Autor Tema: Pazin  (Posjeta: 3065 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline porat

• Jubaea
  • *
  • Spol: Muški
    • Email
Odg: Pazin
« Odgovori #15 u: Travanj 12, 2012, 14:17:43 poslijepodne »
Bitna razlika je u tome što Pazin zbog blizine mora ima veće fluktacije u temperaturi i ako budu veliki minusi oni nikad ne traju tako dugo kao dublje u unutrašnjosti. Evo ovih dana je zgodan primjer, ujutro minusi, a preko dana dosta u plusu, znatno više nego u kontinentalnoj Hrvatskoj. Slično zna biti i u siječnju temp. padne i ispod -10, ali rijetk oostaje po tjedan dana u minusu što nije rijetkost u kopnu.

U prijelaznom razdoblju godine (najčešće sredina/kraj jeseni) Pazin zna imati iznimno velike dnevne amplitude, nije neuobičajeno da budu veće od 20 C, s blagim mrazevima ujutro i gotovo ljetnim temperaturama popodne. Po tim oscilacijama sličan je Kninu, koji također pokazuje svu 'raskoš' submediteranske klime i međusobnog utjecaja kopnenog zaleđa i Mediterana, s time da su u Pazinu minimumi nešto izraženiji, a i magla je puno češća.
Unatoč tome postoje izvještaji o uspješnim maslinarima iz pazinskog kraja. Vjerojatno se radi o okolnim mjestima, van pazinske kotline, s kojih hladni zrak može otjecati na jug prema dolini Raše ili na sjever prema dolini Mirne.

http://www.pazin.hr/index.php?id=0,1415,0,0,1,0 :
"...Pazinski maslinari, Bruno Flego, Emanuel Valenta, Goran Remac, Siniša Brajković, Kristijan Valenta i Dalibor Pauletić, ostvarili su velik uspjeh na stručnom ocjenjivanju maslinovog ulja u Splitu, osvojivši preko 25 zlatnih medalja. Najveće priznanje pripalo je Brunu Flegu, čije je ulje rosulja OPG Flego proglašeno Premium šampionom „Maslina 2012.“

http://www.malioglasnik.com/hr/nekretnine-hrvatska/poljoprivredno-zemljiste/pazin/52000/1/380915 :
"Poljoprivredno zemljiste / pazin
Opis: MASLINIK S VRHUNSKIM MASLINAMA
Povrsina zemljista: 10.777m²
Poljoprivredna zemljišta sa panoramskim pogledom i na predivnom terenu sa kojeg dolazi jedno od naboljih maslinovih ulja u Europi. Masline su u najboljem rodu, stare 18 god., očuvane i njegovane. Namjena je maslinik, voda na terenu, pristupni put do parcele. Moguće dobivanje poticajnih sredstava od države. Moguća izgradnja gospodarskog objekta do 200m2."

DRNIŠ:
USDA zone: 8b (prema 8a)
Prosječna godišnja apsolut. min. temp.:  -9,4°C
Apsolutna minimalna temperatura:        -16,1°C - 1985. g.
(razdoblje od 1961. g. do 2010. g.)
Godišnja prosječna temperatura:           13,0°C
Ukupna godiš. količina padalina:      oko 900 mm

Offline Sedum

• Brahea
  • *
    • Wiki-Flora Jadrana
« Odgovori #16 u: Travanj 12, 2012, 16:39:10 poslijepodne »
Kao rodjeni otočni "Bodul" s pola stoljeća iskustva u mediteranskim kulturama (+ strukovni botaničar), o istarsko-primorskim uljima imam posve suprotno mišljenje, s kojim se slaže i većina mojih južnih prijatelja i suradnika. Premda su ta sjevernija ulja iz mog zavičaja, ali objektivno i neutralno za prave Mediterance baš i ne vrijede previše. Ipak ih moćnom propagandom obilno hvale i nagradjuju srednjoevropaki "žabari" i naši kopneni "vlaji" koji niti nisu navikli na prave mediteranske proizvode s juga. Iz gornjeg Jadrana su stvarno dobra (iako ne baš vrhunska) maslinova ulja iz južne Istre (Medulin-Pula) pa iz Lošinja i donekle Raba. Ostalo iz nutarnje Istre, pa čak i iz moga rodnog Krka gdje je najviše maslina oko Punta, zapravo su lošija ulja iz nužde (jer tu nema boljih) po okusu "prazna i razvodnjena" (meni više sliče na kopneno bučino ulje negoli na pravo maslinovo).

Baš zato su i moji pretci desetljećima prije domaće krčko ulje uglavnom prodavali naivnim i neiskusnim kopnenim "fureštima", a sebi smo umjesto toga kupovali u zalihu bolje ulje iz južnijeg Raba. Pravih mediteranskih ulja kod nas ipak ima najviše i najboljih tek južnije u Dalmaciji, na otocima od Dugog do Elafita i na obali od Makarske do Cavtata (meni su daleko najbolja iz Korčule i Pelješca), dok su iz mediteranskog gledišta objektivno ipak lošija ulja iz Kaštela, dalm. Zagore i južne Hercegovine. Za Crnogorsko primorje većinom nemam probnog uvida - ali čujem da im je ponajbolje maslinovo ulje oko Budve. Inače su vani za Mediterance najbolja maslinova ulja iz južne Španjolske, Sicilije, Krete i Libanona (= pradomovina masline).
Wiki-FLORA JADRANA (primorsko i otočno bilje, sukulenti i južni egzoti):  http://wwtrade.org/Hrvatski/index.php/WikiFlora_Jadrana

Offline alias

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #17 u: Travanj 12, 2012, 16:47:32 poslijepodne »
Baš zato su i moji pretci desetljećima prije domaće krčko ulje uglavnom prodavali naivnim i neiskusnim kopnenim "fureštima"
Također su i moji pretci imali maslinike na Krku, ali ne na Krasu od kuda su bili, već na Polju blizu Šila i Malinskoj. Bilo je pokušaja da se na Krasu sade masline, zapravo ih i ima dosta, ali treba puno uložiti za ništa... Od onog malo ulja što sad dobijemo napravimo obično liker od masline  :lol:
Carpe diem

Offline veljoking

• Phoenix
  • *
« Odgovori #18 u: Prosinac 25, 2017, 00:06:58 prijepodne »
Nasao sam na internetu podatak za Pazin srednja godisnja temepratura Pazina je 13.1 C  isto kao za Knin.

Sigirno je topliji od Beograda(12.6 C) , kao i Zagreba i Skoplja i ostalih kontinetalnih gradova..

Gledao sam na google maps grad i video dva velika Trachycarpusa Fortunei
zatim i Yucca Aloifolia ..

Da li neko zna kolika je minimalna temperatura u Pazinu -15c ??

i iznenadio sam se da prezivljava Aloifolia :thumb_up:,mislim da bi mogla i kod nas na kontinent uspeti..

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #19 u: Prosinac 25, 2017, 18:01:39 poslijepodne »
Kod Henoha, blizu Zagreba uspjeva na posebnim mikrolokacijama.

Offline palmofan

• Cocos nucifera
  • *
    • Email
« Odgovori #20 u: Prosinac 26, 2017, 16:35:51 poslijepodne »
Kakva je situacija u Pazinu s obzirom na vezane ledene dane? Sumnjam da ih ima puno, po nekoj logici bi ih trebalo biti manje nego recimo u Zagrebu ili Beogradu, a i to je bitan faktor za preživljavanje osjetljivijih biljaka.
USDA zone: 7a

Offline branimir

• Global Moderator
« Odgovori #21 u: Prosinac 26, 2017, 23:27:19 poslijepodne »
Tu je zgodna tablica prosjeka i ekstrema: https://en.wikipedia.org/wiki/Pazin

Ovdje su pak zabilježeni podaci za pojedine dane: https://en.tutiempo.net/climate/ws-143080.html

Tu je prosinac 2016: https://en.tutiempo.net/climate/12-2016/ws-143080.html
Minusi su poprilični ali kako Henoh u početku teme kaže, dnevni maksimalci su u plusu.
« Zadnja izmjena: Prosinac 26, 2017, 23:34:28 poslijepodne od branimir »

Offline Henoh

• Administrator
« Odgovori #22 u: Prosinac 27, 2017, 23:11:14 poslijepodne »
Uz dnevne maksimalce koji cesce odu u plus za razliku od unutrasnjosti, u slucaju Pazina postoje jos razlike na malom prostoru u konfiguraciji terena. Vec na rubu grada ima maslina jer teren dozvoljava otjecanje hladnog zraka na nize dijelove, vise je suncanih sati od unutrasnjosti, pogotovo zimi.
'Mediteran kakav je nekad bio'