Pomalo se i ja bavim kalemljenjem i ja to radim malo drugačije.
Plemke je dovoljno staviti u čistu pvc vrećicu koju prethodno samo malo orosimo,dovoljno je 5-6 kapi vode,vrećica se hermetički zatvori i spremi u frižider.
Kod kalemljenja jabuke -klin pod koru,radnja bi morala ići malo drugačije.Nakon reza pilom podloga se mora okresati nožem kresačom,da se uklone grube rezotine.Bolje je prvo obaviti sve rezove koje trebamo napraviti na kori,pa potom ubadati plemke.To je vrlo bitno kad se radi po vrućem i suhom danu,da se rez na plemki ne suši i oksidira dok radimo urez na kori.Kod izrade plemke ja uvijek radim sa stopicom koja se nasloni na ordezani rub podloge.Puno bolje nego da goli dio plemke ostane u zraku,to baš nije po pravilima.Kod onog načina gdje se odiže samo jedna strana kore,rez kore na podlogi treba biti dug koliko je i rez na plemki,odnosno koliko je i ogoljen rub plemke,taj kambijalni otvoreni dio na plemki,treba da se spoji sa kambijalnm dijelom na kori koja se ne diže.I kod tog načina gdje se kora diže samo sa jedne strane,pravilo je da se odignuta kora pritisne štapićem kji se položi na koru uporedno sa plemkom,da pritisne rupu koja se stvori između plemke i kore.Nakon toga se sve treba omotati nekim vezivom,ja koristim onaj pvc tkz bužir.
Pokriti sve sa pvc vrećicom,isto mi se ne sviđa.To sam i sam pokušao par puta,i jednom su se ispod najlona doslovno stvorile gljive,puno je bolje sve rezove koji su izloženi zraku premazati voskom za rane odnosno za kalemljenje.
Moja škola je prvo bila knjiga Jovana Medigovića-Kalemljenje voćaka,unutra je sve što treba znati o kalemljenju,pa je toplo preporučam svakome ko se želi baviti ovim hobijem.