evo čovik iz Opatije šalje mail, stiga je leptir u Opatiju

"Živim u Opatiji gdje u vrtu imam 15 palmi trachycarpus fortunei-a visine od 3 - 7 m. Nadalje, jednu washingtonija filifera ili robusta visine 4 m te nekoliko manjih sadnica palmi kao što brahea armata, phoenix roebelenii, chamaerops humilis, phoenix canariensis i phoenix dactylifera. Do nedavno sve palme su bile u izvrsnom stanju.
Prije tjedan dana primjetio sam da su izgrižena centralna izlana koplja trachycarpus fortunei (3 primjerka). Kako su palme i dalje u fazi vegetacije izlazno koplje se počelo širiti sa "izgriženim rupama". Pregledom navedenih palmi, iz blizine vidljiva je piljevina te sam pronašao jednog "crva". Nažalost bio sam toliko bijesan da sam ga "na licu mjesta zgnječio" te odmah zalio krunu navedenih palmi preparatom : "Flora Vita" - protiv lisnih uši, mušica i grinja, jer je to jedini preparat koji sam imao u kući.
Ne znam o kojem nametniku se radi (crvena palmina pipa ili palmin drvotoč). Bez obzira što sam često u vrtu nisam primijetio ni jedan odrasli primjerak. U nekim vrtovima u blizini, vlasnici su već izvršili siječu palmi, vrsta trachycarpus fortunei. Kontaktirajući službe grada Opatije (administraciju i upravu parkova) nisam dobio nikakve korisne informacije."