Autor Tema: Trsteno  (Posjeta: 61579 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline AlekLO

• Cocos nucifera
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Trsteno
« Odgovori #15 u: Veljača 18, 2014, 18:41:45 poslijepodne »
au kakve slike.....uzivao sam....bravo za trud :thumb_up: :thumb_up:

gringo

• Gost
« Odgovori #16 u: Veljača 18, 2014, 20:07:34 poslijepodne »
Cikas :thumb_up: opustajuce slike bas :cool:
« Zadnja izmjena: Veljača 18, 2014, 23:32:25 poslijepodne od branimir »

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #17 u: Veljača 22, 2014, 12:50:39 poslijepodne »
Već postoji tema o arboretumu Trsteno: http://palmapedia.com/index.php/topic,479.0.html , pa bi bilo dobro spojiti ove dvije teme u jednu. Ne znam kako je to uspjelo promaknuti moderatorima.
USDA zone: 7a

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #18 u: Veljača 22, 2014, 17:50:13 poslijepodne »
Već postoji tema o arboretumu Trsteno: http://palmapedia.com/index.php/topic,479.0.html , pa bi bilo dobro spojiti ove dvije teme u jednu. Ne znam kako je to uspjelo promaknuti moderatorima.

Ta tema je samo o arboretumu. A ova je skoncentrirana na cijelo Trsteno.
Nije Trsteno samo Arboretum, ima egzota puno i po mjestu, izvan Arboretuma ( zapravo više vrsta palmi ima izvan arboretuma nego u arboretumu ). :sretan:
« Zadnja izmjena: Veljača 22, 2014, 17:52:04 poslijepodne od Cikas »

Offline Sedum

• Brahea
  • *
    • Wiki-Flora Jadrana
« Odgovori #19 u: Veljača 23, 2014, 06:40:00 prijepodne »
Cijelo šire naselje Trsteno (uključivo i Arboretum) je na Jadranu možda najpogodnije i zamalo idealno mjesto za uzgoj raznovrsnih palmi i sličnih egzota: to nije samo zbog tople klime, nego i zbog prirodnog obilja tekuće vode koja tu ljeti uglavnom poništava mediteransku sušu. Naime, zbog obilja podzemnih voda iz susjedne Trebišnjice, koje tu oko naselja i u samom parku izbijaju kroz šuplji podzemni krš, Trsteno je podjednako toplo ali prirodno vlažnije negoli susjedni Dubrovnik (zato se i zove "Trsteno" !). Podjednako s Trstenom je vlažna i Boka Kotorska kao i ušće Neretve, - ali su ipak zimi hladniji s mrazom. Naši južni otoci su zimi malo topliji od Trstenog - ali su ljeti opet presuhi za subtropske egzote, pa je Trsteno možda najbolja idealna kombinacija na Jadranu.
 :thumb_up: :shark: :0221:
Po formalno toplinskim USDA-zonama bi Trsteno bilo tipski mediteran, ali zbog te podzemne vlage je zapravo više slično subtropima, jer ta vlaga ljeti uglavnom poništava sušu. Trsteno je formalno klimatski slično približno kao i grad Dubrovnik, - ali je ipak pogodnije za uzgoj južnih suptropskih egzota zato, što kroz sam Arboretum i šire oko cijelog naselja teče po više stalnih potoka i izvora:  Ovo tu lokalno umanjuje ljetnu sušu i ovdje omogućuje rast nekim prašumskim egzotima koji drugdje uz Jadran teže idu - bilo zbog ljetne suše ili zimskog mraza.
Wiki-FLORA JADRANA (primorsko i otočno bilje, sukulenti i južni egzoti):  http://wwtrade.org/Hrvatski/index.php/WikiFlora_Jadrana

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #20 u: Veljača 24, 2014, 18:53:40 poslijepodne »
Sedum je već govorio o podzemnim vodama, izvorima i Trstenu.
To je istina, naše mjesto leži na vodi, izvori su posvuda. Mi lokalni ljudi ne trebamo vodovod, jer vodu izvlačimo direktno iz izvora, voda je ovdje jako jeftina ( ne plaćamo vodu, već samo struju koju naši motori potroše na izvlačenje vode iz izvora ).

Evo jednog potoka što se izlijeva u more u Trstenu. Primjer jednog izvora vode.

« Zadnja izmjena: Veljača 24, 2014, 21:26:52 poslijepodne od dalmatiansoap »

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #21 u: Veljača 24, 2014, 21:23:44 poslijepodne »
Igra prijestolja ( Game of the thrones ) se već dvije godine snima u Trstenu.

Evo malo kako to izgleda.

« Zadnja izmjena: Veljača 24, 2014, 21:35:32 poslijepodne od dalmatiansoap »

Offline dalmatiansoap

• Global Moderator
« Odgovori #22 u: Veljača 24, 2014, 21:24:31 poslijepodne »
Dajte još jednom, držite se teme!

Offline Cikas

• Cocos nucifera
  • *
« Odgovori #23 u: Kolovoz 19, 2014, 13:03:06 poslijepodne »
Palme kraj Ville Aurore ( Trsteno ). :thumb_up:

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #24 u: Kolovoz 20, 2014, 09:49:51 prijepodne »
Koja je ono palma lijevo gore na slici kojoj se vidi samo dio krošnje? Nekako mi ima pretanko deblo za robustu, a ne liči ni na trachy.
USDA zone: 7a

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #25 u: Kolovoz 20, 2014, 10:42:11 prijepodne »
Meni izgleda kao W. robusta. Lijepo su uklopljene autohtone mediteranske vrste s palmama.
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline akaranus

• Global Moderator
    • Mediterranean gardens and nature
« Odgovori #26 u: Kolovoz 20, 2014, 11:04:21 prijepodne »
je robusta je...Autohtone vrste? alepski bor sirija, čempres navodno donijeli Etrušćani ...u zadnje vrijeme nekoliko puta sam čuo napade na palme da ne pripadaju našem dijelu obale jer nisu autohtone počevši od one palme u Vrbovskoj koju su tili ispilat jer nije autohtona, pa kad kreneš  nabrajat samo od bora, čempresa, masline, smokve, oleandra, pitospore, naranče da nije ništa odavde a smatra se iskonom mediterana ne vidim zašto toliko palmu napadaju a ima zapisa da je i 1000godina na ovim prostorima phoenix naravno...starije možda i od nekih vrsta koje se smatra da su biljke našeg mediterana
« Zadnja izmjena: Kolovoz 20, 2014, 11:24:31 prijepodne od akaranus »

Offline akaranus

• Global Moderator
    • Mediterranean gardens and nature
« Odgovori #27 u: Kolovoz 20, 2014, 11:07:48 prijepodne »
ako ćemo se dovoljno vratit u povjest onda šta je autohtono 5 vrsta biljaka za koje je prosječni čovjek čuo, i ako se toliko grčevito držimo autohtonog onda zašto se kupuju uvozna auta zašto se ne voze na magarcu  :wink:
« Zadnja izmjena: Kolovoz 20, 2014, 11:12:43 prijepodne od akaranus »

Offline Savar

• Jubaea
  • *
    • Email
« Odgovori #28 u: Kolovoz 20, 2014, 11:37:05 prijepodne »
Potpuno se s tobom slazem Akaranus, to je ono sto i ja tvrdim vec duze vrijeme i sto mi je glavni argument na otoku za susjede koji pisnu kotra palmi  :mrgreen: Svima njima poviest nasih krajeva pocienj i zavrsava s njihovim pradidovima, mada je i tada vec bilo palmi na Jadranu.

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #29 u: Kolovoz 20, 2014, 11:42:23 prijepodne »
Akaranus, nisam ništa loše mislio time što sam napisao 'autohtonim' vrstama ili kontra sađenja palmi, nego da su jako lijepo uklopljene. A što se tiče neke autohtonosti stručna i znanstvena literatura kažu da je Pinus halepensis ipak autohton na hrvatskoj obali te da su "Autoktonost alepskog bora iz Hrvatskog primorja potvrdila su i palinotaksonomska istraživanja polena alepskog bora iz Hrvatskog primorja (Kamenjarin, 2000).Naime, multivarijatna analiza morfoloških značajki polena pokazala je da se hrvatske populacije alepskog bora u potpunosti razlikuju od grčkih, ali i od talijanskih populacija. " O ovome je već prije pisao Sedum. Dakle ovdje otpada opcija da je u skorije vrijeme (nekoliko tisuća godina) introduciran iz Sirije.
https://bib.irb.hr/prikazi-rad?&rad=50740
Istina, vidio sam ppt prezentaciju studentima zadarskog sveučilišta gdje se tvrdi suprotno, ali riječ je o Odjelu za geografiju,a ne nekom odjelu za biologiju.
Što se tiče grčkih kolonista, Etruščana i ostalih antičkih naroda ne vjerujem da bi prenosili primarno takve kulture poput alepskog bora i čempresa. Smokva, maslina ili bilo što jestivo da. Druge drvenaste vrste za građu su sigurno imali i na istočoj obali Jadrana.
Za Cupressus sempervirens se smatra da je autohton u južnoj Dalmaciji, sjevernije je sađen i na nekim mjestima se proširio u prirodu. Najsjevernije i najdublje u kopnu što sam ga vidio je kanjon rijeke Zrmanje.
'Mediteran kakav je nekad bio'