Malo sam zanemarivao vrt u zadnjih par god pa su mi promakli prvi simptomi napada drvotoča.
S obzirom da se proširio brzo i da mi je većina palmi bila zaražena, mogu podijeliti par fotki posljedica.
Na žalost nisam se sjetio slikati prije nego sam odstranio zaražene listove pa šaljem ovo što imam.
Trachy kojem nije bilo spasa, bio je visok oko 3-4m, sasječen:
image urlOvoga sam zasad ostavio, slična visina ali bojim se da je prekasno pošprican:
Inače taj se stvarno borio jer je u jednom trenutku imao 2 glavna koplja ili mi je barem to tako izgledalo.
Za ovoga se nadam da će preživjeti:
Osim Trachya (30ak kom) zaraženi su i Chamaeropsi i jedna Butia, odrezao sam joj većinu listova i vrlo brzo je bacila nove pa možete samo vidjeti jedan preostali od smežuranih:
Za nju me nije strah, preživjela je
Kada sam shvatio o čemu se radi, ulovila me panika i bojao sam se da ću se morati odreći hobija sađenja palmi.
Nakon edukacije i poduzetih radnji sam sada miran i znam što mi je činiti, nije prevelik angažman niti trošak a palme su sigurne
Spreman sam i na dolazak pipe u ove krajeve
Pročitao sam i ovu temu od početka do kraja dok sam bio pod napadom. Osvrnut ću se i na stanje u Opatiji jer su forumaši bili zabrinuti prije nekoliko godina. Za one koji ne znaju, Opatija je grad s najviše Trachya u Hrvatskoj i time najranjivija na napad drvotoča.
Dobra je stvar što Opatija nije bila među prvim napadnutim gradovima pa je imala vremena za pripremu i učenje iz iskustva drugih gradova.
Što se tiče palmi na javnim površinama, tu je situacija dobra jer Grad svake godine izdaje natječaj za špricanje (čini mi se) 1100 palmi na javnim površinama, one su zdrave.
Problem postoji s palmama na privatnim površinama, većini ljudi se na žalost ne da trošiti vrijeme i novac na polaganje fitocertifikata a Confidor i ostali pripravci više ne idu "ispod pulta" zbog novog informacijskog sustava koji onemogućuje izdavanje bez skeniranja kartice fitocertifikata i to pod strogom kontrolom.
S druge strane domaći su lijeni istražiti koga mogu angažirati da im dođe pošpricati palme a ako i saznaju jamraju kako je to skupo. A realno nije. Pa kupuju anti-štetočine mix u Pevexu i takve p*zdarije pa kao šta bude.
I sad ono meni najgore, kada im palme napokon "izdahnu", nemaju ih volje i posjeći nego ostave drvored mrtvih palminih debala. Ima ih posvuda.
Nedavno sam ovuda vozio prijatelja iz Srbije koji nema neki interes za palmama. Pitao me u jednom trenutku kakva je to ovdje klima kad s jedne strane imaš jako visoke i očito stare palme a s druge strane imaš hrpetinu osušenih, pretpostavlja smrznutih. Objasnio sam mu ali očito to turisti primijete.
Jedina dobra stvar je da ljudi sada više sade druge vrste palmi pa Trachy-i mic po mic postaju manje dominantni u vizuri ovog kraja.
Čak je u tijeku prikupljanje idejnih rješenja za rekonstrukciju rive i one betonjare od glavne plaže, načuo sam da se u nekim prijedlozima spominje red Robusti na plaži
Svakako kad ću saznati tko je sretni dobitnik provođenja radova ću probati utjecati na vrste palmi koje će se saditi. Ako se to ikad realizira jer znamo kako to kod nas ide
Sorry na offtopicu na kraju, ponijelo me