Autor Tema: Zimska zaštita palmi  (Posjeta: 354140 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Veruda

• Administrator
  • Spol: Muški
Zimska zaštita palmi
« u: Rujan 09, 2007, 13:03:47 poslijepodne »
To Pivi, samo da ti prežive prvu zimu :wink:
« Zadnja izmjena: Rujan 09, 2007, 19:54:03 poslijepodne od Pivi »

Offline Pivi

• Administrator
Odg: Zimska zaštita palmi
« Odgovori #1 u: Rujan 09, 2007, 19:57:01 poslijepodne »
Nemoj mi to ni spominjat  :bud:

:sretan:

Nadam se da će zima biti blaga kao i ove godine.

Za svaki slučaj neće mi bit problem ih obuć u nešto već u 11 mjesecu kako bi bio siguran.
Neznam bili napravio od drva usku "kućicu" tj više okvir oko palme i onda oko tog okvira da namotam najlon da idem direktno na palmu sa najlonom.

Ali o tome kad dođe vrijeme. Možda imate neke savjete?

Ovo je odprilike šta ću vjerojatno napravit.
Dakle zabit 5 kolaca (štapova) u zemlju oko palme, dobro ih učvrstit i omotat najlonom.

Offline toto

• Phoenix
  • *
    • Email
« Odgovori #2 u: Rujan 09, 2007, 19:57:53 poslijepodne »
Pivi za nasu klimu to nije rjesenje, to bi ti skuhalo palme, jedna deka ili flis samo u slucaju leda je puno bolja ...toto

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #3 u: Rujan 09, 2007, 19:58:14 poslijepodne »
Hvala na savjetu. Upravo zato sam i napisao to sve ako bi netko imao nešto pametno za reći. Dakle ukoliko bude trebalo palmu samo umotam u deku ili plahtu i to je to.

Tako može stojat 2 mjeseca, nije problem?

Hvala toto

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #4 u: Rujan 09, 2007, 19:58:44 poslijepodne »
Najbolje ti je da pratiš vremensku prognozu i tek onda kada bi temperature mogle pasti ispod 0°C onda oprezno prekriti nekom dekom od jute. Pritom pripaziti da se ne unište listovi. Dakle, što kraći period je palma omotana to bolje. Na jesen je poželjno dobro pognojiti prirodnim gnojivom s visokim udjelo Kalija kako bi palma ojačala.
Isto tako je bitno da palma ispred sebe ima dovoljno dug period prilagodbe na nove okolnosti (ako si je presadio) prije zime.

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #5 u: Rujan 09, 2007, 19:59:00 poslijepodne »
Hmm...da, bolje je da ne boravi dugo zamotana ako ne mora. Dakle kad ćujem da će niske temperature omotam je.
Ona se omotava od dna (zemlje) do vrha?

Šta se prilagodbe tiće, ja ću je posadit za par dana...dakle imat će 4 mjeseca prilagodbe.

Gdje se ta gnjojiva mogu nabavit?

Hvala Veruda!

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #6 u: Rujan 09, 2007, 20:00:15 poslijepodne »
Dovoljno je da zaštitiš listove palme, a oko nje doooobro malčiraš šljunkom, pjeskom, sitnijim kamenjem ili nekim drugim malčem.
Bitno je da naparaviš dobru drenažu i da zemlju pomješaš sa što više šljunka ili pjeska. Možda najbitnije od svega je da se korijen palme razvija što dublje u zemlju prije zime...
Organska gnojiva možeš nabaviti u svim malo boljim agrarijama.

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #7 u: Rujan 09, 2007, 20:00:40 poslijepodne »
Malčiraš? misliš posbem u krug oko palme?
Čemu zimi služi to kamenje ili šljunak oko palme?

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #8 u: Rujan 09, 2007, 20:00:58 poslijepodne »
Da, u krug oko palme otprilike u radijus koliko je širina listova palme.
Malč je vrlo koristan jer zadržava vlagu u zemlji, štiti palmu od korova po ljeti.
Zimi štiti korijen palme od hladnoće i leda i zadržava višu temperaturu zemlje, a poboljšava drenažu zemlje i protočnost kišnice što je vrlo bitno u vlažnim zimskim mjesecima.

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #9 u: Rujan 09, 2007, 20:01:31 poslijepodne »
Pivi za nasu klimu to nije rjesenje, to bi ti skuhalo palme, jedna deka ili flis samo u slucaju leda je puno bolja ...toto

Nešto mi je palo na pamet.

Recimo nastupi 7 dana jako hladnog vremena i ja omotam palmu dekom, plahtom i sl.
A šta ako tokom tih 7 dana bude padala kiša? Prema nekoj logici onda joj ta plahta može samo naštetit.
Dakle dolazim do zaključka da bi ipak trebalo napravit nešto oko palme tipa od zabit kolce i zavit najlonom.

Ili sam u krivu?

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #10 u: Rujan 09, 2007, 20:02:15 poslijepodne »
Pa mozes da im napravis neku vrstu "kisobrana" od najlona, ali nemoj da ih zamotavas cele, ipak si ti u zoni 9b, to ja treba da radim ovde u kontinentalnoj klimi.

Sto se tice organskog djubriva bogatog kalijumom (K), mozes i sam da napravis takav kompost, samo u standardan kompost dodaj vise kora od banane i soc od kafe. Naravno, racunaj na to da ce kompostu trebati vise od godinu dana da bude zreo.
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #11 u: Rujan 09, 2007, 20:04:59 poslijepodne »
Hajde da me posavetujete...
Zivim u zoni 7b,nedaleko od Beograda,u jugoistocnom Sremu,na samoj obali Dunava,ali sa dvoristem dobro zasticenim od vetra!
Planiram da na prolece u bastu posadim:
-phoenix canariensis,vec prilicno velik
-trachycarpus fortunei
-washingtoniu
Zanima me sve-sve sto znate u vezi zastite! :icon_question:
Hajdemo redom-ovo su moji planovi,a vi me ispravite ako nesto gresim i posavetujte sta jos ne smem da zaboravim! :icon_razz:
Dakle-
Phoenix canariensis ce biti posadjen na suncanoj poziciji i na mestu najzaklonjenijem od vetra!
Negde krajem novembra-pocetkom decembra(ako je zima uobicajena) lictove su skupiti u snop nagore i dobro ih uvezati
Oko palme cu nasuti dobar sloj malca od suvog lisca,kamenja,peska i borovih iglica
Potom cu oko palme zabiti cetiri debela kolca potrebne visine
-Zanima me da li onda to da obmotam obicnim najlonom, ili ima da se kupi neka termoizolaciona folija?
-Dalje,kako da napravim otvor pomocu koga cu lako provetravati taj mini staklenik i koliko cesto treba to da radim?
-U najhladnijim nocima cu dogrevati staklenik Bozicnim svetiljkama-ali me zanima da li je to potrebno raditi i po danu,s obzirom na Sunce(kad ga ima) i kako da od snega i kise zastitim produzne kablove koji ce sprovoditi struju do plastenika! Koliko te sijalice mogu da podignu temperaturu?
Takodje u plasteniku planiram da stavim termometar da bih redovno mogao da pratim temperaturu unutra-zanima me u koji polozaj u odnosu na sunce da ga stavim i na koju visinu da bi pokazivao pravu temperaturu!
Dalje,koliko je po palmu opasna vlaga u vazduhu-znaci ne kisa,ne sneg,vec sama vlaga?
Kako da napravim da plastenik dobro dihtuje,da ne ulaze vetar i hladnoca unutra?
Trachycarpus fortunei- za njega ne planiram tako radikalnu zastitu,jer bice zima kad uopste nece ni trebati zastita toj palmi u mojoj klimi! Ipak ako zastita bude trebala ona ce se sastojati u sledecem:
-stablo cu umotati celom duzinom sa jutom
-preko toga cu obmotati sijalice,sa najvecom koncentracijom oko srca palme
-kad ima padavina,prebacivacu veliki najlon,ili je mozda bolje resenje da tad fiksiram veliki i jak kisobran za samo stablo,tako da sprecim ulazak vode u srce palme!
-palmu cu takodje obavezno malcirati
Washingtonia-za nju planiram slicno kao za phoenix,s tim sto ne znam da li i kako mogu da skupim ono njeno lisce?

Sve u svemu,mnogo muke i mnogo posla oko toga,ali ja sam spreman na sve to,i vise jer ce u ostatku godine to biti veliki uzitak i praznik za oci!
Samo mi fali znanja i saveta :cool: :wink:
USDA zone: 8a
apsolutni minimum za poslednjih 15 godina:-14C
apsolutni maximum za poslednjih 15godina:44C

Offline Pivi

• Administrator
« Odgovori #12 u: Rujan 09, 2007, 20:05:36 poslijepodne »
Dobra je ideja da je omotaš najlonom oko kolaca. Nešto slično onoj slici gore. To samo za robustu i phoenix.

Ja bi termometar postavio negdje na sredini (jer je gore topao zrak, a dolje hladan) a postavio bih ga tako da iza njega stavim jednu tanku dasku koja je okrenuta prema suncu tako da nema direktnog udara sunca nego mjeri temperaturu u samom plasteniku.

Toliko od mene.

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #13 u: Rujan 11, 2007, 11:38:40 prijepodne »
Pa Palmark, ti jako puno znaš o zaštit palme samo ti fali prakse, a ne znanja... :eusa_clap:

Šta se tiče termometra, najbolje ti je da da ga staviš na visinu krošnje di je i najbitnije na sjevernu stranu zaštičenu od sunca. Kod sijalica ti neznam puno osim da nije potrebno da stalno rade već kada temperatura padne na kritičnu...recimo za Washingtoniu i Phoenix -7°C, a Trachycarpus -12°C. Te svijetiljke podižu temperaturu do nekih 4-5°C samo je pitanje koliko su efikasne ukoliko ti taj mini plastenik nije dobro zadihtan(potraši savjet od stručnjaka). Zaštitni omotač bi trebao biti od jute il isličnog materijala koji "diše", ali opet da se ne skuplja vlaga unutra ( vlaga je neprijatelj br. 2), u Americi i nekim Europskim zemljama koriste takozvane Big Bags-e (vidi sliku dole). I naravno za sunčanih i relativno suhih zimskih dana trebalo bi luftati što više. Ja bi ti preporučio i jedan umjereni tretman fungicidom prije dolaska prvog pravog zimskog vala, probaj nači onaj što se koristi za akvarije sa ribicama...Obaviještavaj nas kako napreduje zimska obuka palmi  :thumb_up:

Jedan od načina je i kišobran zaštita, kao zaštita od hladnih (ne prehladnih, temperature od -4°C-+2°C) KIŠNO-SNJEŽNIH dana koji mogu napraviti dosta štete ako potraju duže vrijeme...

Djelomična zaštita

I puna zaštita

Big Bags metoda

Napravi se križ koji će služiti kao strop za vreču

Zatim se peteljke skupe i zaljepe se selotejpom za pakete (Za to je potrebno dvoje ljudi, vjeruj mi :icon_lol:)

Nakon toga može se koristiti ovaj nepropusni šlauh koji svijetli i pričvrstiti ga kamenjem za tlo

Naslage debelog sloja malča oko korijena

I za kraj postavljanje velikih vreča oko palme
« Zadnja izmjena: Rujan 11, 2007, 17:19:22 poslijepodne od Veruda »

Offline Palmark

• Pokojni
  • *
    • Email
« Odgovori #14 u: Rujan 11, 2007, 18:50:07 poslijepodne »
Hvala na savetima ljudi!
Zna li neko neki sajt na kome su detaljno i iscrpno objasnjeni nacini zastite razlicitih vrsta palmi?

Gledao sam sad detaljno moju svesku u koju svakodnevno belezim temperature koje izmeri termometar u mojoj basti,vec godinama!
Plasim se da bi kod mene ipak najveci problem bila vlaga u vazduhu,mozda i mnogo vise nego temperature,s obzirom da sam na samoj obali Dunava,pa je vlaznost vazduha visoka i leti i zimi!
Evo,uzecu za primer jednu od najhladnijih zima u poslednjih 20 godina,a to je 2005/2006!
U decembru 2005. najniza temperatura koju sam izmerio je bila -2C sto je dobro...medjutim-imali smo period od nekih 10-ak dana sa jutarnjim temperaturama -1C,-2C a dnevnim +1C,+2C i sve to vreme je bilo sa maglom-zanima me da li bi tako vlazno zali ne toliko hladno vreme u dugom periodu moglo da naudi palmi(pre svega Phoenixu)ako bi bila bez zastite?
U januaru 2006. smo imali 4 vezana ledena dana,sa jutarnjim temperaturama oko -12C,-13C a dnevnim izmedju -8C i -5C,i tu bi naravno zastita bila neizbezna sa sve dodatnim grejanjem!
U ostatku januara temperature su samo 3 puta u toku noci pale ispod -5C(oko -7C,-8C)!
U februaru smo imali 2 vezana ledena dana,sa nocnim t od -11C a dnevnim -3C,-4C.U ostatku februara temperature nisu padale ispod -5C,ali je skoro svako jutro bilo mraza u rasponu od -4C do -1C!
Zanima me dakle da li je Phoenix potrebno stititi ako dugo traje period sa jutarnjim mrazevima(ali ne nizim od -4C),i uz veliku vlaznost vazduha(takva je uobicajena zima u Sremu),ili zastitu(dogrevanje) treba sprovoditi samo kad temperature krenu ispod -5C,-6C? :misli:
USDA zone: 8a
apsolutni minimum za poslednjih 15 godina:-14C
apsolutni maximum za poslednjih 15godina:44C