Autor Tema: Potraga za najmanje hladnim mestima u Srbiji  (Posjeta: 9019 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline veljoking

• Phoenix
  • *
  • Spol: Muški

Offline veljoking

• Phoenix
  • *
Odg: Potraga za najmanje hladnim mestima u Srbiji
« Odgovori #91 u: Siječanj 22, 2019, 13:54:29 poslijepodne »
I meni se cini kao dobra ideja da poklonim par trahija Prohoru  :thumb_up: :wink:
Nadmorska visina oko 440 m. nije bas mala, ali mozda akcija bude uspesna  :cool:

letos sam prolazio,i svratio do tog manastira Prohor Pcinski takodje i u Vranju sam bio,

-Sto se tice manastira od Mediteranskog bilja video sam lavandu i ruzmarin u basti ,takodje video sam dve smokve ispred manastira na kojima se vide izmrzline smrzavanja nesto preko pola metra su visine sto se da zakljuciti da su zime ostre.To mesto je u kotlini okruzeno velikim brdima i sumom ,jeste da protice reka Pricnja koja je topla ali to ne utice na klimu toliko jer je mala. Ne mislim da bi Trachy mogao opstati...

U Vranju sam bio par dana,takodje par smokvi sam video koje su visinski vece nego kod manastira, takodje zapazio sam yucca gloriosa i yucca recurvifolia..Sigurno je Vranje toplije od manastira nema sumnje smokve su dobar indikator..Pre ce trachy opstati u Vranju nego u manastiru..

Sto se tice Vranja i smokve bas nisu visinski velike nisam zapazio kao da su na granicnoj zoni za opstanak vidi se da nekako prezivljavaju ..U Uzicu kod mene ima vecih i razvijenijih stabala smokve i sigurno im je bolje za opstanak nego u Vranju ..Zime su jace na jugu ali leta isto toplija nego kod mene u Uzicu..

da na pomenem Beograd koji se nalazi na severu i  cak po obodima grada (Kumozdraz,Veliki Mokri Lug itd) sasvim lepo vise sorti smokvi raste i sazreva i ima bolje uslove nego u Vranju i Uzicu..

U Velikom mokrom Lugu sam video cetri Trachy u basti bez zastite,i na desetine ukrasnih narova i razlicite sorte smokvi,pampas travu,lovor visnju,magnoliju grandifloru, video sam jedan mediterasnki cempres u Kumodrazu.

Offline veljoking

• Phoenix
  • *
« Odgovori #92 u: Siječanj 22, 2019, 14:03:24 poslijepodne »
-Sta sam sve zapazio u Beogradu

od Banjice kad se krene ka pinkovoj zgradi sa leve strane bulevara u basti ima yucca aloifolia visine preko metar ipo  u basti.
-u Borci sam zapazio 3 trachycarpusa dva su visine oko 2metra jedan je manji
mediteranske cemprese
lovor visnje ima mnogo
ukrasni nar
-smokvi zaista ima mnogo vise sotri neke su bile visine kao na moru...
lavande ruzmarine,magnolije
na Zvezdari gde stajaliste Batutova desno niz ulicu ima jedan veliki trachycarpus fortunei zaklonjen za zgradom..
na kalemegdanu isto sam zapazio trrachycarpus,
video sam bambuse po gradu ne znam koje su vrste..dosta mediteranskih vrsta ima  :thumb_up: :sun:

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #93 u: Siječanj 22, 2019, 15:28:24 poslijepodne »
Veljo, slike bi nam puno pomogle u uvid njihova stanja i je li samo preživljavaju ili im je dobro na tim lokacijama. Što se tiče Beograda teško je govoriti o nekoj generalnoj klimi jer je ogromno područje. Vidio sam da je u botaničkom vrtu dosta stradala nešpola zimi 2017. Vjerojatno su najtopliji uži dijelovi grada, na povišenim terenima koji imaju mogućnost drenaže hladnog zraka. Svaki veliki grad ima vlastitu mikroklimu, a Beograd je sigurno topliji, ako ne i najtopliji u Srbiji. Negativna strana su hladni vjetrovi zimi poput košave. U istočnoj Srbiji me iznenadilo Kladovo po broju smokvi, koja nisu samo mala stabla ili žbunovi.
Ovo si vjerojatno vidio, ima dosta podataka na tom forumu o klimi
http://www.serbianmeteo.com/forum/index.php?PHPSESSID=a4944472c99c499c9712a65937b4ea53&topic=3109.0
'Mediteran kakav je nekad bio'

Offline Xenon

• En Taro Adun
  • Global Moderator
« Odgovori #94 u: Siječanj 22, 2019, 23:10:15 poslijepodne »
Svi "uspesni" Trachycarpusi po Beogradu, tj. oni koji prezivljavaju duze od recimo 10 godina, se ili stite ili su na fantasticnim lokacijama, zaklonjenim od vetra, okrenutim ka jugu, blizu zgrada i sl. Znam bar 5 Trachycarpusa po privatnim vrtovima u Zarkovu, na Banovom Brdu, na Senjaku i na Dorcolu koji su propali tokom Januara 2017. posle nekoliko relativno blazih zima provedenih napolju (dok su recimo moji Sabali van grada gde je hladnije preziveli bez problema). Cak i par C. humilis cerifera sam video koji su doziveli istu sudbinu.

Nedaleko od zgrade Pinka su svojevremeno bila dva velika Trachycarpusa, visine cca. 4 metra, ali sad tuda retko idem a iz kola i iz autobusa/trole se ne vidi da li su jos tu. Ipak, s obzirom da su u dvoristu neke vile, mislim da se i sve to stiti.

Smokve i cempresi idu, lavanda i ruzmarin isto, ali to su ipak mnogo manje zahtevne biljke. Cempresa ima i na izlozenim lokacijama gde ima vetra, ali obicno im se od snega poremeti oblik krosnje.
« Zadnja izmjena: Siječanj 22, 2019, 23:11:27 poslijepodne od Xenon »
USDA zone: 7b/8а
AHS heat zone: 6
Average temperature: 13.6°C
Annual precipitation: 722 mm

Offline veljoking

• Phoenix
  • *
« Odgovori #95 u: Siječanj 23, 2019, 09:27:37 prijepodne »

Ovo je Trachy fortunei na Zvezdari od stajalista Batutove silazi se desno,prolazio sam prosle godine i pre dva meseca sam isto prolazio, duplo je veci u visinu u odnosu na ovu sliku nisam video da necim stite  skroz je zaklonjen od vetra okruzen zgradama. ova slika je sa google maps 2013 kad budem prolazio tamo slikacu.. :thumb_up:

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #96 u: Siječanj 23, 2019, 14:24:50 poslijepodne »
Lijep je i čempres do njega, daje južniji ugodjaj.
'Mediteran kakav je nekad bio'