Autor Tema: Pittosporum tobira  (Posjeta: 8095 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline veljoking

• Phoenix
  • *
  • Spol: Muški
Odg: Pittosporum tobira
« Odgovori #15 u: Srpanj 02, 2021, 22:52:53 poslijepodne »
Henoh odlicna je :thumb_up: hvala puno na informacijama :sun:

Da bas daje sutropski ambijent u basti i zimzelena je pogotovu zimi.

Evo je moja posadjena..kupio sam je u Crnoj Gori nije bila skupa 3 eura

Medjutim kad sam u krajem 4 meseca doneo iz CG Brnistru i posadio video sam da se susi i sad kad sam sadio pitosporum izvadio sam brnistru i reko tu cu da sadim pitospprum .Izvadio brnistru  i u dubini zemlje krenulo je klijanje 1 cm koji je trebalo van na povrsinu da izadje i ako je delovala da je suva pod zemljom iz korena krenula je ,a ja sam mislio da od nje nema nista  :thumb_down: patila je ali je krenula medjutim sad posto sam je vadio i opet sadio ne znam sta ce biti sa brnistrom  :icon_sad: evo je nadam se da je sad žile nisam povredio i da ce izbaciti pelcer iz zemlje.

Offline Henoh

• Administrator
  • Spol: Muški
Odg: Pittosporum tobira
« Odgovori #16 u: Srpanj 03, 2021, 20:18:29 poslijepodne »
Ovu svoju pošto joj nisu još odrvenile grančice pred zimu zamalčiraj borovim iglicama
ili nekim lišćem da baza bude sigurna ako naidje neka luda zima. Napravi nekakav drveni okvir ili tronožac (kao za indijanski šator) pittosporum malo podveži, a preko konstrukcije stavi u jednom ili 2 sloja agril. Pazi da agril ne ide izravno na listove ako se uhvati vlaga izmedju njih led koji bude izravno na listovima bi ih mogao ofuriti. Ovo prvu zimu jer je mala. Kasnije po potrebi ako naidje jaka zima s temperaturama ispod -12-15 i vezanim ledenim danima. Kad stvori drvenastu masu i ojača neće biti potrebe za zaštitom.
Za brnistru ako opet ideš na more samo skupi sjeme od brnistre i ide lako. Ili zamoli nekoga tko ide da ti prikupi. Za nekih mjesec dana je zrelo sjeme. Na jugu u CG možda i ranije.
Sretno s ovom, možda se vrati.
'Mediteran kakav je nekad bio'