EGZOTIČNE BILJKE > CITRUSI I MEDITERANSKE VOĆKE

Limun (Citrus limon)

(1/86) > >>

Veruda:
...Limun je manje drvo, visoko od 3 do 6 metara. Mladi izboji i cvjetni listići su ljubičasti. Plod je žute boje, unutrašnjost mu je bezbojna, ovalnog do gotovo okruglog oblika, obično uz peteljku malo udubljen sa šiljastim završetkom na suprotnom kraju. Kora može biti lagano hrapava ili glatka, a s unutrašnje strane obložen je bijelom spužvastom ovojnicom koja se zove albedo i nije jestiva. Biljka se ponekad uzgaja kao ukras, ali općenito nasadi se uzgajaju radi dobivanja plodova.

http://www.agroklub.com/sortna-lista/voce/limun-14/

adriano:
http://www.agroklub.com/vocarstvo/sve-veca-upotreba-pesticida/3012/

pročitao sam negdje da je u EU zabranjen uvoz USA agruma, da ih oni tretiraju zabranjenim pesticidima. Kad malo bolje razmislim, nisam nikad niti vidio USA agrume, ali jesam južnoafričke, egipatske, marokanske.
Zanimljivo da Hrvatska uvozi 60 % limuna. znači da našeg ima puno, ali ja domaćeg limuna u trgovinama u Zagrebu nisam vidio. Ne hodam baš po tržnicama, ali i tamo mi se čini da ga nema.
Zanimljivo da bi se samo na jednom otoku ( Visu ili Hvaru) uzgojem limuna mogle zadovoljiti domaće potrebe za tim agrumom, a ostatak otoka i Dubrovnik bi proizvodio za izvoz.

adriano:
koja je razlika između meyera i meyer improved? Zna li itko? da li ovaj nosi više plodova ili su bolji od običnog meyera?

specijalac:

--- Citat: adriano - Svibanj 17, 2012, 14:23:28 poslijepodne ---koja je razlika između meyera i meyer improved? Zna li itko? da li ovaj nosi više plodova ili su bolji od običnog meyera?

--- Kraj citata ---

Improved je otporan na CTV, za razliku od obicnog.  :thumb_up:

adriano:
ODLično, uvijek sam se bojao te tristeze.

Navigacija

[0] Lista Poruka

[#] Slijedeća stranica

Idi na punu verziju