Autor Tema: Slike  (Posjeta: 344805 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Veruda

• Administrator
  • Spol: Muški
Odg: Slike
« Odgovori #30 u: Rujan 09, 2007, 15:34:10 poslijepodne »
Dobrodošla Snoopy :sretan:

Da, radi se o Washingtoniji robusti jer Washingtonia ima dvije vrste: filiferu i robustu

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #31 u: Rujan 09, 2007, 15:35:02 poslijepodne »
Kao prvo bih poželio dobrodošlicu novom članu na forumu. Upravo sam se vratio sa mora gdje sam uslikao mnogo palmi i ostalih biljaka. Za neke palme ne mogu odrediti kojoj vrsti pripadaju pa se nadam da ćete mi pomoći. Sutra očekujte slike.
USDA zone: 7a

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #32 u: Rujan 09, 2007, 15:35:16 poslijepodne »
Kao što sam i obećao postavio sam slike. Za početak evo slike Phoenix dactylifer koju sam uslikao u Nehaju kod Trogira. To je jedini odrasli primjerak te palme za koji znam. U biblijskom vrtu kod crkve Gospe od Stomorije se nalaze tri Phoenix dactylifere te jedna u botaničkom vrtu u Kaštel Lukšiću ali su male.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #33 u: Rujan 09, 2007, 15:35:41 poslijepodne »
Tek sada vidim da se mogu postavljati i veće slike. Evo te iste palme na većoj slici.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #34 u: Rujan 09, 2007, 15:36:07 poslijepodne »
Ova je datulja muška te nažalost ne daje plodove. A i kad bi bila ženska plodovi bi vjerojatno bili mješung između kanarske i prave datulje. Na moju veliku radost su na rivi u Kaštel Starom, mjestu gdje ljetujem, posadili tri mlade Washingtonie robuste.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #35 u: Rujan 09, 2007, 15:36:27 poslijepodne »
A evo i znatno starijih robusta koje sam uslikao na aerodromu kod Trogira. Posebnost ovog aerodroma je ta što na njemu rastu uglavnom robuste ali ima i Chamaerops humilisa, Washingtonia filifere, Phoenix canariensisa i nekoliko palmi za koje mislim da bi mogle biti Braheae ali nisam siguran. Ispod robusta sam iskopao mnogo malih palmica i skupio nešto sjemenja pa me zanima da li bib to mogle biti čistokrvne robuste ili su pak križanci sa filiferom popularno zvani filibusta?

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #36 u: Rujan 09, 2007, 15:37:22 poslijepodne »
Evo i Chamaerops humilisa koji također raste na aerodromu. Od njega sam uzeo sjeme pa ću ga probati posaditi.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #37 u: Rujan 09, 2007, 15:37:43 poslijepodne »
U botaničkom vrtu u Kaštel Lukšiću rastu i Syagrusi.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #38 u: Rujan 09, 2007, 15:38:11 poslijepodne »
Za ovu palmicu nisam siguran kojoj vrsti pripada pa bih molio vašu pomoć u njezinoj identifikaciji.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #39 u: Rujan 09, 2007, 15:38:33 poslijepodne »
U Lukšiću raste i jedna Butia capitata. Šteta što je mala jer odrasla palma ove vrste izgleda zaista impresivno.

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #40 u: Rujan 09, 2007, 15:40:05 poslijepodne »
Ispod robusta sam iskopao mnogo malih palmica i skupio nešto sjemenja pa me zanima da li bib to mogle biti čistokrvne robuste ili su pak križanci sa filiferom popularno zvani filibusta?

Ove Washingtonije mi ne deluju cistokrvno, tj. i same su filibuste, tako da ce i njihovo potomstvo biti hibridno. :zbunjen: Izvini sto te razocaravam. :icon_sad:
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #41 u: Rujan 09, 2007, 15:41:56 poslijepodne »
Za ovu palmicu nisam siguran kojoj vrsti pripada pa bih molio vašu pomoć u njezinoj identifikaciji.

Moze biti samo jedno - mlada Bismarckia nobilis.

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #42 u: Rujan 09, 2007, 15:43:31 poslijepodne »
Pozdrav palmofane!

I ja sam bio u Dalmaciji na dva dana pa sam na brzinu poslikao nekoliko palmi. Moram reći da sam poprilično razočaran palmama koje se tamo sade(skoro 90% P. canariensis)a imaju klimatske prilike saditi daleko više vrsta nego recima šta ja imam...

Washingtonia filifera u Omišu

Išarano i i staro deblo te iste palme i sjeme slikano izbliza

Brahea armata(jedina koju sam vidio) u pozadini su Washingtonie robuste ili filibuste :zbunjen:

Mala Butia capitata i W.robuste

W. robusta i sjeme

Splitska riva (kanarke i filifere)

I za kraj jedan lijep primjerak Phoenix canariensisa

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #43 u: Rujan 09, 2007, 15:46:26 poslijepodne »
Hvala na toplom dočeku. :sretan: Na moru nemam pristup internetu pa nisam mogao pisati na forumu. Xenon, da li bar one male robuste na kaštelanskoj rivi izgledaju čistokrvno? I kako ću pouzdano razlikovati hibridne Washingtonije od čistokrvnih? Prije nekog vremena sam čitao  da su hibridne biljke sterilne i da je to velik problem u poljoprivredi jer se hibridne sorte pšenice, kukuruza i drugih kultura ne mogu dalje razmnožavati a ti tvrdiš da i hibridi mogu imati potomstvo. Bez uvrede, ali da se vrste mogu tako lako međusobno križati kao što ti misliš u prirodi više ne bi bilo čistih vrsta nego samo križanaca.

Moze biti samo jedno - mlada Bismarckia nobilis.

I ja sam također mislio da bi to mogla biti Bismarckia međutim ova palma nije navedena na popisu biljaka lukšićkog botaničkog vrta.
Veruda, na parkiralištu aerodroma kod Trogira je posađeno nekoliko mladih Brahea armata, uskoro ću staviti njihove slike da ih svi vidite. Još me zanima da li su one robuste koje je Veruda slikao na Bačvicama čistokrvne. Sad ću malo biti offtopic. Iz Verudine slike se baš lijepo vidi kočliko oni nosaći nalik na vješala nagrđuju Split. Ove godine nisam bio u Splitu pa nisam vidio te nosače ali sada vidim da izgledaju mnogo gore nego na televiziji. Dobro je što će ih uskoro maknuti.

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #44 u: Rujan 09, 2007, 15:51:54 poslijepodne »
Xenon, da li bar one male robuste na kaštelanskoj rivi izgledaju čistokrvno? I kako ću pouzdano razlikovati hibridne Washingtonije od čistokrvnih? Prije nekog vremena sam čitao  da su hibridne biljke sterilne i da je to velik problem u poljoprivredi jer se hibridne sorte pšenice, kukuruza i drugih kultura ne mogu dalje razmnožavati a ti tvrdiš da i hibridi mogu imati potomstvo. Bez uvrede, ali da se vrste mogu tako lako međusobno križati kao što ti misliš u prirodi više ne bi bilo čistih vrsta nego samo križanaca.

Nisu svi hibridi sterilni, sterilni su samo hibridi kad se ukrstaju npr. Jubaea i Syagrus ili Jubaea i Butia. Kada bi Washingtonia mogla da se ukrsti sa npr. Trachycarpusom, taj hibrid bi bio sterilan. Hibridi izmedju W. filifere i W. robuste nisu sterilni, i oni cine verovatno oko 90% Washingtonija koje vidjamo danas. Prakticno jedine pouzdano ciste su one koje su nikle iz semena donetog iz pusteinje u Arizoni (u slucaju filifere) i meksickog poluostrva Kalifornija (u slucaju Robuste).

Ciste filifere npr. ne bi smele uopste imati bilo kakvu crvenkastu koloraciju ni na stablu ni na petiolama, a to se kod "filifera" sada dosta cesto vidja. Cistokrvne robuste treba da budu najtanje, najcrvenije, sa braon tackom na nalicju listova, sa mnogo manje konaca nego filifere. Ovako, ogromna vecina Washingtonija su hibridi, od kojih neke vise vuku ka filiferi a neke ka robusti.

Ja sam imao samo jednu Washingtoniju za koju sam bio siguran da je cistokrvna, i to filiferu niklu od semena koje sam doneo iz pustinje iz Egipta, sa mesta gde nisam video robuste u krugu od 50 km a sve tamosnje Washingtonije su bile cistokrvne filifere. Na zalost, ostatak semena sam bacio a palmicu u medjuvremenu poklonio, tako da niti imam vise semena, niti mogu da je uslikam da vidite da ne pokazuje nikava obelezja robuste, dakle ima ogroman broj konaca, nimalo nije crvena, od malena pocinje da ima deblje stablo, itd. Posle toga mi je stiglo seme "filifere" od coveka od koga obicno kupujem seme (seme Washingtonije sam dobio besplatno), ali te "filifere" su ocigledno filibuste.

Za tri mlade Washingtonije sa kastelanske rive je tesko proceniti, ne vidi se lepo da li je stablo pri zemlji golo ili ima ostatke petiola, ali, u principu, ne verujem ni da su one cistokrvne.

Još me zanima da li su one robuste koje je Veruda slikao na Bačvicama čistokrvne.

Deluju kao da mogu biti, ali trebalo bi proveriti boju petiola, konce i sve ostalo da bi se pouzdano zakljucilo.

Sad ću malo biti offtopic. Iz Verudine slike se baš lijepo vidi kočliko oni nosaći nalik na vješala nagrđuju Split. Ove godine nisam bio u Splitu pa nisam vidio te nosače ali sada vidim da izgledaju mnogo gore nego na televiziji. Dobro je što će ih uskoro maknuti.

Mozda ce ponovo uvesti smrtnu kaznu pa su ta "vesala" napravili namerno. :icon_lol: