Xenon, da li bar one male robuste na kaštelanskoj rivi izgledaju čistokrvno? I kako ću pouzdano razlikovati hibridne Washingtonije od čistokrvnih? Prije nekog vremena sam čitao da su hibridne biljke sterilne i da je to velik problem u poljoprivredi jer se hibridne sorte pšenice, kukuruza i drugih kultura ne mogu dalje razmnožavati a ti tvrdiš da i hibridi mogu imati potomstvo. Bez uvrede, ali da se vrste mogu tako lako međusobno križati kao što ti misliš u prirodi više ne bi bilo čistih vrsta nego samo križanaca.
Nisu svi hibridi sterilni, sterilni su samo hibridi kad se ukrstaju npr. Jubaea i Syagrus ili Jubaea i Butia. Kada bi Washingtonia mogla da se ukrsti sa npr. Trachycarpusom, taj hibrid bi bio sterilan. Hibridi izmedju W. filifere i W. robuste nisu sterilni, i oni cine verovatno oko 90% Washingtonija koje vidjamo danas. Prakticno jedine pouzdano ciste su one koje su nikle iz semena donetog iz pusteinje u Arizoni (u slucaju filifere) i meksickog poluostrva Kalifornija (u slucaju Robuste).
Ciste filifere npr. ne bi smele uopste imati bilo kakvu crvenkastu koloraciju ni na stablu ni na petiolama, a to se kod "filifera" sada dosta cesto vidja. Cistokrvne robuste treba da budu najtanje, najcrvenije, sa braon tackom na nalicju listova, sa mnogo manje konaca nego filifere. Ovako, ogromna vecina Washingtonija su hibridi, od kojih neke vise vuku ka filiferi a neke ka robusti.
Ja sam imao samo jednu Washingtoniju za koju sam bio siguran da je cistokrvna, i to filiferu niklu od semena koje sam doneo iz pustinje iz Egipta, sa mesta gde nisam video robuste u krugu od 50 km a sve tamosnje Washingtonije su bile cistokrvne filifere. Na zalost, ostatak semena sam bacio a palmicu u medjuvremenu poklonio, tako da niti imam vise semena, niti mogu da je uslikam da vidite da ne pokazuje nikava obelezja robuste, dakle ima ogroman broj konaca, nimalo nije crvena, od malena pocinje da ima deblje stablo, itd. Posle toga mi je stiglo seme "filifere" od coveka od koga obicno kupujem seme (seme Washingtonije sam dobio besplatno), ali te "filifere" su ocigledno filibuste.
Za tri mlade Washingtonije sa kastelanske rive je tesko proceniti, ne vidi se lepo da li je stablo pri zemlji golo ili ima ostatke petiola, ali, u principu, ne verujem ni da su one cistokrvne.
Još me zanima da li su one robuste koje je Veruda slikao na Bačvicama čistokrvne.
Deluju kao da mogu biti, ali trebalo bi proveriti boju petiola, konce i sve ostalo da bi se pouzdano zakljucilo.
Sad ću malo biti offtopic. Iz Verudine slike se baš lijepo vidi kočliko oni nosaći nalik na vješala nagrđuju Split. Ove godine nisam bio u Splitu pa nisam vidio te nosače ali sada vidim da izgledaju mnogo gore nego na televiziji. Dobro je što će ih uskoro maknuti.
Mozda ce ponovo uvesti smrtnu kaznu pa su ta "vesala" napravili namerno.