Autor Tema: Paysandisia archon (palmin drvotoč)  (Posjeta: 88170 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline trava

• Administrator
  • Spol: Muški
    • Email
Paysandisia archon (palmin drvotoč)
« u: Lipanj 14, 2013, 17:23:30 poslijepodne »

Ova zlotvorica je je prije par sati letila oko mojih humilisa i tražila mjesto gdje da položi jaja zlotvorska,naravno, nije izbjegla mojem oštrom oku i nakon kraće potjere živa je uhvaćena,trenutno je zatvorena u improvizirani zatvor,načinjen od dva sita.Nadam se da će privući i kojeg mužjaka,da nije sama u zatvoru.
bvb

Offline Vivi

• Washingtonia
  • *
  • Spol: Ženski
Odg: Paysandisia archon (palmin drvotoč)
« Odgovori #1 u: Lipanj 14, 2013, 18:49:19 poslijepodne »
Da li on se brzo siri u  tvojem podrucju ili je situacija jos pod kontrolom ?

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #2 u: Lipanj 14, 2013, 19:13:44 poslijepodne »
Devedesetih se proširila po cjeloj Europi a dolazi iz Argentine i Urugvaja.
Ličinke se razmnožavaju u palmama što može biti i fatalno.
Došla je čak do Engleske..
« Zadnja izmjena: Lipanj 14, 2013, 20:02:39 poslijepodne od branimir »

Offline markotb

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #3 u: Lipanj 14, 2013, 19:42:59 poslijepodne »
znaci ipak treba biti oprezan............  :shocked: :thumb_down:

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #4 u: Lipanj 14, 2013, 20:41:01 poslijepodne »
Lijep je to leptir, šteta što je velika štetočina palmi. :icon_sad:
USDA zone: 7a

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #5 u: Srpanj 24, 2013, 18:30:56 poslijepodne »
Danas sam na dva C.humilis,našao suhe grane sa plodovima,potegnem i obje se lako iščupaše,što je inače nemoguće napraviti.Na krajevima su vidljivi tragovi rada crva,pa mogu sa velikom sigurnošću ustvrditi da je ona žensketina ipak položila jaja na moje chamaeropse.Inače,nedavno sam pored kuće našao jedno krilo leptira,ono crveno,pa je sigurno da je bio još bar jedan u vrtu,ovo krilce je vidljivo manje nego od one ženke pa pretpostavljam da je to bio mužjak.
Mogao bi ja lagano preći na Ladang musacea :thumb_up:
bvb

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #6 u: Kolovoz 12, 2013, 19:29:50 poslijepodne »
Slikao sam ovo u svom dvorištu. Ima ih posvuda.
Trava, jeli to zli gost iz Argentine ili su u strahu velike oći?

Offline akaranus

• Global Moderator
    • Mediterranean gardens and nature
« Odgovori #7 u: Kolovoz 13, 2013, 08:04:09 prijepodne »
ipak velike oči :) ....ljepokrili admiral  (Vanessa atalanta)
« Zadnja izmjena: Kolovoz 13, 2013, 08:06:05 prijepodne od akaranus »

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #8 u: Kolovoz 13, 2013, 10:09:39 prijepodne »
Hvala Akaranus, sada mi je lakše  :thumb_up:
Toliko ih je posvuda da kad bi bio Argentinac nebi ni jedna palma opstala..

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #9 u: Siječanj 27, 2014, 14:03:10 poslijepodne »
Da se nađe u pravoj temi...

Pula je pod ozbiljnim napadom nekog napasnika, danas sam malo pobliže pogledao napadnute Trachycarpuse i Chamaeropse i izgleda da je u ovom slučaju riječ o istom ili nekom sličnom već spomenutom napasniku, ipak mislim da nije crvena palmina pipa već nekakav leptir ili moljac. Na početku sam mislio da se radi o kombinaciji dugotrajnih suša i nešto jačih zima, ali ovo danas me razuvjerilo u to. Prema mojoj procijeni oko 30% uk. Trachycarpusa su ili napadnuti ili su već odumrli, situacija je alarmantna a kako vidim da u gradu nitko ne trza jer se radi u 99% privatnim vrtovima.

Pogledajte ovo, ove godine se ovaj Trachycarpus izvukao, ali pitaj Boga šta se nalazi još unutar srca, koliko ličinka spavača čeka proljeće i svoju pogubnu gozbu

Ovaj je gotov

Chamaerops se bori, pitanje je dokle...

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #10 u: Siječanj 27, 2014, 14:05:46 poslijepodne »
Iako kasno ipak su reagirali i u Puli!

http://www.glasistre.hr/vijesti/pula_istra/palme-zarazene-opasnim-stetnikom-435504

Palme zaražene opasnim štetnikom

Palme na Puljštini zaražene su opasnim štetnikom, palminim drvotočem, latinskog naziva Paysandisia archon. Proteklog je mjeseca pulsko komunalno poduzeće Herculanea izvijestilo fitosanitarnu inspekciju u ispostavi Poreč o sumnji na zarazu palmi u gradu - i to na Gregovici, na području oko civilne bolnice, Kaštanjeru, Valdebeku, Stoji i Mornaričkom groblju.

- Pregledom svih uzoraka potvrđena je zaraza navedenim štetnim organizmom. U zaraženim područjima poduzet će se odgovarajuće fitosanitarne mjere koje, ovisno o intenzitetu zaraze, uključuju saniranje djelomično zaraženih palmi (dendrokirurgija), uništenje cijelih palmi i kemijsko tretiranje sredstvima za zaštitu bilja, navode nam na upit o ovom problemu iz Ministarstva poljoprivrede.

Kako doznajemo u Herculanei, a potvrdili su nam to i iz Ministarstva, palme na pulskoj rivi nisu zaražene. Ali provest će se preventivno kemijsko tretiranje ovih palmi.

U provedbu fitosanitarnih mjera potrebno je uključiti jedinice lokalne i regionalne samouprave kao i sve građane koji, ako na svojim palmama primijete sumnjive simptome, to trebaju prijaviti na brojeve telefona 052/434 564 i 428 571, na e-mail: fitoinspekcija.porec@mps.hr. (B. PETROVIĆ)

Offline akaranus

• Global Moderator
    • Mediterranean gardens and nature
« Odgovori #11 u: Siječanj 27, 2014, 22:33:19 poslijepodne »
ne znam oće li u tebe bit ozbiljni ali ode su katastrofa, po akcijskom planu ministarstva koji je savršen na papiru trebalo je oformit tim koji je stalno na terenu i uklanja nepovratne a tretira zdrave i tek napadnute, a to je plan za 2013, izašli su par puta na teren ujesen nešto sasjekli i to zbog skupog deponija(treba odmah zatrpat ili zapalit) materijal su dovezli u split jer je tu jeftinije??? tako da se bolje proširi zaraza, jučer sam napravia djir naša na divljem deponiju kod zablača blizu Šibenika hrpu odrezanih kanarki koje leže na tlu(na fete, a to je način reznja prema ministarstvu, znači nije niko iz vrta je tu donia) iz njih može izletit šta god oće, ima više desetaka palmi koje su skroz gotove na potezu šibenik primošten a nitko ne poduzima ništa, di su ti timovi koji obilaze, pilaju, zima je topla baje su aktivne stalno, za mjesec ipo će iz svih tih kanarki izletit tisuće novih jedinki put juga, kakva jadna država tako i sve ostalo..nije tema o drvotoču ali svodi se na isto...
« Zadnja izmjena: Siječanj 27, 2014, 22:34:17 poslijepodne od akaranus »

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #12 u: Siječanj 27, 2014, 23:09:11 poslijepodne »
A ki će to platiti?A izvuči ih iz toplih kancelarija?Trebalo bi oformiti par radnih ekipa sa kompletnom mehanizacijom,mislim da bi teško skucali lovu i za par prskalica,da ne govorimo o kamionima,dizalicama,pilama,velikoj sjeckalici.Imamo šansu,ali vjerujem da su je imali i Italijani,Španjolci pa nisu ništa napravili.Ne mogu vjerovati da su te palme samo pobacali na deponij,nisu ih onda tribali ni pilati.Sve je to znači bilo samo još jedno veliko mazanje očiju.Gluma za "Oskara"
bvb

Offline amelito

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #13 u: Siječanj 27, 2014, 23:21:07 poslijepodne »
ja kad sam išao na kupanje u Zablaće vidjeo sam par kanarki uništenih al niko ih nije srušio ni zapalio

Offline filifero

• Brahea
  • *
« Odgovori #14 u: Siječanj 28, 2014, 10:10:14 prijepodne »