Autor Tema: Paysandisia archon (palmin drvotoč)  (Posjeta: 87443 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Crno_bijeli

• Washingtonia
  • *
Odg: Paysandisia archon (palmin drvotoč)
« Odgovori #255 u: Srpanj 24, 2023, 17:43:03 poslijepodne »
Ta pipa u Baru nije napala one stare Kanarke sa debelim stablom, visine oko 5-6 metara, nego je napadala one visocije palme.
Evo slike.

Ovo hocu da kazem, surlas nije dirao ove manje palme sa debelim stablom, nego ove visocije..

Evo jedan citat iz nasih novina o surlasu i palmama u Baru, odnoso CG
Citat:
Iako Bar ima mnogo veći broj palmi od svih ostalih primorskih opšina (1.260), uspjeli su da sačuvaju najveći broj stabala. Proteklih godina od surlaša je stradalo 80 palmi.

U CG su najzastupljenije kanarske palme. Iako tu vrstu palmin surlaš najaviše napada, ni lepezaste nijesu u potpunosti pošteđene, pa tako, objašnjava inženjerka hortikulture, u situaciji kada u blizini nema kanarskih, ova štetočina napada i druge palme.

U Herceg Novom je tada bilo unisteno oko 400 palmi. 200 na javnim povrsinama i 200 na privatnim. Tako da je Herceg Novi kod nas u CG najgore prosao tada. Evo slika iz HN ispod.

da rezimiram...Surlas napada Kanarke prvo, pa kad njih sve obradi onda prelazi na ostale. Uzas. Ja imam male kanarke stare 5-6-7 godina, one su mi sve u saksijama..nadam se da njih nece dirati surlas... tako da njih necu nikakvim otrovima jos prskati..

A ove Washingtonije..njih cu morati ili sledece ili one tamo godine, jer washingotnije rastu mnogo brzo...pa ne bih da mi ih nista potamani..

PS. Trebalo bi da vidim da javim ovoj zeni inzinjeru hortikulture koja je zaduzena za palme u Baru...da joj javim za ovog drvotoca, da dolazi kod nas siguno...cim ga ima u Albaniji, eto ga i kod nas ubrzo...Od te albanije nikad nista dobro nije doslo, pih kakva drzava...
Pa da se odrade neke preventivne mjere za tog drvotoca. Mislim znaju oni to sigurno nego nije lose i da joj ja napomenem jednom :)

Offline krco

• Washingtonia
  • *
« Odgovori #256 u: Kolovoz 01, 2023, 21:07:26 poslijepodne »
Kakav of topik bre, pisi sve nasiroko. Ja volim da citam o palmama i sto se desava u vasim gradovima.

Jel ovaj drvotoc napada najvise niske zumare?

Napada li i washintonije? Ja imam mlade washingtonije par godina stare, iz sjemena sam ih klijao. Valjda je jos rano da ih prskam sa tim otrovima?
Tj, bolje pitanje je kada treba poceti prskati palme sa tim otrovima protiv tih buba?

i ja jedan offtopic da udarim..da se nadovezem na predhodni post ...

Kod nas na CG primorje je prije 4-5 godina bio pomor palmi.
Prica je bila da su te bube/crvi/leptiri dosli sa palmi koje su se sadile u Porto Montenegro (jedno lux mjesto u Titvu, nebitno)...a oni su te palme kupili iz Emirata valjda.

U Baru kod mene je bas dosta palmi unisteno po privatnim kucama. Dok vecina na javnim povrsinama su se nekako spasile..jedva ali su se spasile.
Medjutim gledam ih sada posle par godina i mogu da kazem da su sada bas super, izgledaju zdravo. Valjda ih sada prskaju sa tim otrovima pa su zdrave.

Kod mene u Baru se na javnim povrsinama sadi bas dosta palmi zadnjih godina. Uglavnom niske zumare i malo washingtonija.

Ej hajv ti je već odgovorio, mogu samo potpisati njegovo.

Drvotoč napada niske žumare, visoke žumare i eventualno Butie koliko ja znam odnosno prema mom iskustvu.
Ne mogu garantirati 100% za sve ali meni je "preskočio" i Washightonie i kanarke.
Također ti savjetujem da ne špricaš ništa unaprijed jer to čime se šprica je realno otrov, što se tiče drvotoča on ne "ubije" palmu odmah nego je po malo guši a simptomi su ovdje navedeni.
Prvi simptom koji ti može biti sumnjiv je rupe na petiolama ili listovima.
Dovoljno je da pratiš simptome i špricaš jedino ako primijetiš da su zaražene, u tom slučaju najbolje da pošpricaš sve.

Sa surlašem/pipom srećom još nisam imao posla pa možeš više saznati u topicu malo niže :wink:
USDA zone: 9a

Offline trava

• Administrator
  • Spol: Muški
    • Email
« Odgovori #257 u: Rujan 27, 2023, 00:27:20 prijepodne »
Ne treba baš preventivno prskati ali treba prskati kad se vidi let archona.Ženka obično  nese jaja na bazu petiola,s donje strane,pa bi bilo dobro tada izvršiti prskanje,da otrov može djelovati na tek izlegnute crviće.
Više puta sam vidio sitna oštećenja na kopljima nekih većih palmi,npr Brahea ili Livistona,rjeđe na Trachycarpusima i Chamaeropsima,možda su ženke ulijetale i u samu sredinu palmi,što nisam nikad vidio,Ili su se crvići penjali u samo središte palmi i ubušavali u puno mekša koplja,pa preferiram kod prskanja dobro poprskati samo središte palmi.Otrovi kao što je Vertimec upiju se mlade listove i koplja tako da mogu sigurno djelovati na crve i to za duži period.
bvb

Offline Tehpowa

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #258 u: Rujan 08, 2024, 16:27:46 poslijepodne »
Pretpostavljam da je ovo drvotoč :

Jel trenutno Vertimec jedino šta se može kupit i probat spasit?
« Zadnja izmjena: Rujan 08, 2024, 16:30:18 poslijepodne od Tehpowa »

Offline Veruda

• Administrator
  • Spol: Muški
« Odgovori #259 u: Rujan 12, 2024, 13:57:09 poslijepodne »
je, to je drvotoc. Vertimec je na nasem trzistu meni jedino poznato sredstvo protiv moljca.

Offline Tehpowa

• Washingtonia
  • *
    • Email
« Odgovori #260 u: Rujan 13, 2024, 09:58:04 prijepodne »
je, to je drvotoc. Vertimec je na nasem trzistu meni jedino poznato sredstvo protiv moljca.

A znan da je ovo san se vise tjesija da ce netko odgovorit da nije :D

Doslovno teska invazija. Od otprilike 13ak palmi sta imam 10 je napalo neke manje neke vise.

Vertimec evo gledam nema skoro nigdi za kupit, ima san nesto Confidora sta je ostalo pa cemo to iskoristit.

Takodjer vidija san na nekim francuskim forumima da koriste ljudi i Decis pa cemo probat jer neman sta izgubit.