Tamarindus indica ili Tamarind je mahunarka iz obitelji Fabaceae, porijeklom je iz Afrike ali se dosta uzgaja i u Aziji. Plod sadrži meku slatko-kiselu pulpu crvenkasto-smeđe boje, dug je 5-10 cm sa 1-6 tvrdih, smeđih i nepravilnih sjemenki, a izvana je smeđa tanka i krhka ljuska. Pulpa nezrelog voća pulpa je jestiva, ali jako kisela. Zreli plod je manje kiselo i nešto slađi. Sušeni plod je sladak i dugotrajan. Okus tamarinda podsjeća na kombinaciju okusa rogača i datule. Plod sadrzi dosta kalcija, kolina, vlakana, folne kiseline, magnezija, niacina, fosfora, kalija, thiamina, vitamina C i K.
Tamarind se često koristi u desertima kao džem, dodatak sokovima ili pićima, ili kao grickalica. Na istoku se često kao začin dodaje u juhe, variva i druga jela. U vecim kolicinama djelije kao blagi laksativ.
Tamarind raste u tropskim područjima, ali se moze uzgajati i u suptropskim predjelima, no navodno tada ne daje plod.