Ta pipa u Baru nije napala one stare Kanarke sa debelim stablom, visine oko 5-6 metara, nego je napadala one visocije palme.
Evo slike.
Ovo hocu da kazem, surlas nije dirao ove manje palme sa debelim stablom, nego ove visocije..
Evo jedan citat iz nasih novina o surlasu i palmama u Baru, odnoso CG
Iako Bar ima mnogo veći broj palmi od svih ostalih primorskih opšina (1.260), uspjeli su da sačuvaju najveći broj stabala. Proteklih godina od surlaša je stradalo 80 palmi.
U CG su najzastupljenije kanarske palme. Iako tu vrstu palmin surlaš najaviše napada, ni lepezaste nijesu u potpunosti pošteđene, pa tako, objašnjava inženjerka hortikulture, u situaciji kada u blizini nema kanarskih, ova štetočina napada i druge palme.
U Herceg Novom je tada bilo unisteno oko 400 palmi. 200 na javnim povrsinama i 200 na privatnim. Tako da je Herceg Novi kod nas u CG najgore prosao tada. Evo slika iz HN ispod.
da rezimiram...Surlas napada Kanarke prvo, pa kad njih sve obradi onda prelazi na ostale. Uzas. Ja imam male kanarke stare 5-6-7 godina, one su mi sve u saksijama..nadam se da njih nece dirati surlas... tako da njih necu nikakvim otrovima jos prskati..
A ove Washingtonije..njih cu morati ili sledece ili one tamo godine, jer washingotnije rastu mnogo brzo...pa ne bih da mi ih nista potamani..
PS. Trebalo bi da vidim da javim ovoj zeni inzinjeru hortikulture koja je zaduzena za palme u Baru...da joj javim za ovog drvotoca, da dolazi kod nas siguno...cim ga ima u Albaniji, eto ga i kod nas ubrzo...Od te albanije nikad nista dobro nije doslo, pih kakva drzava...
Pa da se odrade neke preventivne mjere za tog drvotoca. Mislim znaju oni to sigurno nego nije lose i da joj ja napomenem jednom :)