Hajde da me posavetujete...
Zivim u zoni 7b,nedaleko od Beograda,u jugoistocnom Sremu,na samoj obali Dunava,ali sa dvoristem dobro zasticenim od vetra!
Planiram da na prolece u bastu posadim:
-phoenix canariensis,vec prilicno velik
-trachycarpus fortunei
-washingtoniu
Zanima me sve-sve sto znate u vezi zastite!

Hajdemo redom-ovo su moji planovi,a vi me ispravite ako nesto gresim i posavetujte sta jos ne smem da zaboravim!

Dakle-
Phoenix canariensis ce biti posadjen na suncanoj poziciji i na mestu najzaklonjenijem od vetra!
Negde krajem novembra-pocetkom decembra(ako je zima uobicajena) lictove su skupiti u snop nagore i dobro ih uvezati
Oko palme cu nasuti dobar sloj malca od suvog lisca,kamenja,peska i borovih iglica
Potom cu oko palme zabiti cetiri debela kolca potrebne visine
-Zanima me da li onda to da obmotam obicnim najlonom, ili ima da se kupi neka termoizolaciona folija?
-Dalje,kako da napravim otvor pomocu koga cu lako provetravati taj mini staklenik i koliko cesto treba to da radim?
-U najhladnijim nocima cu dogrevati staklenik Bozicnim svetiljkama-ali me zanima da li je to potrebno raditi i po danu,s obzirom na Sunce(kad ga ima) i kako da od snega i kise zastitim produzne kablove koji ce sprovoditi struju do plastenika! Koliko te sijalice mogu da podignu temperaturu?
Takodje u plasteniku planiram da stavim termometar da bih redovno mogao da pratim temperaturu unutra-zanima me u koji polozaj u odnosu na sunce da ga stavim i na koju visinu da bi pokazivao pravu temperaturu!
Dalje,koliko je po palmu opasna vlaga u vazduhu-znaci ne kisa,ne sneg,vec sama vlaga?
Kako da napravim da plastenik dobro dihtuje,da ne ulaze vetar i hladnoca unutra?
Trachycarpus fortunei- za njega ne planiram tako radikalnu zastitu,jer bice zima kad uopste nece ni trebati zastita toj palmi u mojoj klimi! Ipak ako zastita bude trebala ona ce se sastojati u sledecem:
-stablo cu umotati celom duzinom sa jutom
-preko toga cu obmotati sijalice,sa najvecom koncentracijom oko srca palme
-kad ima padavina,prebacivacu veliki najlon,ili je mozda bolje resenje da tad fiksiram veliki i jak kisobran za samo stablo,tako da sprecim ulazak vode u srce palme!
-palmu cu takodje obavezno malcirati
Washingtonia-za nju planiram slicno kao za phoenix,s tim sto ne znam da li i kako mogu da skupim ono njeno lisce?
Sve u svemu,mnogo muke i mnogo posla oko toga,ali ja sam spreman na sve to,i vise jer ce u ostatku godine to biti veliki uzitak i praznik za oci!
Samo mi fali znanja i saveta