Baš su lijepi ti trachyji, izgleda da se nalaze na povoljnoj mikrolokaciji. Možda je i u tom gradu gdje rastu prisutan efekt toplinskog otoka, baš kao i u Zagrebu.
Danas sam skinuo zaštiu sa trachyja, budući da su dosta visoke temperature od zaštite bi bilo više štete nego koristi, jer se unutar zaštite počela kondenzirati vlaga, što može izazvati pojavu bolesti. Zaštita je u pripravnosti za slučaj da naiđe neki hladni prodor, mada ne vjerujem da će poslije 20. 2. biti jaka hladnoća (a do 20. 2. su najavili toplo vrijeme). Trachy izgleda kao usred ljeta, zasad nema ni najmanjeg traga zime. Oni oštećeni donji listovi su takvi još od prošle godine. Palmu sam zaštitio tako da sam joj prvo svezao listove i dobro ih umotao u agril i geotekstil. Oko gornjeg dijela debla i vršnog pupa sam omotao još i stari tepih. Oko palme sam nasipao zemljani nasip u visini od 10-ak cm i na njega sam stavio veliku kartonsku kutiju. Nasip sam morao raditi jer je kutija bila prekratka da obuhvati cijelu palmu. U kutiju sam nabacao debeli sloj suhog lišća koji je služio kao malč. Preko svega toga je išao najlon, koji je služio kao zaštita od kiše i snijega. Nažalost se nisam sjetio slikati cijelu zaštitu, mada ionako nije bila baš reprezentativnog izgleda i jedva sam dočekao da maknem to strašilo iz vrta.