Autor Tema: Crnogorska obala - klima  (Posjeta: 3965 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Tony

• Phoenix
  • *
  • Spol: Muški
Crnogorska obala - klima
« u: Veljača 28, 2013, 23:30:18 poslijepodne »
Ovo me baš zanima. Od Bara južnije uz obalu nema nekog zimzelenog drveća. A i ove šume sjevernije (Budva, Petrovac) nisu kao kod Cavtata, Dubrovnika onako 'mediteranske'. Dakle... Najhladniji dio, koliko se sjećam, po onome što reče Sedum su Risan i Ulcinj, dok je najtopliji rt kod Budve.

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
Odg: Crnogorska obala - klima
« Odgovori #1 u: Veljača 28, 2013, 23:33:35 poslijepodne »
Ovo me baš zanima. Od Bara južnije uz obalu nema nekog zimzelenog drveća. A i ove šume sjevernije (Budva, Petrovac) nisu kao kod Cavtata, Dubrovnika onako 'mediteranske'. Dakle... Najhladniji dio, koliko se sjećam, po onome što reče Sedum su Risan i Ulcinj, dok je najtopliji rt kod Budve.
Da tako nekako, Risan je cak 8a koliko sam procitao u Sedumovim postovima, a oko Budve je najtoplije, tj Sv. Nikola 9b ja mislim.

Offline Tony

• Phoenix
  • *
« Odgovori #2 u: Veljača 28, 2013, 23:39:29 poslijepodne »
Evo npr. Buljarica, vegetacija je uglavnom listopadno drveće.  :shocked:

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #3 u: Veljača 28, 2013, 23:46:06 poslijepodne »
Da ti pravo kazem i mene je ova slika zacudila................ :shocked:, mada meni se cini da ima i zimzelenog osim listopadnog na ovoj slici  :misli: :misli: :misli:

Evo npr. Buljarica, vegetacija je uglavnom listopadno drveće.  :shocked:

« Zadnja izmjena: Veljača 28, 2013, 23:51:51 poslijepodne od markotb »

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #4 u: Veljača 28, 2013, 23:50:50 poslijepodne »
Risan se nalazi uvučen duboko u Bokokotorskom zaljevu, okruženom visokim planinama. Vjerojatno je utjecaj planinske klime razlog zašto je ovaj grad samo zona 8a. Osim toga, Bokokotorski zaljev je sa Jadranskim morem povezan samo uskim kanalom što otežava dotok tople vode iz Jadrana pa je zimi u zaljevu more hladnije. Hladnije more ima manji učinak na klimu od toplijeg.
USDA zone: 7a

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #5 u: Veljača 28, 2013, 23:56:51 poslijepodne »
Da bas tako  :thumb_up:, gradovi u bokokotorskom zalivu su dosta hladniji (more se brzo ljeti ugrije, ali se zimi brzo hladi) od gradova na otvorenom Jadranu kao npr. Budva, Bar. Cak je Ulcinj ``prohladan`` samo 8b  :misli:
« Zadnja izmjena: Veljača 28, 2013, 23:57:33 poslijepodne od markotb »

Offline Tony

• Phoenix
  • *
« Odgovori #6 u: Veljača 28, 2013, 23:59:10 poslijepodne »
Ulcinj je Sedum uspoređivao s Kvarnerom čak. Čudno kako je puno hladniji od Bara a tako mala udaljenost.  :icon_lol:

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #7 u: Ožujak 01, 2013, 00:00:02 prijepodne »
Prošla zima je u Bokokotorskom zaljevu bila toliko hladna da se čak i more zaledilo: http://www.tportal.hr/vijesti/176838/Zaledio-se-Bokokotorski-zaljev.html
USDA zone: 7a

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #8 u: Ožujak 01, 2013, 00:03:11 prijepodne »
Ulcinj je Sedum uspoređivao s Kvarnerom čak. Čudno kako je puno hladniji od Bara a tako mala udaljenost.  :icon_lol:
Ja mislim najvise zbog otvorenosti ka Skadarskom jezeru i hladnijim planinama na sjeveru, sve uzvodno uz rijeku Bojanu je dosta hladnije.  :misli:

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #9 u: Ožujak 01, 2013, 00:12:41 prijepodne »
Takodjer vrlo zanimljiv podatak za Ulcinj minimum u januaru i februaru  :misli:
http://www.holidaycheck.pl/climate-wetter_Ulcinj-ebene_oid-id_7335.html

Offline Savar

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #10 u: Ožujak 01, 2014, 06:34:02 prijepodne »
Malo svjezih vremenskih dogadjanja s Crnogorske obale

http://www.crometeo.hr/nevrijeme-s-tucom-i-snijegom-u-crnoj-gori-foto/

gringo

• Gost
« Odgovori #11 u: Ožujak 01, 2014, 17:30:56 poslijepodne »
Ekosistem Skadarskog jezera je izuzetno složen, submediteranskog tipa, sa dominacijom slatkovodnih i močvarnih biotopa naročito uz sjevernu obalu, ali i prisustvom šumošikara, gariga i kamenjara na južnim karstnim padinama, što sveukupno ukazuje na florističku i vegetacijsku raznovrsnost i bogastvo.
Zajednica algi Skadarskog jezera, odlikuje se raznovrsnošću mikrofitskih i makrofitskih predstavnika. Od mikrofitskih, koje mahom obuhvataju planktonske i epifitske oblike, determinisano je čak 930 vrsta, varijeteta i formi, u okviru 174 roda. Posebno mjesto među vodenim makrofitama ima makrofitska algoflora i među njima hare sa 24 vrste.

Močvarna vegetacija zauzima veliki prostor uz sjevernu obalu i zalive. Čine je zajednice flotantnih (žuti ibijeli lokvanji, kasoranja…) i emerznih (trska, rogoz…) biljaka. Od višestrukog je značaja za ekosistem Skadarskog jezera u cjelini, a posebno kao mrijestilište većeg broja riba i gnjezdilište i hranilište mnogih ptica.

Od posebne važnosti za samo Jezero i njegov metabolizam jesu zajednice submerznih biljaka (ispod površine vode).

Na vodoplavnim terenima egzistiraju vrste roda vrbe - Salix gradeći, uglavnom šumarke i šumu „Manastirka tapija“ na ušću Morače, koja pokazuje ekspanziju širenja.

Južnu, kamenitu obalu Jezera karakterišu degradirani tipovi šumske vegetacije: šumošikare, garige i kamenjari. U šumošikarama viših položaja najčešća vrsta je belograbić. Gradi različite zajednice u kojima su više vrsta hrasta, nar, drača, zanovijet, jasen, zelenika, kostrika i dr. U neposrednoj blizini NP, u Krajini, nalazi se stara, dobro očuvana šuma pitomog kestena. Gariga i kamenjar predstavljaju krajnji stepen degradacije vegetacijskog pokrivača.

Karakteristična je zajednica Stipo-salvietum sa prostranim površinama obraslim pelimom. Osim pelima, u bogatoj flori ljekovitog, medonosnog i aromatičnog bilja, zastupljeni su: vrijes, smilje, ruzmarin, glog, vranilova trava, različite vrste mente i bosiljka, lovor, kantarion, hajdučka trava i dr. Bliže Jezeru, a posebno na ostrvima, nalaze se ostaci makije sa hrastom crnika i lovorom. Iako se radi o degradiranoj vegetaciji, odlikuje se raznovrsnom florom bogatom ljekovitim, aromatičnim i medonosnim biljem, ali i prisustvom značajnog broja endema i zakonom zaštićenih biljnih vrsta.

Endemičnu floru predstavljaju: srpska ramonda, žuta divlja lala (Zakonom zaštićene), nježna kockavica, šafrani, zanovijet, modro lasinje, svilena i dalmatinska žutilovka, divlji komorač, kuglasto devesilje i dr., topliji submediteran kai npr Ravni Kotari i juzna Dolina Neretve, toplije od unutrasnje Istre, cak, uz kanjom morace prema jugu na izlazu iz Podgorice, ima Zelenike cist 8.b, mogu Kanarke uz zastitu dok su male, mislim a Ulcinj po toj Logici mora biti bar 9zona mada je najhladniji veci grad na obali. ali ima i najmanje padalina on je vec cista mediteranska klima, Ulcinj centar

gringo

• Gost
« Odgovori #12 u: Ožujak 01, 2014, 17:41:54 poslijepodne »
,Podgorica, Budva, Kotor,Novi, IZVOR:HMZ Crne Gore :misli:, obala je sva u 9zoni, mislim. :misli:

gringo

• Gost
« Odgovori #13 u: Ožujak 01, 2014, 18:15:58 poslijepodne »

Monatliche Durchschnittstemperaturen und -niederschläge für Crkvice auf 940 m Höhe
Jan   Feb   Mär   Apr   Mai   Jun   Jul   Aug   Sep   Okt   Nov   Dez      
Max. Temperatur (°C)   4,9   5,5   8,1   12,0   16,8   20,5   23,8   23,9   20,3   16,0   10,4   6,5   Ø   14,1
Min. Temperatur (°C)   -3,2   -2,6   -0,3   3,4   7,3   10,1   12,4   12,2   9,6   5,7   2,0   -1,5   Ø   4,6
Niederschlag (mm)   584   474   507   386   204   134   74   142   256   499   720   642   Σ   4.622
Quelle: «Klima von Crkvice (1960-1991)», Seite des Hydrometeorologischen Instituts Montenegro(1) evo to je najkisovitije naseljeno mijesto u Evropi, na visini od 940m!!! iznad Risana. pametnom dosta o klimi uz obalu. naravno ako su podatci tacni.

Offline veljoking

• Phoenix
  • *
« Odgovori #14 u: Listopad 20, 2018, 17:20:24 poslijepodne »
Bio sam   letos u Baru, video sam vise Yucca elephantipes koju je mraz unistio 2017 video sam jos dvoreda po putu koja su krenula iz zemlje verovatno su bila suva posecena poterala su iz zemlje mislim da se radi o corduline jer mladica malih je mnogo imalo , pricao sam sa ljudima koji zive u Bara i Sutomoru govorili su da se tada temperatura spustila do -10 c ne zapamceno da je tako  ikad hladno bilo stradali su Citrusi tacnije limunovi neki se nisu ni oporavili skroz video sam kanakri dosta suvih za njih se ne zna da li su od mraza ili od surlasa stradali .. :thumb_down:

« Zadnja izmjena: Listopad 20, 2018, 17:29:14 poslijepodne od veljoking »