Pozdrav svima još jednom...
Evo da opišem svoja dva maslinika koja sam naslijedio od none na Krku.
Maslinici su zapušteni, nije se u njima radilo najmanje 50 god, tako da sam prošle jeseni krenuo u krčenje, bez teških strojeva, mala motorka kosir i to je to.
krenuo sam sa maslinikom do kojeg mogu doci autom,a na njemu se nalazi 9 maslina, iako sam kasnije vidio da je ovaj udaljeniji u boljem stanju, tamo ih je 11., do njega ima nekih 500 tinjak metara pješke...
maslinik se nalazi na padini prema Malinskoj smjer jugozapad-sjeveroistok te ima 784 m2, masline su sađene u nekakav 5x5 sutav romba, postat cu slike...na njemu su mislim oblice, al nisam siguran, posto sam čito da su na Krku dosta sadili i plominke, ali mi je teško za raspoznat..postat cu slike.
do prošlog prolječa sam očistio 2/3 maslinika, te sam 6 maslina obnovio, 5 sam odrezao do zemlje, a jednu koja je bila u malo boljem stanju sam pustio na 70 cm...
Prošli vikend sam raskrčio cijeli maslinik i ostale su mi još 3 za obnovu.
Sad imam par pitanja, čitaući po internetu i forumu saznao sam da baš oblice nisu nešto, te bi ih nakalemio na druge sorte, ovih 6 komada sta sam prošle godine odrezao su izbacile šumu mladica, dali već ove godine mogu njih kalemit ili treba pričekati još godinu dana, neke mladice su debele kao prst?
drugo, po masliniku mi je ostalo dosta panjeva od drugog drveća promjera cca 5-10 cm, to cu povadit, ali kako povadit one panjeve koji su rasli uz masline a da ne oštetim samu maslinu?
imam još pitanja, postavim ih uz slike jer ce biti lakše vama za popratiti...
Hvala