Autor Tema: Zimska zaštita palmi  (Posjeta: 351943 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Zimska zaštita palmi
« Odgovori #2205 u: Rujan 20, 2020, 19:49:06 poslijepodne »
Pa i mogao bi neku žarulju staviti, npr. onu grijaću žarulju kakve se npr. koriste za piliće. Bitno je da imaš termostat, koji će isključiti žarulju kada temperatura dosegne određenu vrijednost, jer će u protivnom žarulja stalno svijetlilti i temperatura će previše porasti, što bi moglo naštetiti kanarki pod zaštitom (a i tvom računu za struju :mrgreen:). Termostat namjestiš da se pali kada temperatura padne na 1 Celzijusov stupanj i da se ugasi na 5 stupnjeva, to će biti sasvim dovoljno za kanarku.
USDA zone: 7a

Offline Amel

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #2206 u: Rujan 21, 2020, 13:11:01 poslijepodne »
Uredu tako sam nesto i mislio samo moram naci kako taj termostat povezati sa zaruljom.

Offline veljoking

• Phoenix
  • *
« Odgovori #2207 u: Listopad 27, 2020, 10:13:58 prijepodne »
Cao Imam iskustvo, sa mediteranskim biljkama, jer vec 6 godina kako se bavim sa njima i uspeva mi(lovor,smokve,nar,ruzmarin origano,kaktusi bambus lijander.itd)

Pocetnik sam u Palmama,tu nemam nikakvog iskustva :thumb_down:

Imam phonex canaris u saksiji(tegli) nju zimi unosim.

Medjutim imam dva Trachycarpusa fortunei jedan veliki sam kupio ove godine platio sam ga 70 e. I posadio u bastu taj drugi je mali dvogodisnja sadnica presadicu ga iz baste pa zimi u Kucu.
Zivim u Uzicu klima je ista kao Sarajevo Usda Zona 7.

Kad je najbolje vreme da zastitim ovaj Trachy, posto mu je prva zima i kakav vid zastite predlazete. Posto nemam islustva nikad palmu nisam stitio..ne razumem u opste ,a ne bih volio da mi propadne :thumb_down:

Hvala puno  :sun:

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #2208 u: Listopad 30, 2020, 19:56:54 poslijepodne »
Pogledaj ovu temu od početka, tu je sve dobro objašnjeno što se tiče zaštite palmi. Ukratko, ja bih ti preporučio da palmu malčiraš sa suhim lišćem i umotaš dobro agrilom, Bilo bi dobro da joj i staviš neki krović ako možeš jer je agril propustan za vodu, pa voda od kiše ili otopljenog snijega može doći na palmu i lediti se na njoj, što u nekim slučajevima može biti štetno. Palmu počni štititi kada jutarnje temperature budu niže od -5°C, mislim da prije toga nema potrebe štititi trachy.
« Zadnja izmjena: Listopad 30, 2020, 19:58:02 poslijepodne od palmofan »

Offline veljoking

• Phoenix
  • *
« Odgovori #2209 u: Studeni 12, 2020, 17:19:41 poslijepodne »
Sta mislite da li je ovo dobar vid zastite?
Za Trachy

Skupicu svo lisće, kao olovka da bude,zatim cu stablo i srce  gde izlazi koplje sa 3 ili 4 jutanim dzakovima obomotati.Posle kad to svezem,obomotacu je komplet sa dva sloja agril folije i posle toga najlon cu je obomotati...

Kad to zavrsim mogao bih malu konstrukciju od drveta da napravim oko palme i najlon kao nastresnjicu da napravim da sluzi samo da umanji padavine i da je najvise zastiti od snegoloma..

Sta misli te o ovoj zastiti u usda zoni 7  se nalazim..Da li  je dobra zastita ili ne ??sutra idem kuci moram  palmu da stitim jer necu posle dolaziti do Nove godine . Kuci..Hvala u napred :thumb_up:
« Zadnja izmjena: Studeni 12, 2020, 17:22:42 poslijepodne od veljoking »

Offline trava

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #2210 u: Studeni 13, 2020, 08:56:46 prijepodne »
Malo previše,pogotovo je nemoj zamotavati najlonom.palmofanov prijedlog je sasvim dobar.
bvb

Offline veljoking

• Phoenix
  • *
« Odgovori #2211 u: Studeni 13, 2020, 17:53:32 poslijepodne »
Svaka čast Icupi na trudu da zaštitiš kanarku.  :thumb_up: I ja sam se bome namučio da zaštitim svoj trachy, no sigurno ne kao ti.

Nadam se da će mu ova zaštita biti dovoljna.

Reci mi samo, jel ispod agrila nisi joj nista stavljao ? Znaci moze ovako da maličiram i dva puta, da je obomotam agrilom , i da vidim mali plasteničic da ne bi kisnula :thumb_up:

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #2212 u: Studeni 22, 2020, 12:46:14 poslijepodne »
Da, ispod agrila nisam ništa stavljao. Samo sam "srce" palme još omotao sa onim bijelim geotekstilom, to je kao neka gruba tkanina što se inače koristi da sprječava rast korova. Vodi računa o tome da ako ćeš gore stavljati najlon da ga bude što manje sa strane, jako se ugrije vod njim, što nije dobro za listove. Inače, palma je bila umotana kao mumija u više slojeva agrila.Koristio sam nekoliko komada agrila, od kojih su dva najduža bila dugačka oko 10 metara. Dobro sam se namučio dok je nisam uspio cijelu omotati, koristio sam držalo od grablji na koje sam narolao agril kako bih mogao omotati najviše grane, drukčije nije išlo

Offline palmofil

• Brahea
  • *
    • Email
« Odgovori #2213 u: Siječanj 06, 2021, 13:19:28 poslijepodne »
Trachycarpus prije zastite i poslije, nadamo se i dalje blagoj zimi  :sun: :icon_razz:
« Zadnja izmjena: Siječanj 06, 2021, 13:24:54 poslijepodne od palmofil »

Offline zucca

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #2214 u: Siječanj 23, 2023, 16:57:14 poslijepodne »
Tokom vikenda su palme U Sarajevu su dobile izolator debljine 30-ak cm.  :icon_lol:
Na zalost, danas se vec dobor stanjio usljed kise na nekih 7 stepeni.

« Zadnja izmjena: Siječanj 23, 2023, 16:57:39 poslijepodne od zucca »

Offline skoblar3

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #2215 u: Rujan 23, 2023, 21:50:23 poslijepodne »
Kako postaviti sliku na forum?

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator