolje od mog barbe sa Hvara (naravno ono što radi za obitelj a ne za masovnu prodaju). Iako naši južniji otoci i Istra imaju po meni najbolja ulja u regiji ako ne i dalje. Naravno opet sam tu subjektivan jer je riječ o Hrvatskoj ali mislim da objektivnost tu nije daleko :)

Tako je meni bilo najbolje ulje naše tete Tonke sa Šolte dok nisam probao bolje.  :wink:
Ahmet Čabarabdić

Offline franceska

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #592 u: Siječnja 26, 2010, 11:27:15 prijepodne »
De gustibus non est disputandum.  :thumb_up:

Ovu recenicu frazu koju je Sedum napisao ste svi prekocili! :thumb_up:
Zato dolazi i do ovakvih diskusija!  :wink:

Maslinovo ulje je jako kompleksan pojam, puno je tu ucinaka koja maslinovo ulje moze uciniti i dobrim i losim!
SVE JE STVAR UKUSA POJEDINCA! :0648: :icon_razz: :icon_razz:

U maslinarstvu nema patriotizma! :mrgreen: :lol: :rofl: U vrhunskim uljima ima ili nema kvalitete!
Da su ulja s nasih prodrucja odlicna to stoji, ali bude svacega i to stoji! :lol:

Offline Diver

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #593 u: Siječnja 26, 2010, 18:30:47 poslijepodne »
U subotu 23.01.2010. po suhom, sunčanom i malo burnom vremenu obavio sam 1. ovogodišnje špricanje maslina CRVENIM ULJEM (3% otopina)...  :wink:

Offline Ahmet

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #594 u: Siječnja 27, 2010, 11:23:54 prijepodne »
U subotu 23.01.2010. po suhom, sunčanom i malo burnom vremenu obavio sam 1. ovogodišnje špricanje maslina CRVENIM ULJEM (3% otopina)...  :wink:

Ja ću još malo počekati. Crveno ulje daje bolji efekt ako je temperatura iznad 5 stupnjeva.
Ahmet Čabarabdić

Offline oblak

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #595 u: Siječnja 27, 2010, 12:27:09 poslijepodne »
zdravi bili!
pratim ovaj forum već neko vrijeme i svako toliko se oduševim vašim entuzijazmom i ljubavi prema temama o kojima se ovdje piše. javljam se ponukan ovom najnovijom diskusijom o rasprostranjenosti masline na jadranu i istarskom uju. mlad sam praktičan maslinar al dosta sam istraživao o ovoj temi masline u istri. mnogim ljudima s juga, iz dalmacije je čudno kad čuju da maslina uspijeva u buzetu ili još sjevernije, u sloveniji. al to je stvarno istina. ako usporedimo sjevernu i južnu istru, prema podacima iz 2003. nalazimo da je u općini pula bilo 15000 stabala masline, rovinj 18000, bale 4000, fažana 4000 i vodnjan 32000, dok je istovremeno u sjevernim općinama bilo u brtonigli 19000, grožnjanu 7000, bujama 23000, a u buzetu 13000. naravno da su općine različite površine ali kombinirano su tu negdje. buje, krasica i grožnjan ali i buzet imaju jednako jaku maslinarsku tradiciju kao i vodnjan na jugu. u draguću, naselju u debelom centru istre, na jugozapadnim padinama brda na čijem se vrhu smjestio gradić, rastu masline sigurno stotinjak godina stare. u takvim 'rubnim područjima' uzgoja sve je u mikrolokaciji. u prošlosti je broj maslina bio i veći. iako je bilo oštrih zima koje su bile pogubne za dobar broj maslina, maslinarstvo u istri je od drugog rata na ovamo stradalo i zbog napuštanja sela (kao i na cijelom jadranu), i zbog odlaska domicilnih talijana. primjer slovenske istre: danas ima oko 300 000 maslina, a početkom 20. st. duplo više. tome su kumovale i jake zime 1929. i 1956.
a šta se tiče uja...
život bez maslinova ulja ili 'pravog' kako ga je zvala moja baba mi je nezamisliv. i kao i svaki dalmatinac odrasta san na domaćen, a ne kupovnom ulju. i preć sa njega na certificirani extravergine je za puno dalmatinaca teško. ja san preša sa tih naših 'starih ulja' i to na istarska i ne bi natrag. nikad. istarsko ulje... ni najbolje dalmatinsko se ne može mjerit s njim. ali da, de gustibus...

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #596 u: Siječnja 27, 2010, 14:49:38 poslijepodne »
istarsko ulje... ni najbolje dalmatinsko se ne može mjerit s njim. ali da, de gustibus...

Koji je bolji auto, koji je lijepši cvijet, koja je lijepša država... tako ti i sa maslinovim uljem.
Patriotizam   :mrgreen:

Ali je činjenica jedna jedina. Pretjerujemo sa cijenama maslinovog ulja. I to dobro pretjerujemo.

Offline akaranus

• Global Moderator
    • Mediterranean gardens and nature
« Odgovori #597 u: Siječnja 27, 2010, 15:19:41 poslijepodne »
extravergine=škovaca :mrgreen:
nit šušta ni gušta
« Zadnja izmjena: Siječnja 27, 2010, 15:21:34 poslijepodne od akaranus »

Offline franceska

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #598 u: Siječnja 27, 2010, 15:23:11 poslijepodne »
Bem ti, Pivi pa mi smo Hrvati poznati kao veliki patrioti! :mrgreen:
Koje nam je najbolje auto? :lol: :lol:Nemamo ni tvornicu bicikli?

Pobrisi ovo brzo da nevide ovi preko ovo moje pisanje :lol: :lol: haha ma oni su ipak napredniji nego mi oni makar Stojadin imaju! :misli:

Salim se, evo ne desava se cesto :lol: Potpuno se slazem s tobom! :thumb_up:

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #599 u: Siječnja 27, 2010, 15:34:04 poslijepodne »
frane, mislio sam na aute općenito  :wink:

extravergine=škovaca :mrgreen:
nit šušta ni gušta
:mrgreen: