Autor Tema: Miracolina (Synsepalum dulcificum)  (Posjeta: 1714 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline palmofan

 • Cocos nucifera
 • *
 • Postova: 5149
 • Karma: +1/-0
 • Spol: Muški
  • Email
Miracolina (Synsepalum dulcificum)
« u: Svibanj 28, 2013, 18:33:22 poslijepodne »
Miracolina, čudesno voće (Synsepalum dulcificum) kao plodove daje bobice, čija konzumacija uzrokuje da naknadno konzumirana kisela ili gorka hrana (kao limun, limeta) imaju sladak okus, a da slatko postaje još slađe. Uz to nema do sada zabilježenih štetnih nuspojava niti, što ovu biljku čini idealnim zaslađivačem za dijabetičare ili ljude koji su skloni izbjegavanju šećera zbog debljine ili drugih zdravstvenih razloga.

Miracolinu je prvi puta dokumentirao istraživač Chevalier des Marchais koji je istraživao brojne vrste voća tijekom putovanja u Sjevernu Afriku 1725. godine. Marchais je zapazio da lokalna plemena beru bobice sa grmlja i žvaču ih prije jela. Biljka raste u grmovima do 6 metara visine u svom prirodnom staništu, no ne raste više od 3 metra u uzgajalištima. Biljka je zimzelena i godišnje daje dvije berbe, na kraju kišne sezone. Plodovi su malene crvene bobice sa sjemenom veličine zrna kave, a cvijeta više mjeseci u godini cvjetovima bijele boje.

Bobica miracoline sadrži protein koji se naziva miraculin koji "zavarava" osjetilo okusa na način da gorko i kiselo dobijaju sladak okus, što su ljudi u djelovima sjeverne Afrike stoljećima koristili kako bi zasladili oporu hranu i piće. Kada se plod miracoline pojede, protein se veže na osjetilne receptore, što ima za posljedicu da gorko i kiselo dobijaju sladak okus. Iako je točan uzrok ove promjene nepoznat, jedna je teza da miraculin radi na način da mijenja oblik osjetilnih receptora za slatko tako da počnu reagirati na kiselo i gorko umjesto na šećer i ostale slatke namirnice. Ovaj efekt traje između pola sata i dva sata.
Povijest

1970-ih godina prošlog stoljeća pokušalo se komercijalizacijom sposobnosti ovog voća pretvoriti hranu koja nije slatka u slatku bez dodatnih kalorija (kako to inače čine zaslađivači), no pokušaj je propao pod kontroverznim okolnostima što je dovelo do optužbi za sabotažu od strane industrije šećera koja bi pretrpila ogomne gubitke gubitkom potrebe za šećerom.

Opće informacije i uzgoj

Biljka najbolje uspijeva na tlu pH faktora između 4,5 i 5,8, u okruženju bez mraza, u djelomičnoj sjeni te uz visoku vlažnost. Bez korištenja biljnih hormona klijanje sjema iznosi 24%.

Postoje pokušaji stvaranja umjetnog zaslađivača na bazi biljke za dijabetičare. Uzgajivači ove biljke tvrde da postoji i određeni interes za plod od strane oboljelih od raka koji tvrde da olakšava metalni okus u ustima koji je posljedica kemoterapije, no nema znanstvenih istraživanja koja bi proučavala ovu tvrdnju. U ovom trenutku postoji barem jedna tvrtka koja se bavi razvojem pročišćene verzije proteina.
Smrznuti-suhi oblik

Bobice miracoline su dostupne i kao zamrznte ili suhe granule te tablete, iako je tablete vrlo teško pronaći van Azije gdje su vrlo popularne među dijabetičarima i dijetetičarima. Efekt miraculina je moguć preko jezika ne preko probave, te se stoga pri uzimanju tablete ista mora rastopiti u ustima.

Nedostaci

Ne može se kuhati, jer bi miraculin, budući da je u pitanju protein, kuhanjem izgubio svojstva. Iako miraculin mijenja percepciju okusa, ne mjenja sastojke hrane. Stoga su usta i probavni trakt i dalje osjetljivi na visoku kiselost pojedinih namirnica (kao što je limunov sok) što može rezultirati raznim zdravstvenim smetnjama ukoliko se takve namirnice konzumraju u velikim količinama. Preuzeto sa: http://hr.wikipedia.org/wiki/Miracolina

Zanimljiva voćka, no nažalost može rasti tek od zone 10a. :icon_sad: Dobra stvar je da se može lako uzgajati kao lončanica, pa može i pri takvom načinu uzgoja donjieti plodove.
USDA zone: 7a


Offline medec

 • Washingtonia
 • *
 • Postova: 66
 • Karma: +0/-0
 • Spol: Muški
  • Email
Odg: Miracolina (Synsepalum dulcificum)
« Odgovori #1 u: Svibanj 29, 2013, 10:03:57 prijepodne »
Naručio sam par sjemenki jesenas i posijao, ali bez uspjeha. I mene je fascinirala ta voćkica, vjerojatno ću je opet pokušati uzgojiti. Javi ako budeš imao uspjeha s njom :)