Ne bi ni u kršu trebalo biti loše ako su podloge jake (i stare),možda bi trebalo obratit pažnju na odabir sorte.Krš je uvijek malo topliji i shodno tome i sušniji,uzeti sorte sa juga,grčke,afričke?Kad već spominješ Leccino,u ovogodišnjim sušnim uslovima,strahovito puno je kod njega bilo odbacivanja plodova,pocrni i otpadne,kod mene je to odbacivanje plodova bilo najizraženije kod Cassalive koja je isto tako sorta sa sjevera Italije.Prema dostupnim informacijama nema nekih spoznaja zbog čega je došlo do takvog odbacivanja ove godine.Negdje je bilo nešto malo svrdlaša,negdje je bilo i te nove stjenice,ali kod napada ovih nametnika vide se tragovi uboda ,što na Leccinu i Cassalivi nisam mogao naći.Govorilo se nekad davnije i o nekom antagonizmu kalcija i kalija koji može uzrokovati takvu pojavu ali struka nije o tom govorila.Budući da je duž obale svim maslinama bilo zajedničko jedino to da je suša sa visokim temperaturama rano počela,već sredinom proljeća i u ljeto dosegla rekorde u celzijusima,ajmo reći da je to bio glavni uzrok.Ali nećemo više s tim razbijati glavu,ono što nije palo dočekalo je kišu,kod mene su već bile dvije,a dat će Gospe i danas par kapi pa će i ovu godinu biti veselja u uljarama.
Sretan vam blagdan Vele Gospe!