Autor Tema: Paysandisia archon (palmin drvotoč)  (Posjeta: 88168 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline akaranus

• Global Moderator
  • Spol: Muški
    • Mediterranean gardens and nature
Odg: Paysandisia archon (palmin drvotoč)
« Odgovori #240 u: Svibanj 15, 2018, 16:53:11 poslijepodne »
Ako nije padala kisa confidor ti je misec najmanje siguran da ce sve pobit..a ti ako si dokona uvati se nekog pametnijeg posla :sun:

Offline franceska

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #241 u: Svibanj 18, 2018, 17:33:10 poslijepodne »
Znas ti kako je samnom....dosla ja, doslo nevrime....nasla sam mrtvih ispod "piljevine" ...mama i confidor su to dobro odradili...a i mene
je svrbila ruka, pa san ovo drugo cudo jos sve zalila....neka i drvotoc vidi sto je "cudeso"

Danas cu malo onaj "superthrive" jos pospricat....ako nije ishlapija da dobiju malo force ;)
Smrad je usa definitvno u sve i u Waschi i Butiu, Brahae san iscupala srce...nadam se da ce se oporavit.

Hvala Ante ;)

Offline Veruda

• Administrator
« Odgovori #242 u: Ožujak 19, 2019, 16:57:05 poslijepodne »
Evo i teksta iz 2014. kada se još kako tako pokušavalo nešto poduzeti u Puli oko moljca i prevencije. Nažalost, nisu me poslušali...

Offline lampara

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #243 u: Lipanj 05, 2019, 00:26:43 prijepodne »
U Zadru je već gotova stvar s palmama (I kanarke i trachy). U mome dvoristu prvo je stradao trachy nekih 3 m visok, kad smo ga ispilali prije 2 godine rupe su bile sve do dna debla, znači crv jede srce debla od vrha do dna. Ista stvar je bila sa 50 godišnjom kanarkom s time sto je srce debla bilo izjedeno do ispod visine grana, platili piljenje i odvoz 4000 kuna. Odlomio se i otpao dio vrha i ostale su visiti grane bez srca. Ista je stvar i u mojoj okolici na Boriku a Zadru je stvar krenula prije 5-6 godina iz Kožina preko Dikla pa Borik i sad je zaražen cijeli grad. Tamo negdi 2015. kad sam vidio sto se sprema pokusao sam kontaktirati neku nadležnu službu i došo sam do broja neke inspektorice fitosanitrne inspekcije. Ova mi je pak rekla da mogu spricati svoju palmu više puta na proljeće i ljeto i da mogu zaštititi palmu ali da oni tj državne službe ne mogu utjecati na druge palme u privatnom vlasništvu nego  jedino na javnim površinama.
Uglavnom tako veliku palmu je nemoguće zaštiti (bila je veće od zgrade na 3 kata) jer mi trebaju vatrogasci da dohvatim vrh ovako velike kanarke i to ponavljeti više puta u sezoni iz godine u godinu. Neki su ogolili palme, a to radi i grad na javnim površinama, pa je onda valjda manja lisna površina i lakše ju je tretirati otrovom, ali mislim da to nema svrhe bas zbog konstatnog tretiranja. Uglavnom srce debla izgleda ko sito kad je obrade ovi leptiri/crvi i to nema šanse da se spasi. Vjerujem da se manje palme mogu zastiti ali za velike palme zaštita otrovima je sizifov posao. Kako trenutno stvari stoje palmama se loše piše.

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #244 u: Lipanj 21, 2019, 07:27:46 prijepodne »
Zaboravio sam javiti,počele su letiti P.archon,prekjučer sam jednu ženku umlatio dok se odmarala na P.sylvestris.Skora budućnost će pokazati da li je prethodno snila jaja po drugim palmama.
U krugu od bar kilometar oko mene više nemoš vidit nijednu palmu,pa se nadam da će sve manje napasnika dolaziti u moj vrt.Ili će svi doletiti u moj vrt :misli:
bvb

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #245 u: Lipanj 21, 2019, 17:50:44 poslijepodne »
Bolje zvuči prvi scenarij, ali moraš biti spreman i na br. 2
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline trava

• Administrator
    • Email
« Odgovori #246 u: Lipanj 29, 2019, 21:24:37 poslijepodne »
Do danas,vidio sam 4 leptira,tri sam uspio utamaniti.Ovaj zadnji je bio ženka i našao sam je di polaže jaje na petiolu C.humilis.Iako sam ih dosad vidio puno,ovo je bilo prvi put da sam je promatrao kako polaže jaja.Polagala je jaja sa donje strane petiole,u sami kraj odnosno početak,zadak,koji ima produženu leglicu(je li se to tako kaže?)gurala je skroz u vlakna kojima je obavijen početak petiole.Tako su jaja zaštićena i od vremenskih uslova a i od eventualnih predatora koji bi se mogli pogostiti jajima.Pokušao sam pronaći jaja ali nisam usipio,nezgodno je zabijati gavu i ruke među bodljikave petiole,pa sam mjesto napada dopro poprskao pyrinexom i prepustio budućnost palme njegovom utjecaju.
Dosad sam mislio da jaja polažu sa gornje strane,jer bih obično vidio leptire gdje slijeću na gornju stranu petiole,nakon čega bi ih mlatnuo ne dozvolivši im daljnju akciju.Zato sam prskanje uvijek izvodio tako da sam više prskao gornju stranu petiola,sad ću malo više paziti da porskam i bazu petiole odispod.
bvb

Offline franceska

• Jubaea
  • *
  • Spol: Ženski
« Odgovori #247 u: Srpanj 12, 2019, 11:00:51 prijepodne »
Hvala trava na info....dobro zapazanje....svaka cast

Offline hajv

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #248 u: Siječanj 12, 2020, 13:48:49 poslijepodne »
Koliko je rasprostranjen kod nas?

Dosad sam mislio da je samo zahvatio sjeverniji dio obale, ali nedavno sam u Splitu primijetio par Trachycarpusa i humilisa koji su mi izgledali kao da su pod napadom. Čak jedan Trachy potpuno uništen.

Osobno me više strah drvotoča nego pipe, s obzirom da ovdje kod nas ima daleko bogatiji meni na raspolaganju.  :mrgreen:

Offline Tehpowa

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #249 u: Siječanj 13, 2020, 18:27:27 poslijepodne »
Koliko je rasprostranjen kod nas?

Dosad sam mislio da je samo zahvatio sjeverniji dio obale, ali nedavno sam u Splitu primijetio par Trachycarpusa i humilisa koji su mi izgledali kao da su pod napadom. Čak jedan Trachy potpuno uništen.

Osobno me više strah drvotoča nego pipe, s obzirom da ovdje kod nas ima daleko bogatiji meni na raspolaganju.  :mrgreen:

Meni se čini da je lagano krenilo s njima u Dalmaciji. U Trogiru je jedna palma kraj bivšeg kina uništena i izgleda tipičan napad drvotoča. Također jedna kraj autobusne stanice ne izgleda bajno.

Bile su četiri kraj dvorane posađene te su sve četiri se osušile, no to mi je više izgledalo kao slab pokušaj presađivanja.

Offline hajv

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #250 u: Siječanj 12, 2021, 17:52:49 poslijepodne »

Paysandisia ili nešto drugo?

Sudeći po opisima koje sam vidio, izgleda manje i nema one bijele dijelove na donjim krilima ali zabrinjava što je pronađena pored jednog povećeg Trahija.

Offline krco

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #251 u: Srpanj 17, 2023, 19:25:27 poslijepodne »
Malo sam zanemarivao vrt u zadnjih par god pa su mi promakli prvi simptomi napada drvotoča.
S obzirom da se proširio brzo i da mi je većina palmi bila zaražena, mogu podijeliti par fotki posljedica.
Na žalost nisam se sjetio slikati prije nego sam odstranio zaražene listove pa šaljem ovo što imam.

Trachy kojem nije bilo spasa, bio je visok oko 3-4m, sasječen:
image url

Ovoga sam zasad ostavio, slična visina ali bojim se da je prekasno pošprican:

Inače taj se stvarno borio jer je u jednom trenutku imao 2 glavna koplja ili mi je barem to tako izgledalo.

Za ovoga se nadam da će preživjeti:

Osim Trachya (30ak kom) zaraženi su i Chamaeropsi i jedna Butia, odrezao sam joj većinu listova i vrlo brzo je bacila nove pa možete samo vidjeti jedan preostali od smežuranih:

Za nju me nije strah, preživjela je :thumb_up:

Kada sam shvatio o čemu se radi, ulovila me panika i bojao sam se da ću se morati odreći hobija sađenja palmi.
Nakon edukacije i poduzetih radnji sam sada miran i znam što mi je činiti, nije prevelik angažman niti trošak a palme su sigurne :thumb_up:
Spreman sam i na dolazak pipe u ove krajeve :icon_mrhappy:

Pročitao sam i ovu temu od početka do kraja dok sam bio pod napadom. Osvrnut ću se i na stanje u Opatiji jer su forumaši bili zabrinuti prije nekoliko godina. Za one koji ne znaju, Opatija je grad s najviše Trachya u Hrvatskoj i time najranjivija na napad drvotoča.
Dobra je stvar što Opatija nije bila među prvim napadnutim gradovima pa je imala vremena za pripremu i učenje iz iskustva drugih gradova.

Što se tiče palmi na javnim površinama, tu je situacija dobra jer Grad svake godine izdaje natječaj za špricanje (čini mi se) 1100 palmi na javnim površinama, one su zdrave.
Problem postoji s palmama na privatnim površinama, većini ljudi se na žalost ne da trošiti vrijeme i novac na polaganje fitocertifikata a Confidor i ostali pripravci više ne idu "ispod pulta" zbog novog informacijskog sustava koji onemogućuje izdavanje bez skeniranja kartice fitocertifikata i to pod strogom kontrolom.
S druge strane domaći su lijeni istražiti koga mogu angažirati da im dođe pošpricati palme a ako i saznaju jamraju kako je to skupo. A realno nije. Pa kupuju anti-štetočine mix u Pevexu i takve p*zdarije pa kao šta bude.
I sad ono meni najgore, kada im palme napokon "izdahnu", nemaju ih volje i posjeći nego ostave drvored mrtvih palminih debala. Ima ih posvuda.

Nedavno sam ovuda vozio prijatelja iz Srbije koji nema neki interes za palmama. Pitao me u jednom trenutku kakva je to ovdje klima kad s jedne strane imaš jako visoke i očito stare palme a s druge strane imaš hrpetinu osušenih, pretpostavlja smrznutih. Objasnio sam mu ali očito to turisti primijete.

Jedina dobra stvar je da ljudi sada više sade druge vrste palmi pa Trachy-i mic po mic postaju manje dominantni u vizuri ovog kraja.
Čak je u tijeku prikupljanje idejnih rješenja za rekonstrukciju rive i one betonjare od glavne plaže, načuo sam da se u nekim prijedlozima spominje red Robusti na plaži :060:
Svakako kad ću saznati tko je sretni dobitnik provođenja radova ću probati utjecati na vrste palmi koje će se saditi. Ako se to ikad realizira jer znamo kako to kod nas ide :icon_mad:
Sorry na offtopicu na kraju, ponijelo me :icon_lol:
USDA zone: 9a

Offline krco

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #252 u: Srpanj 18, 2023, 13:33:39 poslijepodne »
Na žalost nisam se sjetio slikati prije nego sam odstranio zaražene listove pa šaljem ovo što imam.

*odstranio oštećene listove :icon_redface:
USDA zone: 9a

Offline Crno_bijeli

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #253 u: Srpanj 24, 2023, 13:08:10 poslijepodne »
.

Sorry na offtopicu na kraju, ponijelo me :icon_lol:

Kakav of topik bre, pisi sve nasiroko. Ja volim da citam o palmama i sto se desava u vasim gradovima.

Jel ovaj drvotoc napada najvise niske zumare?

Napada li i washintonije? Ja imam mlade washingtonije par godina stare, iz sjemena sam ih klijao. Valjda je jos rano da ih prskam sa tim otrovima?
Tj, bolje pitanje je kada treba poceti prskati palme sa tim otrovima protiv tih buba?

i ja jedan offtopic da udarim..da se nadovezem na predhodni post ...

Kod nas na CG primorje je prije 4-5 godina bio pomor palmi.
Prica je bila da su te bube/crvi/leptiri dosli sa palmi koje su se sadile u Porto Montenegro (jedno lux mjesto u Titvu, nebitno)...a oni su te palme kupili iz Emirata valjda.

U Baru kod mene je bas dosta palmi unisteno po privatnim kucama. Dok vecina na javnim povrsinama su se nekako spasile..jedva ali su se spasile.
Medjutim gledam ih sada posle par godina i mogu da kazem da su sada bas super, izgledaju zdravo. Valjda ih sada prskaju sa tim otrovima pa su zdrave.

Kod mene u Baru se na javnim povrsinama sadi bas dosta palmi zadnjih godina. Uglavnom niske zumare i malo washingtonija.

Offline hajv

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #254 u: Srpanj 24, 2023, 16:32:48 poslijepodne »
Kakav of topik bre, pisi sve nasiroko. Ja volim da citam o palmama i sto se desava u vasim gradovima.

Jel ovaj drvotoc napada najvise niske zumare?

Napada li i washintonije? Ja imam mlade washingtonije par godina stare, iz sjemena sam ih klijao. Valjda je jos rano da ih prskam sa tim otrovima?
Tj, bolje pitanje je kada treba poceti prskati palme sa tim otrovima protiv tih buba?

i ja jedan offtopic da udarim..da se nadovezem na predhodni post ...

Kod nas na CG primorje je prije 4-5 godina bio pomor palmi.
Prica je bila da su te bube/crvi/leptiri dosli sa palmi koje su se sadile u Porto Montenegro (jedno lux mjesto u Titvu, nebitno)...a oni su te palme kupili iz Emirata valjda.

U Baru kod mene je bas dosta palmi unisteno po privatnim kucama. Dok vecina na javnim povrsinama su se nekako spasile..jedva ali su se spasile.
Medjutim gledam ih sada posle par godina i mogu da kazem da su sada bas super, izgledaju zdravo. Valjda ih sada prskaju sa tim otrovima pa su zdrave.

Kod mene u Baru se na javnim povrsinama sadi bas dosta palmi zadnjih godina. Uglavnom niske zumare i malo washingtonija.

To u crnogorskom primorju je bio pomor zbog palmine pipe (surlaša), isto kao na cijeloj hrvatskoj obali. Drvotoč koliko znam još nije stigao u Crnu Goru, ali je prisutan u dijelu Albanije i Dalmacije, tako da je samo pitanje vremena.

Čini mi se da bi washingonije trebale biti sigurne i od pipe i od drvotoča. Palmina pipa većinom napada kanarske datulje (phoenix canariensis), a drvotoč žumare (trachycarpus i chamaerops humilis). U dijelovima Hrvatske koji su već opustošeni sa oba nametnika (Šibenik i Zadar npr.) washingtonije i neke druge vrste poput Brahee su uglavnom prošle bez napada.

Sve u svemu, mislim da nemaš potrebe prskati otrove, pogotovo dok nametnik još nije prisutan u tvom kraju. Pipa je već prisutna i očigledno joj nisu zanimljive, s obzirom da su još žive.