Malo sam prelistao OOT(Olive Oil Times),članke koji govore o Xilella fastidiosa,boleštini koja je poharala talijanske maslinike.Sve se priča,ali onako ,u rukavicama kako se bore protiv bolesti.Spominje se nekakav Protokol,nisam našao što taj protokol nalaže,samo u jednom članku spominju organski pristup liječenju bolesti,jedan farmer napominje kako ga to puno košta,od 100-150 ojra po ha.Uglavnom jasno mi je da se radi o tome da je mikrobiološka struktura tla i stabala uništena upotrebom pesticida i herbicida,na svim tim plantažama Talijani su nemilice trošili herbicide,lakše je poprskati nego kositi.Takvim pristupom uništen je prirodni imunitet maslina i Xilella se razmahala.Spominju se vektori prenosnici bakterije,neki kukci ali nitko ne govori konkretno o kojim kukcima se radi.O toj narušenoj mikroflori govorilo se još i prije esetak godina,ali to se i onda a i danas lagano gura pod tapet,jer naravno,da ne bi industrija otrova došla na loš glas i da im ne bi pala prodaja.
Na sreću takva trovačka politika pomalo se napušta,sve je više proizvođača koji u svojoj ponudi imaju ekološka sredstva, za obnavljanje ili stvaranje povoljne mikrobiološke strukture tla.Nedavno sam bio na prezentaciji jedne firme koja naglasak proizvodnje ima upravo na ovakvim preparatima kao i na gnojivima.Firma se zove Vitakemija,i stvarno su me oduševili sa svojim proizvodima,a naročito sa svojim modernim pristupom očuvanja prirode i poljoprivredne proizvodnje.